Americký telecom žalován pro odposlech

Hrajete Splinter Cell? Nebo libovolnou jinou hru na motivy díla Toma Clancyho? Jistě jste se podivili, jak se NSA dostává ke svým informacím. Nyní je telekomunikační společnost AT&T žalována za poskytování svých informací právě agentuře NSA.

Nadace Electronic Frontier Foundation, starající se o bezpečnost a svobodu digitálního projevu, uvádí AT&T ve své hromadné žalobě, že napomáhá NSA při odposlouchávání lidí. Tím AT&T porušuje několik ústavních zákonů ohledně svobody projevu a práva na soukromí, protože odposlech je možný pouze při povolení státem. Nejmenovaný zdroj totiž uvedl, že NSA má přímý přístup k databázi hovorů, včetně jejich trvání a účastníků. Společnost AT&T má třicet dní na odpověď, zatím se její tiskový mluvčí nijak nevyjádřil.


Komunikační gigant AT&T z pohledu Electronic Frontier Foundation

Je však docela možné, že celá žaloba nenápadně zmizí na základě americké doktríny "státního tajemství". Od roku 1953 je totiž možné zrušit celý případ, pokud by jeho projednání mohlo odhalit nějaké vojenské tajemství. A je docela možné, že národní bezpečnostní agentura (NSA) skrývá takovýchto tajemství dostatek. Sam Fisher tak nebude o svůj zdroj informací okraden nejspíš ani v realitě a pro nás hráče budou hry stále stejně blízko pravému světu.

Petr Kolář komentuje: Člověk se občas při čtení, nebo hraní, zamyslí, zda náhodou některé obrazy nemohou být pravdivé. Jak je vidět, má NSA dostatečné pravomoce a schopnosti, na které jsme z her zvyklí. Docela vtipně pak vyznívá srovnání s českou scénou, avšak to je pouze historická záležitost.

Zdroj: CNET News

Váš názor Další článek: STALO SE 1.2. - bude Halo 2 na PC?

Témata článku: , ,