Aquanox 2 - pokračování podmořského dobrodružství

Zhruba před rokem jste se mohli poprvé vydat do podmořského světa novodobého následníka Archimedian Dynasty, hry Aquanox od vývojářů Massive Development. V Evropě tento titul doznal značné obliby, v zámoří už to bylo horší, ale přesto - Aquanox byl úspěšný. Takže proč se nepustit do druhého dílu, že? Jak vypadá, co přináší a co v něm naopak nebude se dočtete v dnešní novince.

Aquanox 2: Revelation měl být původně pouhý datadisk k úspěšné německé podvodní 3D akci. Díky zájmu hráčů se z něj postupem času ale stal plnohodnotný druhý díl, který vypráví příběh odehrávající se souběžně s příběhem jedničky. Jeho hlavním hrdinou je tentokrát namísto Emeralda Flinta mladý nezkušený námořník - pilot dopravní ponorky - jménem William Drake.

Jako každý jiný člověk, i on má svou minulost, ale ta rozhodně není závidění hodná. Je potomkem dynastie Drakeů, kteří kdysi ovládali mocné obchodní impérium. Spolu s rodiči Alonzem a Emmou Drakeovými kdysi žil v Neopolisu, hlavním městě Atlantické Federace. Když bylo Willovi devět let, přepadli loď jeho matky piráti - zavraždili ji spolu s celou posádkou. Otec, zdrcen touto ztrátou, nebyl déle schopen ovládat svou společnost a její sláva upadala. Jedinou osobou, na kterou se mohl William nakonec spolehnout, byla jeho neohrožená babička, která ho trpělivě vychovávala a vzdělávala - aby se z něj stal dokonalý gentleman (jak jen to bylo v té době možné).
V jedenácti letech ztratil Will i otce - ten se totiž pološílený vydal za dobrodružstvím do temné modři hlubokého oceánu. Brzy nato se musel Will se svou pramáti odstěhovat z Neopolisu - s několika zbývajícími transportéry bývalého obchodního impéria se vydali ke Galapágám v Pacifiku, tady začal mladý Will pracovat jako pilot dopravníku. Práce to byla stereotypní, ale časem ho zavedla až do oblasti Tornado Zone, kde poprvé zaslechl příběhy o slavných zabijácích a legendárních pokladech. Právě tam se dostal do styku se zcela novým světem, světem dobrodružství. Předtím znal něco takového pouze z vyprávění, nyní byl právě ve středu všeho dění. Když v jeho jedenadvaceti letech odešla do věčných hlubin i poslední osoba, na kterou se mohl spolehnout, vydal se za dobrodružstvím po vzoru svého otce. Ani nemusel dlouho čekat - jednoho dne zachytil volání o pomoc, které ho vtáhlo do boje o zřejmě největší podmořský poklad v historii lidstva.

Píše se rok 2666 a vám jde o holý život. Nevíte komu věřit a komu ne. Stačí jediná chyba a...

Aquanox 2 má být po technické stránce ještě zajímavější, než díl první. Již dnes je k dispozici alfa verze, ze které jsou také všechny ty výborné screenshoty, které vidíte tady kolem. No řekněte, není to na testovací verzi výborný výkon? Co se týká změn v hratelnosti, ty také nejsou zanedbatelné. Předně bude obměněno ovládání - nyní má být konečně možné rotovat o 360° po všech třech osách, tedy stejně jako třebas v legendárním Descentu. Všechno ale bude nastavitelné, takže nováčci se nemusejí ničeho bát a ostřílení veteráni si dozajista užijí maximální volnosti. Nově byl také upraven výhled - nyní je vidět fyzický kokpit vaší ponorky (v jedničce jste zřeli pouze imaginární digitální HUD).

Ačkoliv stále půjde o starou dobrou 3D střílečku s předem danými misemi, hra nyní bude nelineární - budete mít na výběr z několika (maximálně tří) různých misí. Co mě poněkud udivilo je snížení počtu neherních postav z původních 83 na pouhopouhých 12. Designéři to zdůvodňují zlepšením kvality dialogů a sociálních interakcí mezi postavami. Nu co, alespoň že těch misí má být úctyhodných třicet - a to si je jistě někteří hráči rádi zahrají několikrát, aby nalezli všechny skryté lokace a bonusy.

Hardwarové nároky budou odpovídat dnešním standardům - testovací verze běží s klidem na 1,5 GHz procesoru a GeForce 4, z ní jsou také obrázky, které zde vidíte. Údajně by ale pro plynulý běh měla stačit i GeForce 2 (otázkou samozřejmě je v jaké kvalitě - vizuální hostinu samozřejmě nečekejte).

Vypuštění plné verze by mělo přijít už někdy před těmito Vánocemi, zřejmě koncem listopadu.

Závěr stručně a jasně: po technické stránce to vypadá na podmořský DOOM III, po stránce hratelnosti na krystalickou střílečku - docela se těším. Jak to vidíte vy?

Oficiální stránky: http://www.aquanox-revelation.com/
Výrobce: Massive Development
Vydavatel: JoWood Productions

Váš názor Další článek: Frontline Attack - první oficiální trailer

Témata článku: , , , , , , ,