PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Alone in the Dark CZ - děs a hrůza

Není titulu, jenž by v současnosti rozbouřil herní vášně více, než nový Alone in the Dark. Přečtěte si náš názor na znovuvzkříšení jednoho z pilířů žánru hrůzyplných her.
Kapitoly článku

Hoří, má panenko

Oheň hraje jednu z hlavních rolí, což naznačuje třeba už jen první epizoda v hořícím hotelu či fakt, že protivníka finálně nezničíte jinak, než ohněm. To znamená ručně umlácené těla zdlouhavě odtahovat do plamenů, které ne vždy jsou po ruce. A navíc je to nuda. Zvlášť, když se po zemi povalují věci jako flašky s alkoholem, výbušné PET lahve a další hořlaviny. Všechny tyhle věci a hromadu dalších můžete pochopitelně sbírat a ukládat do inventáře, kterým není nic jiného, než hlavní hřeb celého Alone in the Dark – kabát hlavního hrdiny.
Sytém používání předmětů je opravdu sofistikovaný a vybroušený skoro k dokonalosti.

alone37.jpgalone38.jpg

Nemáte žádné mimoprostorové kapsy, ale kabát, kam se toho vejde opravdu pomálu. Jedna pistole, baterka, zapalovač a pak pár kusů nezbytného dalšího vybavení.

V efektním zpomaleném záběru odstřelíte hořlavé lahve za doprovodu masivního výbuchu

Jenže, co jím bude? Prostor je opravdu hodně omezený a možností na výběr je celá řádka a v průběhu hry se ještě rozšiřuje. Ve zkratce, záleží na vás a vašem stylu. Můžete pravou polovinu kabátu nacpat hojivými spreji a snažit se všechno umlátit.

art02.jpgMůžete vsadit na opravdu účinné výbušné lahve, které buď pomocí kapesníku a zapalovače proměníte na časované bomby, nebo je jen tak samotné hodíte a v efektním zpomaleném záběru odstřelíte za doprovodu masivního výbuchu. Na smrtící jezírka podivného slizu se zase hodí světlice a bez obvazu můžete pěkně brzy skapat na otevřenou ránu. A to byste ještě někam měli nacpat pár krabiček s náboji…

Kombinace propracovaného systému hoření, realistické fyziky obecně a originálního manipulování s předměty vytváří netradiční herní zážitek, kvůli kterému se Alone in the Dark rozhodně zapíše do herní historie. Škoda, že si tvůrci nedali stejnou práci s vybroušením všech prvků hry, jež tak až nezdravě často vyváží okamžiky čisté extáze s absolutní frustrací z patologicky hloupého přístupu k některým základním herním zákonitostem.

Stojí za zkoušku

Grafická stránka je (překvapivě) stejně rozporuplná jako celá hra. Na jedné straně tu máme už vychvalovaný oheň a fyzikální systém s více než slušným modelem poškození, na druhé straně narazíte na občas vysloveně odporné textury a málo detailní prostředí. A ostatně i ta fyzika nepříjemně překvapí, kdy se třeba po drobném ťuknutí auto odrazí jako hopík. Na mém PC docházelo v ojedinělých případech i k velmi externímu poklesu framerate, což ale po přečtení diskuzí může být chyba na mojí straně.

alone29.jpgalone30.jpg

Hudba si zaslouží dva palce vzhůru za naprosto věrný doprovod jak děsivých, tak akčních sekvencí. Zmíněný chorál je už jen takovou třešinkou na dortu. Vzhledem k nemožnosti zapnutí titulků hraje dabing zásadní roli, takže jeho česká verze cizích jazyků neznalého hráče potěší.

Kvalita české lokalizace? Kolísavá!

Kvalita? Kolísavá. Pokud pominu příležitostně evidentně smysl nedávající překlad, potěší slušné hlasy hlavních představitelů i jejich reakce na dění na obrazovce. Za uši ale vytahají hlasy některých civilistů, zvlášť ženská v metru a její trojité sakra v jedné holé větě mě bude strašit asi hodně dlouho.

alone23.jpgalone24.jpg

Alone in the Dark je hra dvou tváří, což by snad měl po přečtení recenze pochopit i méně pozorný čtenář. Na jedné straně tu je obrovský tah na bránu s inovacemi a skvělými nápady, jenž sem nezmínil rozhodně všechny. Stejně tak nové dobrodružství Edwarda Carnbyho nabízí celou řádku nezapomenutelných okamžiků. Jenže stejně velký počet frustrujících momentů v čele s toporným systémem ovládání a celou řádkou roztodivných bugů a nedodělků, kterých si nelze nevšimnout. Ani zdaleka to však není tak odpadní hra, jak se snaží někteří nemluvit. Potřebuje prostě jen váš čas a trpělivost. A je už jen na vás, zda ho chcete poskytnout. Přeci jen, v rybníčku je daleko víc větších ryb.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Survival horror
Výrobce: Atari | Webové stránky hry
  • Spousta nových nápadů
  • Fyzikální systém
  • Děsivá atmosféra
  • Nezapomenutelné pasáže
  • Slušná lokalizace
  • Kopec bugů a chyb
  • Pár frustrujících míst
  • Nepřívětivé ovládání
  • Místy matoucí kamera
  • Slabý příběh a dialogy
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,