Angry Birds slaví 10 let: co vše se událo kolem světového fenoménu?

Šílené ptáky dnes známe jako fenomén, který se z mobilních platforem přenesl i na filmová plátna. Právě dnes tato značka slaví už 10. výročí a za tu dobu nasbírala nejeden úspěch.

Píše se 11. prosince 2009. V době, kdy vycházeli původní Angry Birds, se mobilní hry ještě nebraly vůbec vážně. Šlo jen o malé hříčky, u kterých jste zkrátka zabíjeli pár minut času mezi jinými aktivitami. Ne, že by takové v současnosti už nebyly, ale i na mobilní platformy začaly vycházet plnohodnotné tituly a e-sport na mobilech už je také realitou. Za 10 let jsme solidně pokročily na herním mobilním trhu, Angry Birds se ale stále řadí mezi nejvíce mainstreamové značky nejen na mobilním trhu.  

unnamed.jpg

Všechno to začalo v roce 2009, kdy finské studio Rovio Entertainment vydalo Angry Birds na iOS a zařízení s operačním systémem Maemo. Nedivili bychom se, kdyby vám tento název byl cizí. Maemo původně vyvíjela společnost Nokia, nyní se o něj stará už jen komunita nadšenců. Jen na iOS se původní hry prodalo přes 12 milionů kusů, což je masivní úspěch, v té době obzvlášť. 

O necelý rok později se Angry Birds dostali na Android, a poté i na tehdy ještě existující Windows Phone. Tady to samozřejmě neskončilo a postupně se podívali i na velké platformy. Šílení ptáci byli oceňovaní nejen díky svému v té době unikátnímu stylu. Bylo to také proto, že jste si je mohli zahrát téměř na jakémkoliv zařízení. Koncept je jednoduchý stejně jako grafické zpracování, ale jak se občas říká - v jednoduchosti je síla.  

unnamed-_1_.jpg

Navíc není vůbec těžké se do hry dostat. Prak, na kterém je pták usazen, stačí natáhnout pohybem prstu po displeji a vystřelit tak, aby odstranil co nejvíce zelených prasat ze scény. Každý druh má odlišný efekt, a tak je tady i prostor pro nějaké to taktizování. Ovládání je naprosto intuitivní a základní mechaniky hry zvládne pochopit každý během pár chvil. 

Hrátky s prakem byly pouze začátkem

Pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat. V době, kdy vycházela původní verze pro Android, už se chystal díl s podtitulem Seasons. Původně vyšel jako Angry Birds Halloween, ale s dalšími přibývajícími tematickými úrovněmi byl název upraven. Za těch 10 let existence zahrnuje hlavní série této značky celkem 18 titulů, mezi kterými se najdou i jiné druhy a žánry her, než jen střílení prakem na pevnosti prasat.  

unnamed-_8_.jpgunnamed-_6_.jpgunnamed-_2_.jpg

Angry Birds také mají za sebou několik spoluprací se slavnými filmovými značkami. Tou první byl v roce 2011 animák Rio, v rámci kterého vznikly hned dvě hry. Mnohem více se ale uchytily Star Wars. Mezi ty novější pak patří třeba Transformers.  

Vývojáři z Rovia ale nezůstali jen u spoluprací a sami se chtěli vydat na filmová plátna. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, tak na pozadí Angry Birds her se odehrává i příběh, který tvůrci použili právě v případě filmové adaptace. Myšlenka je naprosto jednoduchá. Prasátka ukradla ptákům vejce, a tak je třeba dostat je zase zpátky tam, kam patří. Ještě před prvním filmem ale vznikal animovaný seriál Angry Birds Toons. Od roku 2013 vzniklo více než 100 dílů rozdělených do tří sérií a najdete ho například na Netflixu.  

Ještě před příchodem velkého filmu ale v roce 2015 přišlo vydání regulérního druhého dílu, který si spokojeně funguje i v dnešních dnech. Pár titulů jsme přeskočili, Angry Birds 2 je totiž v pořadí už 15 hra, která se počítá do hlavní série. Funguje stále stejně, obsahu má dost a ke všem prvkům se dostanete i bez placení mikrotransakcí. Samozřejmě to ale všechno není jen o samotných hrách. Už v té době se prodávalo spousta promo materiálů spojených s naštvanými ptáky, ať už to jsou plyšáci nebo nejrůznější oblečení. Merchandise tak v celkovém součtu tvořil velmi podstatnou část zisků studia Rovio Entertainment.  

Konečně i na plátnech

Rok 2016 konečně pro Angry Birds znamenal první filmovou premiéru. Sice se nedostal mezi nejúspěšnější filmové adaptace her, ale obsadil krásné třetí místo hned za Warcraftem a Detectivem Pikachu. Spolu s tím se ale spustila další vlna zájmu o značku Angry Birds jako takovou. Podobnou fázi si prožíváme i v aktuálních měsících, protože na podzim roku 2019 vyšlo filmové pokračování.  

abm2_home_feat.png

Pro Rovio byl první film také velkou úlevou. Ne vždy na tom totiž studio bylo zrovna dobře. Například konec roku 2015 znamenal propouštění několika desítek zaměstnanců. Zisky z Angry Birds totiž začaly klesat. Prodeje zboží a hraček spojeného se hrou klesly o 42%. Po filmové premiéře se ale vše zase vrátilo do pořádku. V rámci restrukturalizace se bohužel propouštělo i o dva roky později. Platilo to ale zejména pro tým zabývající se animacemi.  

To, že Angry Birds nemusí být jen o střílení ptáků z praku, dokázalo Rovio už v roce 2013. V tu dobu totiž vyšlo Angry Birds Go!, což je závodní hra. Z těch novějších, které se řadí do jiného žánru pak můžeme zmínit například Angry Birds Evolution. Toto RPG má také stále pozitivní ohlasy. Mimo to jste se s šílenými ptáky mohli podívat i do virtuální reality. Na začátku letošního roku vyšlo Angry Birds VR: Isle of Pigs, které najdete třeba i na Steamu.  

1476211439-785085520.pngunnamed-_3_.jpgunnamed-_5_.jpg

Když tady stále mluvíme o hlavní sérii her, tak samozřejmě musíme alespoň z části zabrousit i ke spin-offům. První z nich už má 7 let a vyšel pod názvem Bad Piggies. Na Androidu ani iOS už ho dnes bohužel nenajdete. Hratelnost neměla nic společného s konceptem původní hry. V tomto případě jste pomáhali prasatům ve výrobě dopravních prostředků. Samozřejmě nechyběly ani samostatné tituly, které vyšly společně s filmovými adaptacemi.  

Stiskněte F pro vzdání holdu

Několik projektů, které souvisely se značkou Angry Birds, ani nespatřilo světlo světa. V některých případech byly uvedeny na trh jen v určitých zemích, ale po testování se ve vývoji už nepokračovalo. Angry Birds Ace Fighter byla například shoot’em up záležitost od studia Siamgame Mobile.  

V současnosti se oběma studiím Rovia společně s Angry Birds daří více než dobře. Nevypadá to, že by druhý film měl propadnout, a nejen hry z hlavní série jsou na mobilních platformách stále velmi oblíbené. To, co přes 10 lety začínalo jako jednoduchá hříčka je dnes masovou záležitostí, která se rozšířila i mimo videoherní průmysl. Rovio Entertainment se tak řadí mezi první studia, která dokázala, že i s mobilními hrami je možné něco takového dokázat.  

Diskuze (1) Další článek: Resident Evil 3 Remake oficiálně představen, dorazí v dubnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,