Animal Crossing: New Leaf – váš druhý život (recenze)

Říkáte si občas, že byste raději utekli do jiného světa? Máte možnost, ten v Animal Crossing je naprosto kouzelný.

Není úplně jednoduché vysvětlit nových hráčům, co je vlastně Animal Crossing zač. Možná by se dalo říct simulátor života. Simulátor života v malé vesnici plné roztomilých mluvících zvířátek, abych byl konkrétnější. Na jazyk (klávesnici) se dere přirovnání k The Sims, ale to není úplně přesné.

Animal Crossing je prostě unikátní, nápaditá, atmosférická a lehce melancholicky rozvleklá záležitost. Animal Crossing se nedá dohrát v tradičním slova smyslu, spíš si jej prožijete. A v New Leaf bude váš život bohatší, než kdykoliv předtím v sérii.

Čas pádí vpřed

New Leaf začíná jako předchozí díly – cestujete do místa vašeho nového bydliště. Tentokrát vlakem. Rozhovor se spolucestujícím zformuje vašeho avatara. Nehledejte zde nějaký komplexní editor, vaše odpovědi určí pohlaví, velikost, typ očí a sestřih.

New leaf 01.jpgNew leaf 02.jpgNew leaf 03.jpg

Zbytek je už na oblečení a doplňcích, které můžete získat různými způsoby. Celé kouzlo série Animal Crossing tkví v úvodní zdánlivé jednoduchosti, která se postupem času stále rozvíjí a vy odhalujete stále nové a nové herní prvky.

Spojení postupem času jsem použil záměrně, protože reálně plynoucí čas funguje jako jeden z nosných prvků hry. Je to prosté, stejně jako v reálném životě – v noci je tma, obchody mají otevřeno (obvykle) přes den, na podzim žloutne listí, v zimě sněží.

 

Animal Crossing se nedá dohrát v tradičním slova smyslu, spíš si jej prožijete

 

Když vám některý z vašich zvířecích kamarádů řekne, že vás navštíví v 16:15, tak prostě musíte mít v 16:15 zapnutou hru a on přijde. Anebo taky ne, protože na to zapomene, což se prostě stává i ve skutečném životě.

New leaf 04.jpgNew leaf 05.jpgNew leaf 06.jpg

Hra na vás nečeká, když například minete prodavačku tuřínů, která chodí jenom v neděli, nezbyde než počkat na další víkend. V podobných příkladech bych mohl pokračovat ještě dlouho, nicméně se dá říct, že každý nový den může přinést něco nového. I třeba jen drobnost, jako je nový dopis ve schránce.

Vítejte, starosto

New Leaf nabízí všechny tradiční radovánky. Můžete klábosit se sousedy, sbírat ovoce, lovit ryby a brouky, hledat v zemi fosilie a to vše následně darovat muzeu (a kompletovat sbírku), či prodat za peníze, které poslouží k nákupu nového oblečení či splacení hypotéky za váš dům (Animal Crosing má k realitě občas až strašidelně blízko).

Tvůrci přidali spoustu nových drobností, jako je například možnost mít v inventáři ovoce po 9 kusech (!), nebo možnost si pořídit neopren a následně se koupat.

New leaf 07.jpgNew leaf 08.jpgNew leaf 09.jpg

Zásadní novinkou se však stává fakt, že tentokrát nejste pouhým obyvatelem, ale rovnou starostou celé vesničky. Po usednutí do starostenského křesla lze vydávat různá nařízení, jako třeba noční otvírací doby v obchodech. Druhou zásadní vaší pravomocí je možnost zadávat veřejné stavby – most přes řeku zkrátí cestu, kavárna zase naláká do vesničky nové sousedy.

Projekty stojí vysoké částky, a i když se na ně skládají všichni vesničané, pokud nechcete čekat OPRAVDU dlouho, budete muset z velké části stavby dotovat sami.

New leaf 10.jpgNew leaf 11.jpgNew leaf 12.jpg

Starostování dává hře opravdu hodně, protože za prvé máte před sebou další cíle, které můžete plnit a za druhé získáváte pocit, že tentokrát toho můžete změnit daleko víc a formujete si vesnici podle svého. I když to zabere dost úsilí, pocit z toho, když se díky vám otevře nový podnik, je prostě úžasný.

Vzhůru na návštěvu

Jak už moderní trendy velí, i Animal Crossing: New Leaf je více sociální hrou, než dřív. Kromě toho, že můžete navštěvovat vesničky svých kamarádů lokálně i přes Wi-Fi, lze přes Street Pass sdílet svůj zařízený domek, případně ve snu procházet náhodné vesničky. Daleko jednodušší je i dopisování s přáteli.

Bát se však netřeba, stále si můžete žít svůj život v úplném odloučení, protože multiplayerové prvky představují jen doplněk.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Arkády | Simulátora života
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 14. června 2013
  • Volnost a spousta aktivit
  • Hromada malých vylepšení
  • Starostování
  • Reálný běh času
  • Pestrobarevná grafika
  • Výtečná hudba
  • Pro někoho asi pomalejší tempo

New Leaf přináší lehce upravený vizuální styl, co se týče zpracování postav, nicméně stále neztrácí svůj hravý a barevný šmrc, který doplňuje nesmírně uklidňující hudba. Pokud prostě potřebujete vypnout z hektického života, přináší Animal Crossing: New Leaf balzám na duši v herní podobě.

Diskuze (2) Další článek: Nové DLC k Metro: Last Light se připomíná v akčním traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,