Assassin’s Creed IV: Black Flag – Pina Colada s příchutí prachu (recenze)

Je tu další rok a s ním i další díl oblíbené série Assassin’s Creed. Tentokrát s o něco vděčnější a především zábavnější pirátskou tématikou. Podaří se obnovit zájem fanoušků, nebo už asasínům došel dech?

Série Assassin’s Creed patří mezi velké tahouny herního průmyslu a i přes menší stagnaci po druhém dílu se stále daří udržet vysokou laťku kvality. Po charismatickém Eziovi jsme se dočkali lehce sterilního a velmi strohého třetího dílu, který i přes značné inovace nedokázal nastolit tu potřebnou atmosféru, kterou se pyšnily předchůdci. Byla to dobrá akční adventura, nikoliv však skvělá. Ubisoft se to zdá se pochopil, a proto ve čtvrtém dílu zkusil vrátit oblíbené prvky zpět. Opět tu tak máme charismatického hrdinu, akčnější pojetí a především velmi vděčné téma zlaté éry pirátství v Karibiku. Lze něco takového vůbec pokazit?

1380561623-13.jpg 1380561624-10.jpg 1380561625-12.jpg

Za chlast, zlato a sličné děvy

Jak jsme zjistili, lze, ale ne takovým způsobem, jak si myslíte. Příběh zcela pochopitelně navazuje na třetí díl a nechybí četné odkazy na události a postavy z předchůdce (hrát čtverku před trojkou tedy nemá moc smysl, zbytečně byste si vyspoilerovali celou příběhovou linku). Opět skáčeme z přítomnosti do minulosti, konečně však v mnohem přiměřenějším měřítku. Mise ze současnosti jsou totiž nyní spíše menším zpestřením a zdaleka nejvíce času strávíme v botaskách Edwarda Kenwaye, notorického piráta a žoldáka, který brázdil slunný Karibik a snažil se vydělat na životobytí.

 

Nechybí tradičně kvalitní historické zázemí, ve kterém potkáte spoustu známých postav

 

Tedy až do doby, než se nechtíc zapletl do konfliktu asasínů a templářů, kteří řeší starý známý problém nadvlády nad světem a nehodlají se s nikým dělit. Black Flag překvapivě posouvá příběh dál jen minimálně a lze dokonce říci, že kdybychom šli hned na díl pátý, moc bychom neztratili. A v tom je ten největší neduh čtvrtého dílu. Pokud jej budete brát jako pirátské dobrodružství a pohled na život tvrdého chlapa, který si zkrátka chtěl vydělat na vlastní kocábku, budete se náramně bavit.

1380561615-7.jpg

Nechybí totiž již tradičně kvalitní historické zázemí, ve kterém potkáte spoustu známých postav, jako je Benjamin Hornigold, Anne Bonny, Charles Vane či Edward „Černovous“ Thatch. Spojitost se sérií Assassin’s Creed je tu však stále menší a my upřímně doufáme, že v pokračování Ubisoft udělá podstatně větší krok vpřed. Tady se totiž jedná spíše o klopýtnutí. Jedno se ale Ubisoftu upřít nedá, detaily umí a v závěrečných titulcích tak fanoušci naleznou velmi příjemný odkaz na předchozí díl.

Mezi mořem a zemí

To ale vůbec neznamená, že se jedná o špatnou hru, ba naopak. To, co Black Flag ztrácí na konzistenci příběhu totiž dohání hratelností, která je dost možná poprvé za celou sérii zábavnější a podstatnější, než příběh. Konečně totiž narážíme na opravdu otevřený svět, který můžete brázdit prakticky bez omezení a nahrávací obrazovky jsou tu spíše sporadické.

1380561612-4.jpg 1380561612-6.jpg 1380561621-11.jpg

Hra si vzala mnoho prvků ze třetího dílu Far Cry, což kdysi přiznal i sám Ubisoft, to ale rozhodně prospělo. Určitě tak poznáte zabírání území, které vám odemkne bonusy v té které oblasti, také lov konečně má pořádný smysl, jelikož ze získaných kožešin craftujete nová pouzdra, oblečení a další unikátní předměty. Lovit se vydáte i na moře, takže nechybí trocha té inovace.

 

Jste pirát, a tak životně důležitou složkou vašeho života je okrádání okolních lodí. A to je pravděpodobně jednou z nejzábavnějších činností ve hře

 

V zásadě lze říci, že je hra rozdělena na dvě roviny – souš a moře. Edward je totiž kapitánem lodi jménem Kavka, která slouží jako dopravní prostředek ve světě. Prostřednictvím ní se přesouváte mezi ostrovy, odkrýváte tajemství okolních míst a vylepšujete každý píď lodi, aby mohla vzdorovat i těm největším plovoucím pevnostem. Jste totiž pirát, a tak životně důležitou složkou vašeho života je okrádání lodí. A to je pravděpodobně jednou z nejzábavnějších činností ve hře.

1380561605-3.jpg

Souboje lodí totiž byly od minula značně vylepšeny, ovládání je jednodušší, zbraní je více a tak se na vodě odehrávají řádně epické bitvy. Vše je navíc bez přerušení a zbytečných nahrávacích obrazovek, jakmile loď dostatečně poškodíte, můžete připlout a ihned se nalodit, všechny vyřezat (případně ušetřit) a zajet si do přístavu prodat rum a cukr, což jsou nejdražší komodity a vyplatí se jimi nacpat sklad. Pak můžete vyrazit za novým dobrodružstvím a aby nebyla v cestě nuda, zapněte si rádio..ehm, tedy námořníky.

 

Svět je dostatečně velký, narazíte na velká města s odlišnou architekturou, jako je Havana či Kingston, i desítky menších osad

 

Vývojářům konečně došlo, že při cestování na velkou vzdálenost nemusí dlouhé putování bavit i po desáté. Ke všem synchronizačním bodům tak přidali možnost rychlocestování, za což jim děkujeme. Svět je totiž dostatečně velký, narazíte na velká města s odlišnou architekturou, jako je Havana či Kingston, i desítky menších osad. Pocit z objevování a velkého dobrodružství je tu neopakovatelný, ve druhé půlce příběhu ale vezmete možnost teleportace s povděkem.

1377099557-acbf-caribbean-sea-dolphins-gc.jpg 1377099557-caribbean-sea-beach-walk-gc.jpg 1377099557-kingston-windmill-gc.jpg

Z paluby do křoví

Na vodě strávíte většinu času, a to je dobře. Na souši už to totiž takové terno není a i když se Ubisoft snažil seč mohl, stejně budete častěji křižovat hladinu. Soubojový systém zůstal prakticky beze změny, jen se zkrátil čas protiútoku, což udělalo boje tužší a o něco taktičtější. Stále však jde především o rychlost vašich reakcí a správné údery na správnou sortu vojáků. Mnohem více potěší vylepšený stealth.

 

Projednou se můžete opravdu cítit jako asasín a hra po vás nevyžaduje milimetrové výpočty pro to, aby vás nikdo nezmerčil

 

Celý svět je tvořen s myšlenkou kradmého postupu, všude je rozházeno křoví, seno, stromy a další nástroje pravého asasína, tichý pohyb je tedy podstatně jednodušší, než předtím. A to je dobře. Projednou se totiž můžete opravdu cítit jako asasín a hra po vás nevyžaduje milimetrové výpočty pro to, aby vás nikdo nezmerčil. Díky tomu jsou mise s pronásledováním či hledáním cíle mnohem zábavnější a hráč má širší škálu pohybů a možností pod svými prsty.

Assassins_creed_4_black_flag_5.jpg Assassins_creed_4_black_flag_6.jpg Assassins_creed_4_black_flag_7.jpg

V inventáři totiž přibyly uspávací a „naštvávací“ šipky, se kterými si užijete spoustu srandy. Vzhledem k brutálnější povaze období i hlavního hrdiny se neztratíte ani v přímé konfrontaci, ke dvoum skrytým čepelím totiž přibyly rovnou dva meče a čtveřice pistolí, ve druhé části příběhu je tedy Edward slušný mlýnek na maso. Velká škoda, že dýky a další menší chladné zbraně nenávratně zmizely v minulosti, inventář je kvůli tomu podstatně chudší a osobně jsem vždy preferoval dvojici dýk. Snad příště.

Hledačem pokladů snadno a rychle

Už jste asi pochopili, že tu jde především o náplň, než příběh a Ubisoft se to snažil podpořit, jak to jen šlo. Příběh dokážete proběhnout za cca 12 hodin, třikrát více času ale věnujete nepovinným činnostem. Můžete plnit asasínské kontrakty, hledat důležité osoby, skryté poklady, exkluzivní obleky, Májské tajemství a střípky Animusu, které vám v přítomnosti odemykají informační archívy.

Assassins_creed_4_black_flag_4.jpg

Můžete lovit a sbírat kožešiny pro výrobu vlastních obleků a když už vás přestane bavit i to, můžete vyrazit dobývat pevnosti, které odemykají další oblasti na mapě, či se vydáte na otevřené moře a srovnáte síly s tzv. „legendárními loděmi“, což jsou v zásadě plovoucí pevnosti s obřím balíkem peněz.

 

Přechod z pesimistické americké revoluce do slunného Karibiku prospěl a opět nelze nehledat podobnost s Far Cry 3

 

Objem herního obsahu je opravdu úctyhodný a nemusíte se bát, že byste se nudili. I po dokončení příběhu je totiž stále co dělat a mimo singleplayer hra nabízí i bohatý multiplayer s podporou výzev, klanů, editoru postav a unikátních herních módů pro jednotlivce i týmy. To je rozhodně příjemné zjištění po třetím dílu, kde po skončení příběhu a ochutnávce multiplayeru prakticky nemělo smysl ve hře zůstávat. Za to Ubisoftu tleskáme.

Assassins_creed_4_black_flag_1.jpg Assassins_creed_4_black_flag_2.jpg Assassins_creed_4_black_flag_3.jpg

Na hraně generací

Co si budeme namlouvat, Assassin’s Creed IV není hrou nové generace a na nových konzolích je pouze proto, aby se koupilo ještě více kusů. Hatit však nehodláme, protože hra vypadá skvěle i tak. Přechod z pesimistické americké revoluce do slunného Karibiku prospěl a opět nelze nehledat podobnost s Far Cry 3. I na současné generaci konzolí hra vypadá velmi dobře, textury jsou dostatečně ostré, barvy syté a jasné, prostředí bohaté a efekty oku lahodící. Jistě, stále se tu potýkáme se stejnými problémy, jako v případě třetího dílu. Animace občas pozlobí, obličeje nejsou úplně ideální a vzhledem k rozlehlosti a otevřenosti světa zkrátka muselo dojít na kompromis. Nehledě na to si ale nelze stěžovat.

1370930166-assassins-creed-iv-black-flag-1.jpg 1370930343-assassins-creed-iv-black-flag-5.jpg 1370930348-assassins-creed-iv-black-flag-6.jpg

PC a konzole nové generace navíc dostaly do vínku ostřejší textury a celou řadu grafických efektů navíc, které dělají opravdu hodně. Měli jsme možnost vidět verzi pro PS3 a PS4 vedle sebe a pokud se budete rozhodovat, určitě dejte přednost nové generaci. I malé efekty totiž ve výsledku dělají hodně a vy budete mít podstatně plnější vizuální zážitek.

1370930353-assassins-creed-iv-black-flag-4.jpg

Naopak herecké výkony a dabing jsou již tradičně na vysoké úrovni a polepšil se i lip-sync, filmečky jsou tak zase o kus reálnější a věrohodnější. Skvěle hře sedí také soundtrack, který se očekávaně pohybuje v pirátských motivech. Potěší možnost „zapnout“ posádku během plaveb, kdy si poslechnete některé ty tradiční motivační písně.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii U
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Ubisoft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. listopadu 2013
  • Opravdu otevřený svět
  • Plno zábavného obsahu
  • Vděčné pirátské téma
  • Skvělá prezentace a soundtrack
  • Multiplayer
  • Slabší příběh
  • Menší chyby a grafické bugy
  • Méně variabilní inventář

Assassin’s Creed IV: Black Flag je veskrze povedenou hrou, která vypadá zase o fous lépe a vyleštěněji. Nejen, že jde o povedenou akční adventuru, nejspíše ale také o jednu z nejlepších pirátských her, které lze na trhu najít. Otevřený svět Karibiku, tuna herního obsahu, zábavná hratelnost a slušný vizuál. Zkrátka splněný sen všech rádoby pirátů. Je tu však jedno velké ale. Příběh je ve srovnání se začátkem série velmi slabý a od značky Assassin’s Creed tu prakticky nic nezůstalo. Pokud v tom Ubisoft bude pokračovat i nadále, může změnit název úplně.

PS: Nezapomeňte dnes večer navštívit Doupě, od osmi pro vás budeme živě streamovat blbnutí v Karibiku!

Diskuze (2) Další článek: Kooperativní mód Extinction pro Call of Duty: Ghosts odhalen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,