Alcatel 735i a Java - co nabízejí hráčům dnešní mobilní telefony?

Kde se skrývá budoucnost? V konzolích, hybridech dnešních herních zařízení nebo v mobilních telefonech? Nokia N-Gage se vydala netradiční cestou, která i přes zřejmé nedostatky prokázala perspektivu "mobilního" světa. Co však dokáží nabídnout hráčům dnešní (klasické) mobilní telefony? Na to se podíváme v našem dnešním článku, ve kterém nám bude průvodcem francouzský Alcatel 735i.

Přiznejme se. Kdo z nás se čas od času nenudil v městské hromadné dopravě, při čekání na autobus či jízdě vlakem? Co dělat v takových dlouhých chvílích? Majetnější z řad hráčů budou mít v podobně krizových situacích po boku slušně nadupaný notebook, který nudu zažene. Čím se však zabaví obyčejní smrtelníci? Již po dlouhá léta na tuto otázku odpovídáme stejně - mobilními telefony. Vzpomeňme na jednoduchého a nesmírně oblíbeného hada, kterým Nokia udělala díru do světa. V posledních letech se tak hry stávají stále důležitější součástí mobilních telefonů. Fráze "manažeři hry nepotřebují" je přežitek, dnes se hry objevují ve všech kategoriích mobilních telefonů. Proč o tom mluvím? V redakci se nám objevil nedávno vydaný Alcatel 735i a my jsme se toho rozhodli využít k prozkoumání současné kvality dostupných "mobilních" her. Mají nám tedy co nabídnout?

Alcatel 735i coby telefon

Dnešní článek nemá být podrobnou recenzí samotného telefonu Alcatel 735i, přesto si o něm na začátku něco málo povíme. Alcatel One Touch 735i je ve své podstatě vylepšenou verzí postaršího telefonu 735, od nějž se liší podporou mobilní Javy na úkor dřívějšího herního systému In-Fusio ExEn. Design Alcatelu 735i vychází ze základní stylizace francouzského výrobce, vzhledově tedy jeho nový výrobek v žádném ohledu nepřekvapí. Všemu i nadále vévodí levně působící plasty, což se brzo projevilo také na vrzajícím krytu baterie.

  

A tady ho máte v celé jeho kráse * Abyste si udělali lepší představu o velikosti telefonu * Oko foťáčku

K ovládání telefonu slouží kromě klasické klávesnice (na které se mimochodem píše velmi dobře) také joystick, který ovšem nemá aretační polohy (tedy místa, v nichž to obvykle cvaká na důkaz toho, že jste s joystickem pohnuli dostatečně). Displej telefonu je pasivní, pracuje pouze se 4 tisíci barvami, pro účely her je to ale dostačující. Hráči pak jistě ocení také některé z nabídky funkcí, zejména úsporný foťáček (pouze rozlišení 352x288), vícehlasné zvonění a možnost vytvořit/dohrát si vlastní. Alcatelu navíc nechybí většina dalších funkcí, které více než odpovídají zvolené cenové hladině (telefon se dá pořídit již za méně než sedm tisíc korun).

  

Menu telefonu

Pokud vás telefon zaujal a chtěli byste se o něm dozvědět další podstatné informace, odkazuji vás tímto na podrobnou (až vyčerpávající) recenzi sesterského magazínu Mobilmania.

Alcatel 735i a hry? Java!

Alcatel 735i není herní telefon, čemuž také odpovídá nabídka dostupných her. Standardně jsou tedy k dispozici dva herní tituly - ďábelské závody Speed Devils a hopsačka Gulos Tale. Specifikem Alcatelu 735i je možnost otočit obraz, který tak můžete mít standardně na výšku nebo také na šířku. Význam druhé volby mi s odstupem času stále tak trochu uniká, i s ohledem na ovládání je totiž nepochybně výhodnější ponechat standardní nastavení "na výšku". Hry jsou postaveny na technologii Java, která se o přízeň výrobců mobilních zařízení pere již delší dobu. Její výhody jsou zřejmé, těží pak zejména z velké dostupnosti freewarových aplikací a her, které dostanete do svého telefonu prostřednictvím WAPu či nahráním přes kabel (u Alcatelu 735i je však tato funkce blokována).

Speed Devils
Dobrovolně se přiznávám, že závodní hry jsou mé oblíbené. Slouží jako výborné odreagování od všedních strastí a mnohdy i zklamání a Speed Devils bych rozhodně zařadil mezi ty výtvory, které mě příjemně překvapily. Nejedná se sice o žádnou bombu či převratný výtvor, přesto jsem se u jeho hraní bavil. O co tedy jde? Jako vždy, i tentokrát se vám do rukou dostává zběsile rychlé auto a vy sami se vtělíte do role nekompromisního piráta silnic. Základem hry je arkádový mód, ve kterém si jezdíte jen tak pro radost a poté pro nás zajímavější kariéra. V té jsou vám postupně zadávány úkoly, rostou odměny, s postupem času si můžete koupit nové auto a další vylepšení.

  

Úvodní menu hry * Podíváme se na slunnou pláž * Šílené závody začínají!

Zadané úkoly jsou však většinou velmi prosté - budete tak závodit s časem, ničit ostatní účastníky silničního provozu (vytlačením z tratě, raketami či speciální bombou, která se aktivuje sama a do 10 sekund se musí nárazem přemístit na vůz protivníka). Mimo jejich plnění musíte sbírat také bonusy, které vám přidají nejen potřebný čas, ale také turbo (tedy zrychlení vozu) či rakety, které používáte k ničení protivníků. Tratě ve hře jsou bohužel vcelku stereotypní - zatáčky jsou pozvolné, občas se objeví nějaký ten tunel, prim však hrají dlouhé rovinky. Za zmínku pak stojí také částečná změna dne a noci.

Gulo`s Tale
Arkády (či chcete-li hopsačky) jsou žánrem, který se k mobilním zařízením více než dobře hodí. A tak tedy není divu, že jednou ze standardně "přibalených" her Alcatelu 735i je zajímavě vzhlížející plošinovka Gulo`s Tale. Od hry však nečekejte žádný srdceryvný příběh a skvostnou výpravu. Vžíváte se do role sympatického malého pseudomedvídka (těžko tvůrčí výtvor přirovnat k jinému zvířeti), který si v bizardních světech obstarává potravu. Co přesně vás tedy čeká?

 

Pokud si nebude vědět rady, k dispozici je také tutorial * Náš hlavní hrdina v akci, tentokrát se nabaštíte melounů

Náplň hry je velmi jednoduchá a v zásadě nepřekvapí. Se svou postavičkou tak musíte v každém levelu sebrat stanovený počet kusů ovoce, v čemž vám samozřejmě brání dotěrní nepřátelé. K dispozici máte klasické vyskakování a také speciální schopnost hlavního hrdiny - ten totiž umí vytvářet vzdušné bubliny, které můžete používat k likvidaci nepřátel i vyskákání do vyšších pater levelu. Design jednotlivých úrovní se příliš nemění, i tak je však na dnešní poměry dostačující.

Mají nám mobilní telefony co nabídnout?

Jak jste jistě sami vycítili, Alcatel 735i nepřináší do světa mobilních her žádnou převratnou novinku, přesto nám byl dobrým pomocníkem na cestě za prozkoumáním současných kvalit této svébytné herní kategorie. Využívá všech předností mobilní Javy, která v současnosti nabízí stovky různých her pro desítky mobilních telefonů. Na otázku - mají nám hráčům mobilní telefony co nabídnout? - však odpovídám kladně. Mají! Jejich budoucnost je navíc veskrze růžová a skýtá nebývalé věci. Chcete-li si již dnes vychutnat všech předností "mobilního" hraní, neváhejte. Kombinace telefonu Alcatel 735i a mobilní Javy se zdá být více než přijatelnou volbou.

Fotografie mobilního telefonu Alcatel 735i pocházejí ze stránek sesterského magazínu Mobilmania.cz

Diskuze (2) Další článek: StarCraft & StarCraft: BroodWar - patch v1.11

Témata článku: , , , , , , , ,