Ashen: E3 dojmy ze světa bez slunce

Už poněkolikáté tady máme indie hru, která přebírá populární mechaniky z jiných her a snaží se na ně nabalit něco nového, čím by svoje dílo odlišila od konkurence. Studio Aurora44 takto zkouší skloubit souboje z RPG série Dark Souls s pasivním multiplayerem a la Journey. Může toto spojení vůbec fungovat?

Ashen mimo jiné sází na svoji tísnivou atmosféru. Prostředí je situované do šedivých odstínů a oblohu projasní leda tak erupce jedné ze zdejších sopek. Toto je totiž svět bez slunce, který je nehostinný ke každému živočišnému druhu. Výbuchy sopek navíc do ovzduší vypouštějí velké množství prachu, takže ani nevíte, jakou barvu má zdejší nebe. Samotné přežívání tedy bude důležitou součástí hratelnosti.

Souboje si berou inspiraci z her studia FromSoftware, takže můžete očekávat opravdu tuhé protivníky, kteří vám nedají nic zadarmo. Od soubojů si můžete odpočinout ve svém táboře, který se od stanu vedle ohniště může rozrůst třeba na dřevěnou chatku. Na to, abyste si zařídili svoji osadu, ale nebudete sami. Tady přichází na scénu pasivní multiplayer. Pokud jste hráli Journey, určitě víte, o čem je řeč. Občas zkrátka potkáte nějakého hráče, jindy nebude v celé oblasti ani noha.

Když někoho potkáte, je na vás, jestli dotyčného vezmete do svého tábora, nebo ho na místě zabijete a vezmete si jeho vybavení. Může to ale také dopadnout tak, že si ho přivedete domů, tam vás napadne a pokud vás zabije, samozřejmě sebere i věci z tábora. V Ashenu tedy nemůžete důvěřovat každému. Vývojáři uvádějí, že důvěra a vztahy mezi hráči jsou velmi důležité věci v jejich hře. „Ashen se v jádru točí kolem tvorby vztahů. Hráči si můžou navzájem zkřížit cestu a vybrat si, jestli si budou navzájem důvěřovat či nikoliv.

1.jpg1.png2.jpg

Může to vypadat, že většinu času strávíte staráním se o tábor. Budete se ale muset vydávat na nebezpečné výpravy, abyste si obstarali těžko dostupné zdroje nebo vzácné vybavení.

Když budete operovat ve skupině, budete z toho navíc profitovat. Nejenže můžete díky početní převaze jít proti silnějšímu nepříteli, navíc se vám zpřístupní nová vylepšení a další možnosti craftingu.

Komunikace mezi hráči navíc nebude nic jednoduchého. Domluvíte se leda pomocí dostupných gest a náznaků, jiná cesta tady není. Každého napadne, že voice chat by vyřešil všechny problémy, ale vývojáři mají své důvody, proč ho do hry neimplementovali. „Nemáme voice chat, protože věříme že to hře dodá tu správnou atmosféru, kterou na druhou stranu někteří hráči nemusejí mít až tak rádi. Zkoušeli jsme různé situace, kterých je možné dosáhnout pomocí gest. Takže s máváním, ukazováním a podobnými věcmi byste si měli vystačit i vy.

2.png

Aurora44 se také chlubí tím, že příběh v Ashen bude zcela nelineární a s každým průchodem hrou bude jiný. Stačí být v jinou dobu na jiném místě a následující události už se budou lišit. Do jisté míry bude příběh ovlivněn i tím, jestli hrajete s někým nebo se raději vydáte cestou osamělého vlka. Nevíme, o čem přesně příběh bude, ale svět Ashenu by měl být dostatečně rozmanitý na to, aby nabídl zajímavou zápletku.

3.png4.png

Můžete si všimnout, že žádná z postav nemá obličej. I to si vývojáři zdůvodnili v tiskové zprávě. „Když jsme začali s tvorbou téhle stylizace, zkoušeli jsme něco nového, pohrávali jme si s myšlenkou, že postavy nebudou mít obličeje. Obličej do jisté míry představuje charakter. Můžete z něj vyčíst hodně. Tak jsme si řekli ‚Pojďme prostě odstranit obličeje a všechno ostatní necháme na gestikulaci‘. To byl první krok. Také by to hráčům mělo usnadnit spolupráci, protože o ostatních budou mít méně předsudků.“

Ashen se zařadí po bok her v programu Xbox Play Anywhere, takže vám stačí vlastnit kopii na PC nebo Xbox One a můžete hrát na obou platformách. Zároveň to ale znamená, že hráči na Playstationu si mohou nechat zajít chuť.

Souhrn

Jako většina ostatních menších her, i Ashen na papíře vypadá zajímavě. Jestli to ale bude opravdu fungovat tak, jak si vývojáři představují, zjistíme až 30. dubna příštího roku. Může se toho opravdu hodně pokazit a je jen na studiu Aurora44, jestli si dají záležet tak, aby se hra stala černým koněm příštího roku.

Váš názor Další článek: V novém hororu Moons of Madness se vydáte na Rudou planetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,