PC | X360 | PS3 | Akce | Online

Assassin’s Creed: Brotherhood – zabíjení online (dojmy)

Assassin’s Creed: Brotherhood přinese prvek v předchozích dílech neviděný, hru více hráčů. My jsme multiplayer otestovali v probíhající PS3 betě.

„Toť věru kravský nápad!“ Tohle zvolání, anebo podobné v závislosti na stupni mentálního poškození (u nás je vysoký), snad muselo napadnout každého hráče při prvních zmínkách o zahrnutí multiplayeru do Assassin’s Creed: Brotherhood. Vždyť tahle hra je přeci o zabijácích, osamělých a opatrných lovcích ze stínů. Jak si u tohohle chcete užít dostatečně dynamickou zábavu ve více hráčích? Jak ukázala aktuálně běžící beta, ve které se už pár dnů vesele popichujeme (skrytými čepelemi), jde to a docela dobře. Bodání do krku má něco do sebe, když to provádíte reálným hráčům a ne hromadě polygonů.

 

 

I když to možná nebudete čekat, hra více hráčů má i určité příběhové pozadí. Sice velmi prosté, ale přeci. Stáváte se vybraným agentem Abstrago Industries, který se má postavit assassinům a právě k tomu získáváte trénink prostřednictvím systému Animus.

Bodání do krku má něco do sebe, když to provádíte reálným hráčům a ne hromadě polygonů

Na začátku vás čeká krátký tutoriál seznamující vás s pravidly a principy. Hlavní změna je v tom, že nevraždíte na potkání kohokoliv, ale svůj terč máte daný v podobě podobizny v pravém rohu obrazovky. K lokalizování cíle kromě obrázku slouží i kompas s postupně rostoucí modrou výsečí, která indikuje vzdálenost. Aby to nebylo tak jednoduché, pozor musíte dávat ještě na ukazatel anonymity – pokud v blízkosti cíle budete zběsile pobíhat, či bodat nevinné civilisty, prozradíte se a potenciální oběť může uprchnout.

Assassins Creed Brotherhood 01.jpg Assassins Creed Brotherhood 02.jpg

Vzhledem k tomu, že na mapách se pohybuje více stejných modelů dané postavy, musíte si být skutečně jistí, že zrovna tenhle doktor je váš pravý cíl. Sice působí poněkud zvláštně, že potkáváte stále ty samé postavy, ale zvyknete si na to. Ostatně budete muset, protože dokud nezabijete tři správné cíle, nesplníte tutoriál.

VIDEO: 3133 'Assassins Creed Brotherhood - Průvodce multiplayerem'

Samotné zápasy se v betě dělí do dvou typů: Wanted a Alliance. Wanted prakticky představuje klasické všichni proti všem, ovšem už právě s tím, že váš cíl je daný. Vtipné je, že stejně jako vy máte za cíl jiného hráče, někdo další má za cíl vás. V podstatě tak hrajete jakousi hru na kočku a myš, ve které jste zároveň kočkou a myší. Snažíte se detekovat svůj cíl a nevyrušit ho, ale zároveň se pokoušíte se nestát snadnou kořistí pro svého lovce. K dispozici jsou vám prakticky všechny možnosti jako ve hře pro jednoho hráče, můžete tedy lézt po prakticky libovolné budově, dá se zamíchat do davu, sednout na lavičku či schovat do kupky sena.

Assassins Creed Brotherhood 03.jpg Assassins Creed Brotherhood 04.jpg

Druhý mód, Alliance, se hraje ve třech týmech po šesti hráčích. Tentokrát máte cíle určené po celou dobu kola a navíc můžete v rámci spolupracovat. Dokonce jste za spolupráci odměňováni extra zkušenostmi. Bodíky jinak získáváte za každé zabití a jejich přísun se mění – pokud nejste detekování, získáte víc, stejně jako za efektnější způsoby zabití, například skokem ze střechy. Odměňování jste třeba i za to, když se vám podaří uprchnout pronásledovateli. V multiplayeru Brotherhood bude možné dosáhnout až na 50. úroveň (v betě je to omezeno na 20).

Assassins Creed Brotherhood 07.jpg

Stoupáním po levelech si postupně odemykáte hned několik druhů odměn, pokud pomineme kosmetické drobnosti jako doplňky a kostýmy, ty zásadní představují tři věci: perky, ability a streaky. Ability jsou aktivní, mají cooldown, perky jsou slabší, ale fungují stále a streaky v podstatě ovlivňují získávání odměn podle toho, jak se vám bude/nebude dařit. Stejně jako v Modern Warfare si z odemčených věcí vybíráte a upravujete si postavu podle svého stylu hraní.

Assassins Creed Brotherhood 05.jpg Assassins Creed Brotherhood 06.jpg

Multiplayer v Brotherhood je dobře promyšlený a dokáže zabavit, na druhou stranu má pár otravných prvků jako je nemožnost uniknout zabití, pokud si všimnete protivníka na poslední chvíli.

Stejně jako v Modern Warfare si z odemčených věcí vybíráte a upravujete si postavu podle svého stylu hraní.

Nepotěší ani občasné problémy s připojením se do bety a občasným viditelným lagováním, nicméně tohle se snad do finální verze podaří vyřešit. Bodání ve více hráčích sice asi nenahradí multiplayerové stálice, nicméně jako osvěžení do klasických veselic s kulomety může sloužit dobře. Ostatně celkový pomalejší rytmus spíš svědčí pozvolnému dávkování.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Ubisoft Montreal | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. listopadu 2010
  • Výborně zpracovaný Řím
  • Dlouhá herní doba
  • Chytlavý multiplayer
  • Spousta vylepšení
  • Variabilní mise
  • Pomalý rozjezd
  • Neprovázaný příběh
  • Hodně malých bugů
Váš názor Další článek: Je libo hororový Starcraft 2?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,