Arx – magické runy malované myší

Temné síly zase jedou dostaly chuť vládnout. Svět Arxu je v ohrožení a lidské oběti jsou na denním pořádku. Už to tu bylo stokrát a je to tu zase: čistokrevné RPG plné soubojů meče a magie. Pokud si rádi hrajete na hrdiny a vaším oblíbeným žánrem je fantasy, zbystřete. Runy lze totiž kouzlit také pohybem myši.
Temné síly zase jedou dostaly chuť vládnout. Svět Arxu je v ohrožení a lidské oběti jsou na denním pořádku. Už to tu bylo stokrát a je to tu zase: čistokrevné RPG plné soubojů meče a magie. Pokud si rádi hrajete na hrdiny a vaším oblíbeným žánrem je fantasy, zbystřete. Možnost řešit konflikty dobře mířenou ranou do lebky či efektním fireballem vyčarovaným pohybem vaší myši by totiž měla být v Arxu samozřejmostí.

ArxArx
Arkane studios je maličká firmička čítající pouhých šest lidí. Jejich first person RPG Arx sice vzniká teprve osm měsíců, už teď se ale vyznačuje několika zajímavými rysy. Příběh k nim naneštěstí nepatří; tady se pohybují tvůrci uprostřed zaběhaných schémat, kterými se to v příbězích fantasy jen hemží. Boj Dobra se Zlem se tentokrát odehrává ve velké podzemní pevnosti, kde spolu žije na hromádce několik ras. Schovaly se tam před na povrchu panující krutou zimou, která nastala po vyhasnutí místního slunce. Hlavní problém tkví ovšem v tom, že jistý Akbaa, temný démon a hlavní záporák této hry, si dělá na ovládnutí světa Arx zálusk a za pomoci tajného kultu kněze Iserbiuse by se mu to dokonce mohlo podařit. Královský astronom sice kult připravující příchod Akbyy na Arx odhalí, vzápětí je ale operativně zavražděn. Naštěstí stihne vyslat varovné poselství a tak jsou temné plány podlého kultu ohroženy. A to už do příběhu vstupujete Vy – povoláním hrdina. Pravda, nepůjde o nijak efektní nástup - začnete v gobliním vězení na špatné straně mříží – ale Conan taky začínal jako otrok.

ArxArx
Arx sami jeho tvůrci rádi označují jako nástupce Ultimy Underworld a Thiefa.

Vymítání ďáblů, sekty, oběti a tajemství, souboje, magie a atmosféra vybičovaná k maximálnímu napětí – to by mělo být to, co hru bude charakterizovat. Není to málo, ale tvůrci (sami fandové RPG) hodlají sympaticky usilovat o dokonalost tak dlouho, dokud nevypustí duši. Dali si nadlidský úkol: spojit bojování, důraz na vývoj a propracovanost postavy, příběh a interaktivitu do jednoho celku.

ArxArx

Arx bude first person RPG s vloženými filmovými sekvencemi z pohledu třetí osoby. Subjektivní pohled na všechny události je tou nejjednodušší a nejúčelnější cestou, jak dosáhnout u hráče maximálního ztotožnění se situací. Můžete se proto těšit na napínavé dobrodrůžo odehrávající se v přírodních jeskyních, u lávových i sladkovodních jezer, v trpasličích dolech, v dračí sluji či v podzemních městech a na jejich tržištích. NPC tu ale nebudou černobílé, naopak, jejich chování bude mnohdy nejednoznačné. Budete si moci vybrat, zda na ně zaútočíte nebo zkusíte vyjednávat. Kohokoli budete moci zabít a přitom hru dohrát, zároveň ale musíte mít na paměti, že mezi popravou krále a probodnutím zombie je rozdíl, který přeci jen musí mít vliv na další průběh hry.

ArxArx

Zatímco sbírání zkušeností bude tradiční a umožní vám postupně vylepšovat dosavadní schopnosti a získávat nové, způsob, jakým budete sesílat kouzla, bude zcela originální. Nebo vám snad přijde čarování pomocí magických run malovaných myší normální? Celkem 50 kouzel bude sestávat vždy z několika klíčových slov-run a na vás bude, jestli je namalujete dobře. Pro lepší představu např. fireball bude sestávat ze tří slov - „vytvoř ohnivou střelu“. 50 kouzel díky tomuto systému tedy není definitivních, chytří hráči budou moci objevit i některá skrytá a neoficiální kouzla, stačí jen najít tu správnou kombinaci run.

ArxArx

Ačkoli by to nikdo nečekal, Arx bude mít i multiplayer, a to v podobě údajně velmi unikátního deathmatch módu. Jak říkají sami tvůrci, rozhodli se v něm spojit klasické prvky RPG a deatmatche, což prý byla hotová muka dokázat to. Doufejme, že hraní bude o něco příjemnější. A hrací doba celé hry? 50 hodin, pokud budete sledovat hlavní dějovou linii a nezakysnete každých pět minut. K tomu 3D audio efekty, vlastní grafický engine a realistické efekty (oheň, kouř, mlha a samozřejmě také kouzla – pokud mohou být kouzla realistická). To vše vzbuzuje mírné naděje, že je tu zaděláno na slušnou fantasy RPG. Jak se to ale nakonec vyvrbí, to se dozvíme až v roce 2001, kdy by měla hra vyjít.

Váš názor Další článek: ECTS: hostesky, obludky a jiní maskoti

Témata článku: , , , , ,