Apple údajně uvažuje o koupi Sony

Agentura Reuters nedávno přišla s relativně šokujícím zjištění, že prý Apple vážně uvažuje o koupi japonské společnosti Sony. Ať už je to pravda, nebo ne, firma ze země vycházejícího slunce na tom zatím docela vydělává. Chvíli po zveřejnění této informace totiž její akcie stouply o celá tři procenta.

O možné akvizici se začalo spekulovat relativně nedávno, kdy ředitel Applu, Steve Jobs, prohlásil, že by silné finanční situace své firmy (aktuálně má k dispozici přes 50 miliard dolarů) rád využil. Případné koupi by pak mohl nahrát i fakt, že na tom Sony není zrovna nejlépe. Za poslední fiskální rok totiž společnost vykázala čistou ztrátu ve výši 40 miliard yenů (necelých 8 miliard korun).

Japonští analytici nicméně varují, že by se podobný krok nemusel vyplatit. Japonci by totiž příchod Applu mohli vnímat jako "nepřátelské" převzetí, což by se jistě podepsalo na prodejních cifrách. Jobsova společnost má proto údajně v hledáčku víc firem. Mimo jiné i Electronic Arts, Facebook, či Adobe.

V případě koupě poslední zmíněné společnosti by bylo velice zajímavé sledovat její další vývoj. Adobe je totiž mimo jiné zodpovědné za Flash, jehož užití ve svých přístrojích se Apple úspěšně brání.

Zdroj: Reuters

Diskuze (9) Další článek: Sleva PSP Go prý přišla pozdě

Témata článku: , , , , , ,