EA

Analytici se bouří nad EA

Společnost Electronic Arts může být trnem v oku mnohým. Nyní se tak stalo i u finančních analytiků pracujících pro různé podílové fondy, kterým se nelíbí nedávno zveřejněné finanční výsledky.

Herní gigant Electronic Arts nedávno ohlásil své finanční výsledky za druhé čtvrtletí tohoto fiskálního roku. I přes čtyřicetiprocentní nárůst příjmů z prodeje her (na necelých devět set milionů dolarů – asi sedmnáct miliard korun) se zástupci společnosti rozhodli k propuštění přibližně šesti procent zaměstnanců. Navíc se výsledek nelíbí investorům, neboť EA investovali opět do technologií budoucnosti, jak už činí po čtyři roky. Údajně tím obírají fondy o zisky a tak přední analytici posílají svým akcionářům horší informace o EA, než tomu bylo dříve.

ealogo.pngJedním příkladem za všechny může být Lazard Capital Markets, kde analytici dospěli ke zlomu a nedoporučují již kupovat akcie EA, ale držet je pro případ vzestupu ceny. Právě výrazný propad cenných papírů společnosti oproti loňskému roku je vinen ze snížené důvěryhodnosti. Ještě minulý rok se akcie obchodovaly za cenu přes šedesát dolar, nyní ale díky propadu amerických burz kolísá kurz někde kolem dvaadvaceti dolarů za jednu akcii (ohlášení obchodních výsledků znamenalo pokles o sedmnáct procent z ceny sedmadvaceti dolarů).

Electronic Arts se k celé záležitosti již vyjádřili, podle zástupců společnosti může za horší výsledky mimo jiné nutnost odsunout vydání hry podle filmu Harry Potter a Princ dvojí krve, která již je hotova, až na uvedení filmu do kin v půlce příštího roku. Stejně tak je potřeba restrukturalizovat společnost a investovat do budoucích výnosů. Mezi ty by se daly počítat i dohody se studii id Software, Epic Games a dalšími významnými světovými značkami, stejně jako snahy o zprovoznění nového digitálního distribučního systému. Akciové burzy jsou prostě svět sám o sobě a nemusejí nijak odrážet nárůst zisků společnosti.

Zdroj: Gamespot
Váš názor Další článek: Recenze: Fracture – do kopce a skopce

Témata článku: ,