Alienware AW510H: všestranný vetřelec | Recenze

Chcete si užívat kvalitního zvuku při hraní a nechcete rušit sousedy? Dejte šanci vetřelcům.

Co baví

  • 7.1 Surround
  • Cross platform kompatibilita
  • Nadprůměrná kvalita zvuku
  • Pohodlné i při delším hraní
  • Elegantní vzhled

Co vadí

  • V kloubech se jeví křehce
  • Absence bezdrátového připojení
  • Ovládací prvky pouze na kabelovém ovladači
8/10
Hodnocení

Do redakce nám před několika dny dorazila k otestování další herní sluchátka. Pro tentokrát se jedná o headset Alienware, spadající do PC herní divize společnosti Dell. Ten svou cenovkou v portfoliu výrobce představuje zlatou střední cestu a zároveň vylepšeného nástupce o něco levnějšího modelu AW310H. V následující recenzi si headset blíže představíme jak po stránce technické, tak pocitové a podíváme se, čím a zda-li může na plně saturovaném trhu herních sluchátek zaujmout.

Elegantní vetřelec

Oproti svému předchůdci je headset AW510H na první pohled téměř k nerozeznání. Po designové stránce se tak opět jedná o moderní a lehce futuristicky vyhlížející kousek s minimalistickým vyobrazením loga výrobce po stranách. Co se samotných rozměrů týče, jedinou změnou je celková váha, která byla navýšena o 20 g na finálních 370 g, což už rozhodně není málo.

IMG_20200726_135856.jpg
Headset umožňuje otáčet náušníky

Použity též byly podobné matné plasty, které působí elegantně, v černém barevném provedení ovšem trochu tuctově. Komu by nevyhovovala konzervativní černá barva, může sáhnou též po bílé variantě, která v kombinaci s černým polstrováním hlavového mostu, náušníků a loga výrobce působí mírně atraktivně. Jediným zaznamenatelným rozdílem tak zůstává právě plně hladký povrch zmiňovaného polstrování.

IMG_20200726_140144.jpgIMG_20200726_140214.jpgIMG_20200726_140513.jpg
Černá varianta je oproti bílé více konzervativní

Co se konstrukčního řešení týče, ocenit musíme otáčecí náušníky, díky kterým budete mít pocit pohodlného používání i po několikahodinovém hraní. Právě tento prvek celé konstrukce se však při neopatrném zacházení může stát jednou z velkých slabin, neboť působí relativně křehce. Celkově jsou však AW510H vzhledově moderní a bytelná sluchátka.

Široká variabilita

Samotné posuvné náušníky vsazené do spodní části otočného hlavového mostu disponují čistým a víceméně tradičním dojmem, a to především díky absenci jakýchkoli ovládacích prvků. Na levé straně však najdeme mírně vystupující mikrofon průměrné kvality s aktivním potlačením okolního hluku, který lze dle potřeby vysunout. Jde o oblíbené a zároveň efektivní řešení, přestože vysunutý mikrofon působí ve srovnání s celkovým konceptem headsetu hodně konzervativně a lacině.

Hardwarové specifikace

  • Provedení: Náhlavní
  • Konstrukce mikrofonu: Výsuvný, redukce šumu
  • Typ připojení: USB, 3,5 mm jack
  • Citlivost: 107 dB
  • Frekvence: 20 Hz - 40 000 Hz
  • Vybavení: 3,5mm jack/USB kabel , 3,5 mm jack/3,5mm jack kabel, Y-Splitter
  • Velikost měniče: 50 mm
  • Hmotnost: 370 g
  • Cena: 1899 Kč

I přesto, že je headset primárně určen pro PC hraní, zamrzí absence bezdrátového připojení. Sluchátka se tak připojují připojují pomocí 3,5 mm jacku. Komu by toto řešení nevyhovovalo, může použít též připojení skrze klasické USB. Oba zmiňované kabely jsou pochopitelně součástí balení. Pro běžné použití jsou dostatečně dlouhé, i když pro konzolisty budou pravděpodobně představovat kámen úrazu. Díky absenci jakýchkoli ovládacích prvků na samotných sluchátkách nalezneme vše podstatné na zmiňovaných kabelech. Konkrétně jde o nastavení hlasitosti a ovládání mikrofonu.

IMG_20200726_135301.jpgIMG_20200726_135417.jpgIMG_20200726_140021.jpg
Součástí je také oblíbený výsuvný mikrofon

Součástí balení je také redukce se 4pólovým konektorem pro separátní připojení sluchátek a mikrofonu. Headset je tak kompatibilní jak s operačním systémem Windows, tak prostřednictvím 3,5mm jacku také s konzolemi Xbox One, PS4, Nintendo Switch či mobilními přístroji. PC hráče navíc potěší také možnost stáhnutí dodatečného oficiálního softwaru Alienware Command Centre pro ještě intenzivnější zážitky.

7.1 v hlavní roli

Nyní se již přesuneme k samotnému zvukovému výkonu. Headset AW510H se vzhledem ke své ceně prezentuje kvalitní reprodukcí a vyváženým zvukem. Potěší věrné podání výšek, stejně tak jako hutné basy. 50mm měniče odvádějí svojí práci více než dobře, dokonce i při hudební reprodukci. V tomto případě je však pochopitelně celková prezentace poněkud plošší. Pro herní účely však headset nabízí dostatečnou kvalitu. Sluchátka jsme testovali na širokém spektru herních žánrů a ve všech oblastech jsme dosáhli uspokojivých výsledků.

 

Headset AW510H se vzhledem ke své ceně prezentuje kvalitní reprodukcí a vyváženým zvukem

 

Hlavním lákadlem je jistě 7.1 Surround v případě připojení skrze USB. Prostorový zvuk 7.1 je v případě sluchátek víceméně relativní pojem, každopádně oproti klasickému stereo ozvučení je rozdíl skutečně výrazný. Tuto skutečnost ocení zejména hráči hororovek nebo battle royale titulů, kde může dobrá orientace za pomoci zvukových vjemů znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Bohužel mikrofon už je trochu horší kvality a ačkoliv potlačuje okolní hluk spolehlivě, jeho schopnost věrně zachytit vaše slova už tak špičková není.

Celkové pocity jsou tak rozhodně pozitivní a Alienware AW510H si své majitele bezesporu najde. Pokud hledáte víceúčelově využitelný headset ve střední cenové kategorii, který dobře vypadá, perfektně sedí a nabízí pro hraní kvalitní zvukový výkon, zde se určitě nespletete.

Verdikt

Headset Alienware AW510H rozhodně nezklamal. Ve své cenové kategorii nabízí elegantní a moderní design, stejně tak i maximální pohodlí při dlouhodobějším používání.  Tím hlavním lákadlem je však 7.1 prostorový zvuk či cross platformní kompatibilita díky možnosti připojení skrze 3,5 jack či USB. Vzhledem ke skutečnosti, že se výrobce snaží zasáhnout co nejširší spektrum herního trhu, musíme odpustit absenci bezdrátového připojení. Zamrzí také zbytečně křehce vyhlížející konstrukce v oblasti náušníků. Ve své cenové hladině se však jedná o vydařený a hlavně víceúčelový kousek.

Váš názor Další článek: Pátá sezóna v CoD: Warzone začíná už příští týden. Co přinese nového?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,