Alfonso Ribeiro z Fresh Prince žaluje Epic Games kvůli tanci ve Fortnite

Představitel Carltona se přidal do zástupu naštvaných umělců, jejichž tanec použili v Epic Games pro Fortnite.

Herec Alfonso Ribeiro podal žalobu na Epic Games a 2K za to, že jejich hry využily tanec, který herec předvedl v seriálu The Fresh Prince of Bel-Air. V devadesátkovém hitu v čele s Willem Smithem ztvárnil Ribeiro postavu Carltona, která patřila mezi ty nejoblíbenější v celém seriálu. V jedné z epizod potom předvedl svůj dnes už skoro historický taneček. A právě na něm se Epic Games (Fortnite) a 2K (NBA 2K série) měly obohatit, aniž by Ribeiro viděl jediný cent.

Ribeirův právník tvrdí, že je naprosto jasné, že se s duševním vlastnictvím Ribeira nenakládalo správně, když ho Epic Games použili v nejpopulárnější hře současnosti. "Epic naprosto selhali tím, že nenabídli panu Ribeirovi žádnou kompenzaci a dokonce ani nepožádali o svolení k použití jeho tance. Přitom právě na tancích jakožto emotech vydělává společnost obrovské jmění," nelíbí se hercově právnímu zástupci situace.

Ribeiro není zdaleka první hvězdou, která se rozhodla Epic žalovat kvůli používání tanců. Už dříve si na tento neduh stěžoval také třeba Donald Faison ze seriálu Scrubs, nebo rappeři 2 Milly a Chance. Už v jejich případě se ale mluvilo hlavně o tom, že Epic vlastně nic platit nemusí, protože v případě tanců neexistuje podobné právní ošetření, jako tomu je například u textů písní či jejich melodií.

Případ ale na Epic Games opět vrhá docela negativní světlo, což může být nepříjemností i kvůli tomu, že společnost chce se svojí vlastní platformou konkurovat Steamu. Jaké chování v případě úspěchu nové platformy ale očekávat od společnosti, která není ochotná kompenzovat lidi se lvím podílem na něčem, co Epic vydělává miliony dolarů? Couvnou nakonec tvůrci Fortnite a zaplatí umělcům?

Váš názor Další článek: Fallout 76: na výletě po Západní Virginii (galerie)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,