Airline Tycoon – originální ekonomická strategie

Asi si říkáte, jak může být nějaká ekonomická strategie originální. Hlavním cílem u tohoto typu her je vydělávat peníze, k čemuž vám dopomáhá halda grafů a tabulek a jediné čím se od sebe jednotlivé tituly liší je předmět vašeho podnikání. Jednou je to výroba aut a podruhé třeba provozování letecké společnosti. V tomto článku se dozvíte, proč je zrovna to tak výjimečné.

Platforma:  PC
Typ hry: ekonomická strategie
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor 90 MHz, 16 MB RAM, 25 MB na HDD, DirectX kompatibilní grafická karta
Testovací konfigurace: procesor 700 MHz, 128 MB RAM, 500 MB na HDD, 32 MB 3D grafická karta
Výrobce: Spellbound Software (http://www.spellbound.de/)   
Distributor hry: Monte Cristo Games (http://www.montecristogames.com/)
Distribuce v ČR: zatím není rozhodnuto
Homepage hry: http://www.ate.spellbound.de/

Ono samotné pěstování úspěšné aerolinie rozhodně není námětem z nejoriginálnějších. Jenom se s slzou v oku vzpomínám na skvělý Airline ještě na stařičkém Atari. Hra měla jednoduchý princip - souboj leteckých společností a každý hráč musel za dvě minuty připravit svou společnost tak, aby fungovala celý měsíc. Na PC se v průběhu posledních let také objevilo pár pokusů s podobnou tématikou, leč nevalnou kvalitou.

Tuto pro letecký průmysl nelichotivou bilanci se snaží změnit německý tým stojící za Airline Tycoon. Jak už jsem řekl, šel na to opravdu trochu jinak. Protřelí hráči (o recenzentech nemluvě) určitě znají ten pocit, když spouští hru, která už názvem signalizuje, že něco podobného už někdy dříve hráli. Typickým příkladem jsou průměrné real-time strategie, střílečky a třeba i ekonomické strategie. U takovýchto her existuje základní vzorec, podle kterého se jednotlivé hry navzájem velice podobají. Pouze jednou těžíte kameny, podruhé jakýsi fialový blivajs a potřetí získáváte energii pomocí koření, ale v zásadě mají hry stejný cíl a s tím také jednotné postupy, které k jeho splnění vedou.

Proto jsem se při startu Airline Tycoonu obrnil velkou dávkou trpělivosti, protože charakteristickým znakem všech  ekonomických strategií je na úvod nepřátelské ovládání a nutnost projít celý tutorial, abyste zjistili, že tlačítko, které se v jedné hře nachází v pravém dolním rohu se zde nalézá levém horním. O to větší však bylo moje překvapení, když tohle vůbec nenastalo.

Brzy za své vzala má představa o tunách zbytečných grafů a tabulek, ve hře se vyskytuje všeho všudy jedna obrazovka se souhrnem příjmů a výdajů, kam jsem za celou dobu nepotřeboval nahlédnout. Stejně tak tutorial se smrskl na pouhé tři výukové mise, které v podstatě nemusíte k zdárnému pochopení hry absolvovat.

Že si takovou ekonomickou strategii  nedovedete představit? Já také ne, tedy do setkání s Airline Tycoonem. On v podstatě ani stoprocentní ekonomickou strategií není, ale hlavním cílem je vydělávat peníze, takže se do této škatulky hodí nejvíce. Začátek je celkem v normálu. Do kanceláře ředitele letiště naklusají zástupci čtyř konkurenčních aerolinek (jeden z nich jste vy), seznámí se s úkolem a vyrazí do práce.

A teď přichází největší šok, lépe řečeno ŠOK. Vámi ovládaný podnikatel se objeví v letištní hale, kde  panuje čilý ruch a ovládáte jej jakoby se jednalo o RPG. Vydáte se nazdařbůh k nějakým dveřím, kterých je na letišti spousty. Jenže ouha, omylem jste vešli do místnosti konkurenční společnosti, a tak vám hra pomůže a nasměruje vás do vlastní kanceláře.

Po prvotním prozkoumání zjistíte dvě věci. Zaprvé až na pár výjimek hra neobsahuje ikony a zadruhé vše si musíte zařídit pilným běháním po letišti. V hale se totiž vyskytuje spousta kanceláří od prodejen zájezdů "last-minute", muzea, prodejny letadel, po opravárnu a bar. Vy jako správný manažer musíte pendlovat mezi těmito místy a pomocí dohod s ostatními obchodníky vést svou společnost vstříc světlým zítřkům a tučném bankovnímu kontu. Tento systém má jednu velkou nevýhodu - nikdy nevíte, jestli jste něco někde nepřehlédli (pokud podrobně neprostudujete manuál). Například jsem tak jednou omylem zmáčkl těžítko na stole kanceláře, abych se dozvěděl, že se pod tímto "skrytým" odkazem skrývá možnost upgradu letadel.

Když chcete najmout nové zaměstnance, musíte zvednout vaši velectěnou manažerskou zadnici a zajít za svou personální pracovnicí a vybrat si z jejich deníků vhodné pracovníky. Jestliže potřebujete opravit letadlo, musíte zajít do opravárny a domluvit se s mechanikem, pro koupi nových strojů musíte navštívit místní prodejnu letadel apod. Zezačátku budete pobíhat po letišti jako šílení, a tak jistě přivítáte nabídku nedalekého obchůdku.

V něm se dá koupit několik užitečných předmětů. Potěší vás mobil, díky kterému můžete vyřizovat záležitosti v terénu a nemusíte se stále vracet do kanceláře. Budete jásat radostí, když se v obchodě objeví notebook, který vám rovněž ušetří spoustu zbytečného cestování. A dobrý koňak či bonboniéra pomohu urovnat spory s obchodními partnery. Airline Tycoon místy připomíná adventuru, protože máte k dispozici inventář a na území letiště se objevuje několik předmětů, které můžete takhle využít.

Základní představu o hře už máte, takže teď k tomu hlavnímu - vydělávání peněz. V normální hře byste si vybírali letové cesty sami stylem "dneska jednou do Kodaně, pak Frankfurt a zpátky". Po týdnu byste vyhodnotili, které linky prodělávají, upravili podle nich cenu jízdenek, udělali reklamní kampaň apod. Jenže Airline Tycoon rozhodně normální hrou není. Možnost vypravovat vlastní lety tu je, ale jedná se o okrajovou možnost výdělku.

Na ploše letiště se vyskytuje místnost pro prodej letenek. Její součástí je i nástěnka doslova s "burzou práce" pro aerolinie, kde se například dozvíte, že na středu je k dispozici let z New Yorku do Rio de Janeira se 180 pasažéry. Dále je zde napsána výše jeho odměny za jeho splnění a také poplatek, jestliže si let vyberete a pak jej neuskutečníte. Takovýchto nabídek je okolo pěti a vy si mezi nimi musíte vybrat a vytvořit tak svým letadlům program.

Když si nevyberete, můžete vyzkoušet "last-minute" lety, které vyžadují takřka okamžitý odlet, ale je za ně větší odměna a také větší hrozba storno poplatku. Další možností je provozování nákladních letů, jež sice většinou požadují několikanásobný přelet tam a zpátky, ale za to jsou lépe finančně ohodnoceny. V praxi tedy pobíháte mezi zmiňovanými nabídkami, porovnáváte je a přijímáte ty nejvýhodnější. A to je vše.

Na první pohled žádná velká sranda, ale světe div se, mě to bavilo! Sám se tomu divím, ale ono plánování letů, zjištění, že na daný let nemáte kapacitu a následné hledání skulinky v letovém programu zábavné je. Navíc se k tomu přidává nezbytný boj s konkurencí, tradiční nekalé praktiky v podobě sabotáží a hra získává hned větší šťávu. Samozřejmě nestaráte se jen o to. Spekulujete na trhu s benzínem (koupit do zásoby či nikoliv), kupujete akcie konkurenčních společností, vylepšujete letadla a další. Můžete rovněž odstartovat kampaň na zlepšení image vaší firmy, najmout si ochranku a spoustu dalšího.

Námět je velice nereálný. Nedovedu si představit, jak čtyři manažerové leteckých společností pobíhají po letišti a shánějí inzeráty. Dále mi hodně vadilo, když kvůli omezenému dosahu nemohl jeden letoun vykonat cestu z New Yorku do Los Angeles, ale díky chybě programu bez problémů přeletěl celý Pacifik až do Japonska.

Hra nabízí několik kampaní se zadaným úkolem, ale hlavně nekonečný volný režim, které vám žádné cíle neklade. Největší zábavu ale skýtá multiplayer, který samozřejmě Airline Tycoon podporuje, a to jak standardy TCP/IP a IPX, tak i stařičké síťové rozhraní.

Ručně kreslená grafika nevypadá vůbec špatně, ba právě naopak. Postavičky jsou hezky rozpohybované a dokazují, že i v dnešní době se prosadí grafika, která nepotřebuje hyperultraakcelerátory sedmé generace. Hudba je příjemná pohodová ve stylu klasiky žánru - Transport Tycoona. Zvuky jsou o poznání horší, vadilo mi zejména jakési nesrozumitelné německé žvatlání v letištní hale.

Světlé stránky hry
  • zajímavý námět
  • originální pojetí
  • jednoduché
  • minimální HW nároky
Temné stránky hry
  • nereálné
  • není to v pravém smyslu ekonomická strategie
  • netradiční ovládání
  • krátká životnost

Jak to celé shrnout? Airline Tycoon není hrou, kterou byste podle názvu očekávali. Naopak zarytým příznivcům žánru bude spíše pro smích. Vaším hlavním úkolem je pendlování mezi několika kanceláři a hledání nejvýhodnějších letů. Jenže, jak už jsem říkal, na první pohled nudné, ovšem při prozkoumání celkem zábavné. Problém může nastat při dlouhodobějším hraní, protože kampaní nabízí hra docela málo a ani neustále vydělávání peněz vás donekonečna bavit nebude. Pokud se ale bude hra prodávat za rozumnou cenu, její koupi bych se rozhodně nebránil.

Grafika: 6/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 5/10

Jednoduchý až primitivní a přitom dobře hratelný souboj leteckých společností. Hra jednoznačně vybočuje z řady ekonomických strategií.

Celkové hodnocení: 5/10

 

Diskuze (1) Další článek: Seriál DarkAngel končí, hra začíná

Témata článku: , , , , , , , ,