Ancestors Legacy: poznejte krvavou historii (recenze)

Z polského studia Destructive Creations k nám dorazila krvavá strategie zasazená do evropského středověku.

Co baví

  • skvělá atmosféra
  • příjemný pocit z litých bojů
  • příběh založený na historii
  • možnost hrát s boty

Co vadí

  • zbytečný prvek jídla
  • menší technické problémy
  • chvílemi hloupé AI
  • nevyvážené frakce
7/10
Hodnocení

Často si říkám, že je škoda, když se vývojáři zaměřují na fantasy a přitom je k dispozici možnost vybrat si nějaké historické období. Historie je přeci plná úžasných příběhů a aspoň se dozvíme něco nového. Polské studio Destructive Creations se mnou asi souhlasí a jejich strategie je založena na středověké historii.

Když v Čechách vládli Přemyslovci

Na rozdíl od Total War vám hra nedává možnost dějiny změnit. Je to real-time strategie zaměřující se na jednotlivé scénáře. Její pojetí historie je část životopisu určitého panovníka. Je zde například polský Měšek I., vikingský nájezdník Rurik nebo v Čechách nepříliš oblíbený Rudolf Habsburský, v jehož roli bojujete proti Přemyslu Otakarovi II. Celkově jsou zde zastoupeni Němci, Poláci, Angličané a Vikingové. Češi zde sice vlastní kampaň nemají, ale jsou v příběhu opakovaně zmíněni.

Ancestors (1).jpgAncestors (2).jpgAncestors (3).jpgAncestors (4).jpg
Příběh hry se zaměřuje na evropský středověk

I když objem informací třeba není moc rozsáhlý, rozhodně se dozvíte něco nového. Mimochodem je velmi zajímavé sledovat rozdílné pojetí dějin, jelikož Poláci to přeci jen vnímají trochu jinak než my. Kampaň navíc zabere docela dlouhou dobu, každá mise může trvat až hodinu a nebude vás šetřit. Za každého panovníka máte pět misí. Zatím je ve hře šest panovníků, ale další budou přibývat.

 

Na rozdíl od Total War vám hra nedává možnost dějiny změnit. Je to real-time strategie zaměřující se na jednotlivé scénáře

 

Každá frakce se samozřejmě od sebe trochu liší, ale přijde mi to spíše praštěné. Rozhodnout, že Britové nemají žádnou jízdu a Němci zase pěchotu se štíty je spíše chabý pokus o nějaké rozdíly a ve výsledku se setkáte spíš s tím, že jsou některé frakce znevýhodněny. Pokud se Poláci s dobrými lučištníky utkají s německou pěchotou bez štítů, je to masakr.

Krvavý středověk

Hra je založena na schopnosti s jednotkami manipulovat. Lásku ke stavění můžete projevit pouze tím, že rychle kliknete na to, co se má postavit, jaké jednotky chcete naverbovat atd. K zvládnutí boje je zejména důležité vědět, jaké jednotky potřebujete, kdy je lepší zaútočit a kdy zase stáhnout.

Ancestors (7).jpgAncestors (5).jpgAncestors (6).jpgAncestors (8).jpg
Hra se zaměřuje hlavně na manipulaci s jednotkami, stavění je na druhém místě

Vývojáři si pohráli s tím, aby jednotky měly mnoho možností ovládání. Můžete rozkázat vztyčit štíty, zaujmout obranné postavení či lučištníkům nestřílet (což je důležité, často při boji nastane palba do vlastních, což může být devastující).

 

K zvládnutí boje je zejména důležité vědět, jaké jednotky potřebujete, kdy je lepší zaútočit a kdy zase stáhnout

 

Bohužel všechno nastavit do detailu není snadné a chybí zde tlačítko pauzy, což je při boji s počítačem samozřejmě nevýhoda. Jednotky jsou navíc ovladatelné celkem těžkopádně a je zde bohužel dost častý problém s příkazem přemístit se, kdy vojáci rádi chodí tou nejhloupější cestou.

Ancestors (9).jpgAncestors (10).jpgAncestors (11).jpgAncestors (12).jpgAncestors (13).jpgAncestors (14).jpg
Důležitější než dobrá strategie je schopnost rychle reagovat

V každém případě musíme pochválit brutalitu a napětí při boji. Hra vám dává hromady možností si pořádně vyhrát, klást různé pasti či schovávat vojáky do křoví. Nejčastěji však využijete kombinaci stáhnout do základny, doplnit jednotky a znovu zaútočit. Přes všechny snahy není hra zrovna realistická a často je více než strategie důležitější schopnost zareagovat pohotově.

Hospodářství cestou k vítězství

Ke tvorbě vojáků potřebujete hodně surovin a každý voják navíc pořád žere a žere. Umět bojovat je sice super, ale základem úspěšné strategie je schopnost získat a zajistit příjem surovin. K tomu vám však nepomůže hlavní základna, v ní pouze verbujete jednotky. Na příjem surovin potřebujete obsadit vesnice.

Ancestors (15).jpgAncestors (16).jpgAncestors (17).jpgAncestors (18).jpg
Ve hře můžete kolečkem myši přiblížit a užít si skvělé záběry na boj

Každá mapa obsahuje několik vesnic a právě ty se obvykle stanou místem největších bojů. Po obsazení získáte přístup k jídlu, dřevu nebo železu a všechno je akutní při verbování, vylepšování a udržování jednotek. Následně je na vás, zda dokáže zdroje účinně využít. Vesnice můžete obehnat obrannými věžemi nebo můžete všechno investovat do jednotek.

Ancestors na notebooku

Jak už jsme psali dříve, strategie na notebooku jsou skvělým nápadem, jelikož většinou využívají velmi jednoduché ovládací schéma, na které často postačí jen myš a navíc nejsou nijak extra náročné na hardware. Obojí platí i v případě Ancestors, takže jde o skvělého společníka na cesty. 

33146685_2047079275362349_6957783501248659456_n.jpg33146698_2047079225362354_3089447242474455040_n.jpg33163151_2047079255362351_6059139247569371136_n.jpg

Jedná se o strategii, která se v mnohém soustředí hlavně na akci a souboje, nikoliv budování, takže si bez problémů vystačíte s pár kliky myši a teoreticky by šlo vyžít i s touchpadem. Samozřejmě je ale značně pohodlnější kvalitní myš, a to i z důvodu, že hru nelze zapauzovat, takže potřebujete reagovat rychle a pohotově. 

33366786_2047079315362345_6866455290896711680_n.jpg33400745_2047079328695677_7012385416187740160_n.jpg33426467_2047079292029014_4947095051252531200_n.jpg

Z grafického hlediska hra nejen skvěle vypadá, ale nevyžaduje ani bůhvíjak výkonný hardware. Na našem notebooku HP Omen 15 s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q vše běželo v plné palbě a jediné sekání, které jsme za celou dobu zažili, patřilo filmečkům při načítání další herní sekce. Ale to už není chybou hardwaru. Potěší i optimalizace. 

Na hře je zajímavé, že časem dojde k osvojení určitě osobní strategie. Zda máte radši velké armády či zda si radši udržujete pár mocnějších jednotek. Zda věříte spíše v pomalý postup či zda se pokusíte o bleskovou válku. A svou strategii jen tak nezměníte. Hra po pár hodinách začne působit stejně a děláte opakující se činnosti dokola.

 

Umět bojovat je sice super, ale základem úspěšné strategie je schopnost získat a zajistit příjem surovin

 

Ty činnosti jsou naštěstí tak zábavné, že vás ještě dalších pár hodin budou bavit. Líté boje o každý metr či zoufalé pokusy o záchranu poslední budovy ve vesnici prostě jen tak neomrzí. Postupně ale zjistíte, že styl hry přeci jen není natolik komplexní, jak byste čekali. Jakmile máte chuť ochutnat středověké boje i jiným stylem než obsazováním vesnic, hra se k vám otočí zády.

Ancestors (25).jpgAncestors (26).jpgAncestors (27).jpgAncestors (28).jpg
Ve hře používáte stále stejnou strategii, postupně se bohužel stává stereotypní

Ranou do zad je naprosto nadproduktivní systém jídla, kdy vám po zmizení zásob klesá morálka vojáků. V multiplayeru by to člověk ještě pochopil, ale v kampani často ani nemáte možnost mít dostatek zdrojů, ale hodně jednotek potřebujete. Morálka pak dochází neustále.

 

Postupně zjistíte, že styl hry přeci jen není natolik komplexní, jak byste čekali

 

Vývojáři se o menší okořenění pokusili v kampani, ale výsledkem byly jen podivné stealth mise či zdlouhavé tažení k městu. Jedním z fungujících prvků, aby hra rychle neomrzela, jsou záběry na boj (přiblížíte kolečkem myši), které budou super snad neustále. Ale dobrý vizuál vše nezachrání.

Multiplayer chvíli zabaví

K dispozici je také multiplayer, který vlastně není vůbec špatný. K dispozici je nadvláda a zničení, které se liší hlavně tím, že v nadvládě můžete vyhrát také získáváním bodů, ve zničení pouze totálním vyvražděním nepřítele. Osobně mi přišlo, že je zde jen jeden režim, jelikož nadvláda u mě vždy skončila zničením nepřítele.

Ancestors (29).jpgAncestors (30).jpgAncestors (31).jpgAncestors (32).jpgAncestors (33).jpgAncestors (34).jpg
Multiplayer je spíše menším doplňkem, který však slušně zabaví

Vyberete jednu z frakcí, postupně cvičíte jednotky, obsazujete vesnice atd. Multiplayer je spíš takové doplnění, hlavním zdrojem zábavy je kampaň. V každém případě i multiplayer příjemně zabije pár hodin. Velkou výhodou je, že můžete hrát i s boty.

Krásná válka

Graficky je hra rozhodně krásná. Ano, existují nesrovnatelně hezčí hry, ale nejedná se o titul v rukou obřího, extrémně bohatého vydavatele, jakými jsou EA či Ubisoft. Bohužel nechybí menší technické problémy. Cut-scény se skoro vždy začnou v určitém bodě sekat, vojáci se mi párkrát zasekli na místě atd. Přes všechny chybičky dokáže kombinace hezké grafiky, dobře sepsaného příběhu z evropské historie a super soundtrack vytvořit velmi příjemnou bojovou atmosféru.

Ve výsledku je Ancestors Legacy rozhodně dobrá hra, ale chybí ji zkrátka jistý šarm, který od strategií očekáváme. Při hraní narazíte na mnoho detailů, které by bylo třeba dopilovat. Snad příště.

Váš názor Další článek: Detroit Become Human: co stojí svoboda? (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,