Akimbo: Kung-Fu Hero – bojová hopsačka

Plošinovky umírají… To je holá skutečnost. Ačkoliv kdysi byl tento žánr neuvěřitelně oblíbený, pro vývojářské týmy nepředstavuje tvorba hopsaček příliš výnosnou činnost a proto snad každý rok vychází méně a méně těchto her. Naštěstí se alespoň něco málo objeví – jako právě dnes Akimbo: Kung-Fu Hero.
Žánr: arkádová bojová plošinovka
Minimální konfigurace: procesor 166 MHz, 32 MB RAM, 50 MB místa na pevném disku, Windows 9x/Me
3D akcelerace: ne
Multiplayer: ne
Jazyk: angličtina, španělština, polština, japonština, švédština, norština, dánština, finština.
Domovská stránka: http://akimbo.iridon.com
Výrobce: Iridon Interactive
Distributor: Iridon Interactive

Plošinovky umírají… To je holá skutečnost. Ačkoliv kdysi byl tento žánr neuvěřitelně oblíbený, pro vývojářské týmy nepředstavuje tvorba hopsaček příliš výnosnou činnost a proto snad každý rok vychází méně a méně těchto her. Naštěstí se alespoň něco málo objeví – jako právě dnes Akimbo: Kung-Fu Hero.

Ať se vám to líbí či ne, není pochyb o tom, že klasickým plošinovkám na PC odzvonilo. A je to holá pravda. Tento žánr sice v pradávných dobách patřil mezi ty zcela nejoblíbenější, ale byl postupem času vytlačen novými a pro mnoho z nás také zajímavějšími a neotřelejšími konkurenty, jakými jsou strategie či akční hry. Čas plošinovek je tedy už za námi, alespoň vzpomenout na tento žánr však můžete s hrou Akimbo: Kung-Fu Hero, o níž bude dnes řeč.

Akimbo: Kung-Fu Hero pochází z dílny společnosti Iridon Interactive, tedy od nepříliš známého autora (sám si nemohu vzpomenout na žádný titul této společnosti, který bych měl tu čest někdy hrát – možná jde tedy o první dítko). Co se týče žánru, je už snad z mých předchozích odstavců jasné, že se jedná o plošinovku, která nabývá zajímavosti díky dvojsloví Kung-Fu ve svém názvu. Bojové umění vždy láká některé hráče a i v mém případě toto dvojsloví bylo tím prvním, co mě na hře zaujalo. Navíc se ve hře opravdu vyskytuje, takže název hry není jen pouhopouhým výkřikem.

Příběh
Plošinovka by nebyla plošinovkou bez nějakého příběhu – a ten nechybí ani u Akimbo: Kung-Fu Hero. Ocitáte se v roli nám neznámého hrdiny, který musí zachránit svět před hrozným drakem, který všechny terorizuje (pochopitelně se jedná o dráčka nad míru šikovného, který vládne magií, dává strašné rány, no co povídat :-). Smutné je, že se však ve hře příběh dál nerozvíjí, prostě je vám na začátku nalinkován a jinak už nic. Je to škoda, myslím, že příběh by mohl hře velice pomoci, ale to je na úvaze samotných autorů.

Akimbo: Kung fu HeroAkimbo: Kung fu Hero

Menu aneb první spuštění
Menu hry není nijak extra přeplácané ani jednoduché, je prostě navržené tak, aby sedělo k ostatní faktorům hry. Ani co se týče členitosti a obsáhlostí jednotlivých partií menu se nejedná o nějakou encyklopedii, pravda, některá nastavení jako třeba grafiky by mohla být mnohem více rozvedená (o tom však ještě dále).

Pokud se rozhodnete pokročit dále do samotné hry, neklade na vás hra žádné přehnané nároky, prakticky vám nedává jakoukoliv možnost něco ovlivnit (třeba alespoň jméno hrdiny, to mi chybí a je toho ještě víc). Vůbec nic by se nestalo, pokud by hra obsahovala více postav se kterými byste hru mohli projít a které by měly různé specifické vlastnosti. Ale to je jen moje zbožné přání, realita je bohužel opačná. Hru můžete projít jen za jednu jedinou postavu, což jsem docela ochoten překousnout. Její vzhled je na mě trochu divný, přece jenom malý človíček v gatích a bez jakéhokoliv svršku na horní části těla, vypadá tak trochu divně (až jsem si říkal, že mu chudákovi musí být někdy zima). Celá hra je rozdělena do několika sekcí, jejichž výběr provádíte na docela pěkně vypadající mapě, tu musím pochválit, moc se mi líbila :-). Poté už se dostáváte do samotné hry…

Akimbo: Kung fu HeroAkimbo: Kung fu Hero

Samotná hra
Nejprve snad k rozložení všeho důležitého na obrazovce. Láhve s červenou barvou reprezentují životy, které máte, podstatně horší však je, kolik jich máte. Pouhopouhé tři na každou misi! Je to opravdu málo, zvláště proto, že stačí malý dotyk kteréhokoliv z nepřátel a máte o jeden méně. Hra navíc obsahuje také časový limit, který je reprezentován lahví s jídlem. Ta má vlastně reprezentovat sytost postavy, tedy čas do vašeho vyhladovění a tedy i smrti. Kromě toho je na obrazovce ještě důležité číslo reprezentující počet mincí, které jste posbírali ve hře a počet tajných místnost. Tajných místností je v každé misi předem určené množství, problém najít je však většinou mít nebudete. Někomu možná bude vadit, že úspěšné dokončení některých misí je podmíněno nalezením takovéhoto úkrytu, ale úkoly jsou ve hře i těžší.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • grafika
  • hratelnost
  • nápaditost misí, rébusy a hádanky
  • obtížnost

Co se týče samotných misí a jejich obtížnosti, nezbývá než potvrdit už jednou vyřčené. Největší roli hraje právě omezení životů, časový limit a také nemožnost si hru v průběhu mise uložit – to probíhá vždy až po jejím konci. Celkově jsou však mise řešeny nápaditě, rébusy a hádanky jsou také zajímavé, takže prostě dobře odvedený kus práce.

Ovládání a hratelnost
Jak se Akimbo: Kung-Fu Hero hraje? Co se týká ovládání nemám naprosto žádné výhrady a to je pravidlem i pro samotnou hratelnosti. Hra se hraje dobře a to je pro ni určitě velké plus. Hlavní hrdina má k dispozici několik různých pohybů, začínajících obyčejným úderem ruky až po kop ve výskoku. Důležité také je, že na některé nepřátele platí jiná taktika, nejedná se však o nějaké propastné rozdíly nad nimiž byste museli tápat.

Akimbo: Kung fu HeroAkimbo: Kung fu Hero

Grafika, zvuky a hudba
Po vizuální stránce jsem ani nečekal po tomto titulu nějaké zázraky a myslím, že použitá grafika hře sedí, takže není co kritizovat. Hudba a zvuky jsou na tom obdobně, prostě žádné překvapení, ale ani zklamání (a o to autorům určitě šlo, použitý osvědčený koncept a nepouštět se do zbytečných novinek, které by mohli jejich výtvor dosti pokazit).

A konec?
Zavzpomínat na staré dobré hopsačky sice většinu z vás asi neláká, mě naopak hra Akimbo: Kung-Fu Hero potěšila a to nejen právě tím, že jde o plošinovku, ale i svým docela dobrým zpracováním. Fanouškům žánru doporučuji, ostatním pochopitelně také.

Grafika: 7/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 8/10
Arkádová hopsačka a i když jsem to zprvu přiznám se neočekával, docela dobrá hra. Chcete-li tedy zavzpomínat na staré dobré časy, kdy plošinovky hráli prim, máte jedinečnou šanci.
Celkové hodnocení: 6/10
Diskuze (12) Další článek: Ultima Online stále žije!

Témata článku: , , , , , , , ,