Anachrony: cestování časem v post-apokalyptické budoucnosti (preview)

Post-apokalyptický svět, cestování časem, tísnivá atmosféra blížící se katastrofy - když tyhle tři ingredience smícháte a navrch ještě přidáte komplexní mechanismy, získáte strategickou deskovku Anachrony. Tenhle očekávaný koktejl se bude podávat už letos v září.

Je to takový zajímavý paradox – postapokalyptický svět by nikdo z nás jistě nechtěl zažít, ale knihy, filmy či hry s touto tematikou jdou na dračku. V červenci vyšla dlouho očekávaná česká verze Falloutu a teď už nám pomalu klepe na dveře horká novinka od Albi – Anachrony. Hra vyšla díky úspěšné kickstarterové kampani už v loňském roce, a kromě obrovské krabice až po okraj naplněné obsahem zaujala zejména atraktivní možností cestování v čase, komplexností a úžasnou atmosférou. Když proto Albi v dubnu letošního roku oznámilo, že hru vydá, všichni fanoušci euro her (a nejen ti) začali nadšeně jásat. Že jste o Anachrony ještě neslyšeli? Tak to musíte hned napravit!

anachrony1.jpg

Země 26. století je místem, kde byste rozhodně žít nechtěli. Před několika sty lety většinu populace vyhladil meteorit a ten zbytek je nucen žít v podzemí. Aby toho nebylo málo, z budoucnosti navíc přišla zpráva, že se k planetě blíží další smrtonosný meteorit... Lidstvo se rozdělilo na čtyř různé frakce (Cesty) podle ideologie, kterou vyznávají. Cesta harmonie v čele s matriarchou Zaidou se snaží o obnovu ztracené rovnováhy mezi lidmi a přírodou. To Kapitán Wolfe, vůdce Cesty nadvlády, vidí jedinou možnost, jak zachovat lidskou rasu v řádu a přísné hierarchii. Knihovnice Cornella se se svou Cestou pokroku zaměřuje na vědu a techniku. A konečně Pastýř Caratacus z Cesty vykoupení věří v předurčení a boží všemohoucnost. Jak už to tak bývá, Cesty spolu - namísto toho, aby se spojily a táhly za jeden provaz - soupeří o nadvládu nad planetou.

anachrony4.pnganachrony11.jpganachrony3.png

Každá z frakcí má svou vlastní desku, herní komponenty, vlastní cíle (způsob hry za každou frakci se tedy trochu liší) a různí se také množství počátečních zdrojů a surovin. Právě získávání zdrojů a surovin bude ve hře velmi důležité, ale vzhledem k postapokalyptickém světě všude kolem vás také velmi složité. K dispozici budete mít několik typů pracovníků – inženýry, vědce, administrátory a génie, jež budete vysílat jednak do hlavního města a jednak také na povrch planety. Každého z těchto dělníků vyjma géniů však budete moci využívat jen k těm úkolům, na něž se specializují.

Figurek není nikdy dost

V krabici se základní hrou najdete velkou
hromadu nejrůznějších žetonů. Pokud ovšem
prahnete po plastových figurkách, nebudete
o ně ochuzeni. Současně s hrou se na pultech
obchodů objeví také Exosuit Pack, který obsahuje
2 rozšíření - Pioneers a Guardians - a také
plastové figurky exo-obleků. Exosuit Pack však
bude vydán v omezeném množství a pravidla
k rozšíření budou v anglickém jazyce, Albi
nicméně zpřístupní lokalizovaná pravidla
na internetu.

Už sám nápad s dělníky-specialisty je pro eurohry velmi netradiční, ale tvůrci Anachrony šli v tomto směru ještě mnohem dál. Každá cesta je však nanejvýš nebezpečná, a tak bude třeba své svěřence chránit, k tomu ve hře slouží tzv. exoobleky. Použít jich můžete až šest, první tři jsou přitom zdarma, za ostatní je třeba zaplatit zdrojem energie. Vaši pracovníci vám v závislosti na své specializace mohou přinést suroviny, stavět budovy, zkoumat vynálezy nebo rekrutovat novou pracovní sílu. Postupem času si tak budete vylepšovat svou základnu, a hlavně získávat vítězné body. Ty dostanete jednak za stavbu budov a projektů na vaší základně, ale také za plnění úkolů a podmínek z hrací desky.

anachrony5.pnganachrony7.jpg

Exoskelety ovšem zajímavé nápady nekončí, těmi je Anachrony prošpikováno od shora až dolů. Velmi se těšíme na možnost nechat si z budoucnosti okamžitě poslat nějakou surovinu, ovšem s tím, že jakmile se ve hře dostanete do daného časového období, o danou surovinu přijdete, protože ji budete muset poslat sami sobě do minulosti, abyste se vyhnuli časovému paradoxu. V polovině hry se pak budete muset vypořádat s následky dopadu zmíněného meteoritu. Přijdete tak některé herní akce, ale na druhou stranu zase nějaké nové získáte. Zatímco první část hry je poklidná, po dopadu meteoritu nastane chaos a boj s časem. Neobvyklý je také způsob ukončení hry – bud hráči využijí a zablokují všechna akční políčka, nebo dokončí všech 7 herních kol. Vítězem se stane ten, kdo získá nejvíce vítězných bodů.

anachrony2.jpg

Anachrony je podle ohlasů zahraničních recenzentů a hráčů velmi komplexní strategií, v níž se neobjedete bez pečlivého plánování, během něhož musíte promýšlet několik tahů dopředu. Všechny akce jsou tady totiž společně provázané. Promýšlení každého tahu vám zabere dost času, takže hrací doba narůstá s počtem hráčů. Při hře 3-4 hráčů počítejte s herní dobou kolem dvou hodin (plus příprava a uklízení; to vám vzhledem k počtu herních komponentů také zabere nezanedbatelný čas), což je více, než u euroher bývá zvykem. Dobrou zprávou je, že je Anachrony dobře hratelné v jakémkoli počtu hráčů (a obsahuje také variantu hry pro vlky samotáře). A nejlepší zpráva na konec – hra se na pultech obchodů objeví už v září letošního roku.

Váš názor Další článek: Valve chystá streamovací platfomu, bude konkurencí pro Twitch?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,