Alien: Isolation - když Vetřelci zase straší

Sega prý neměla té ostudy s Vetřelcem dost a chce si dát druhé kolo. Tentokráte ale s Creative Assembly a odkazem Ridleyho Scotta za zády! Že by?

Aliens: Colonial Marines jsou dost možná největším fiaskem minulého roku a leckdo si myslel, že po nepřesvědčivém Prometheovi a téhle herní blamáži skončí ikonické černé monstrum pod drnem. Opak je ale pravdou a Amanda Ripleyová hlásí spolu s vetřelcem z vesmíru velkolepý návrat. Ano, hru s cejchem Creative Assembly a s ambiciózním plánem na oživení původních myšlenek značky z roku 1979 ani jinak nelze nazývat!

Oživení původního odkazu

Původní model Vetřelce, nostalgické pomrkávání na všechny fanoušky už v oznamovacím traileru a plná ústa řečí o úctě k původní látce. Zhruba nějak takhle oznámili strategičtí mágové svůj budoucí opus magnum a nevím jak vy, ale já jim to docela žeru. A to dokonce i navzdory faktu, že mimo strategie má jejich jméno více než mizernou pověst. Proč? Protože Vetřelec je látka, která si pořádné oživení opravdu zaslouží a první info prostě vypadá až moc parádně.

hOpzueX.jpg q98hVJk.jpg qkbGloG.jpg

Návrat do dob, kdy ještě nebyl synonymem hororu koridor plný zombie a M4 v ruce je na AAA produkci něco tak zcela nezvyklého, obzvláště v dnešní době, kdy se každé studio bojí sebevětší investice. Životní eskapády Amandy Ripleyové - dcery slavné Sigourney - na ještě slavnější USCSS Nostromo s černým, exoskeletonem vyztuženým švihákem jsou prostě neodolatelné.

A to i navzdory faktu, že prakticky nic nevíme. Dá se předpokládat, že se tvůrci pokusí rozšířit fenomenální jedničku Ridleyho Scotta, ale těšit se prý máme i na několik překvapivých zvratů, důležitou roli vedlejších postav a do hry samozřejmě vstoupí i Weyland-Yutani spolu s tajemnou společností Seegson.

q98hVJk.jpg

Útěk je jedinou možností

Alien: Isolation je zkrátka tajemným kouskem, ale to je vlastně dobře. Zůstává tak totiž věrný hlavní filozofii hry, která se až nebezpečně blíží ke klasickým japonským hororovým hrám. Rozhodně se třeba nebude jednat o akční hru, dokonce byste po celou herní dobu neměli narazit na žádnou opravdovou zbraň. Zkrátka starý dobrý nefér boj mezi jedním vetřelcem a kupou zcela neschopných lidí. Ano, vetřelec bude opravdu jen jeden a spolu s temnými koridory stanice Sevastopol jediným vaším nepřítelem. Autoři ale tvrdí, že to stačí a slibují naprosto dechberoucí atmosféru plnou čisté hrůzy.

vL26Wgm.jpg X73qIsD.jpg Zsv4m5O.jpg

Hratelnost tedy bude dost podobná Amnesii, i tady se budete muset schovávat a místo boje brát nohy na ramena. Rozhodně to ale nebude tak jednoduché, jak to zní. Vetřelec podle Creative Assembly totiž bude mít unikátní umělou inteligenci pracující nejen se zvukem a očima, ale také s pachy. Prostě predátor jak má být! Nový Vetřelec ale vůbec vypadá jako hodně solidní vítězství technologie.

Vedle pokročilé AI autoři slibují i audiovizuální orgie ve stylu Scottova originálu. Prý tak v celé hře nenajdete ani jednu plochou obrazovku. Výtvarný styl i soundtrack zkrátka mají vzdávat holt úplným kořenům značky. Nemusíte se ale bát rozplizlých textur nebo zastaralých stínů. Všechno samozřejmě bude uzpůsobeno standardům next-gen konzolí a počítá se i s verzí pro Xbox 360, Playstation 3 a PC.

1Jb935X.jpg

Prozatím můžeme na sto procent počítat s propracovanou hrou světla a stínu, která má být jedním z hlavních herních mechanismů. Podle testerů pak dojde i na všemožné zpomalovačky a rozostřování obrazu. Například když vytáhnete ikonický detektor pohybu, všechno okolo se slije do rozmazaného bordelu. Podobných, takřka filmových postupů ale bude mnohem více a vedle pořádného survivalu bude nový Alien i příběhovým, potažmo vypravěčským majstrštykem. Doufejme!

Rakev čeká…

Tak co, cítíte se na nervy drásající stealth orgie plné strachu a hutné atmosféry? Prý dojde dokonce i na několik honiček a výjimkou nebude ani promyšlené odlákávání vetřelce od strategických objektů stanice. Jednoduše se zdá, že autoři vědí, co dělají, a to i navzdory nedostatku zkušeností.

u3L6BFW.jpg Xu2mNHH.jpg

Nápad udělat hru o tom, jak se jedna ženská skrývá před jedním monstrem a všichni okolo se nechávají v panice sežrat, nemusí na první pohled vypadat moc nosně. Myšlenek ale mají tvůrci dostatek a cíl více než šlechetný. Zda se ho povede naplnit, to je otázka na konec letošního roku. Už nyní je ale jasné, že buďto budeme zatloukat poslední hřebíček do rakve Vetřelce, nebo naopak vylamovat všechny předchozí!

Diskuze (2) Další článek: Guild Wars 2 připomínají hlavní příběh a záporačku Scarlet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,