Assassin's Creed Odyssey: E3 dojmy z antického Řecka

Očekávali jsme, že po vzoru loňského Origins si vývojáři z Ubisoftu vezmou na vývoj dalšího dílu série opět nějaký ten čas navíc. Oproti tomu ale už několik dní před samotnými konferencemi unikly informace ohledně nového dílu s podtitulem Odysssey.

Prakticky vše, o čem se dříve spekulovalo, že by se v novém Assassin's Creed mohlo objevit, se potvrdilo. Na samotné konferenci jsme viděli hned dvojicí trailerů, přičemž jeden z nich předvedl i záběry přímo z hraní.  

U každého dalšího dílu této série nás zajímá především jeho historické a světové zasazení. S Assassin's Creed Odyssey se splní sen celé řadě fanoušků, protože se v něm podíváme do antického Řecka. To bude zahrnovat i přilehlé ostrovy a tímhle oslím můstkem se dostáváme k jedné už tradiční herní složce. Lodní bitvy zavedl už válečný  Assassin's Creed III z roku 2012 s Connorem v hlavní roli. Později byl kolem nich prakticky postaven i celý pirátský Black Flag a v Odyssey se s bitvami setkáme znovu. Oproti Edwardovým výpravám se ale spíše budeme pohybovat na pevnině. 

Když už jsme zmínili ta jména, pojďme se podívat na protagonistu tohoto dílu. Budeme hrát za nájemného spartánského žoldáka, kterého jako dítě jeho rodina zavrhla.  Hlavní postava ale není pevně určená. Můžete si konečně vybrat, jestli chcete hrát za muže, Alexia, nebo za ženu, Kassandru. Funguje to stejným způsobem, jako ve druhém dílu akce Dishonored. Jakmile si jednoho z nich vyberete, už není cesty zpět. Vesměs jde ale jen o vizuální úpravy, průběh hry a příběh jako takový to neovlivní. 

Assassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_015.jpg
Antické Řecko bude hrát barvami a pestrým prostředím.

Charakter postavy pak budete do jisté míry budovat vy sami. Assassin's Creed Odyssey se totiž přiblíží k RPG ještě více než Origins. V rozhovorech si můžete volit různé druhy odpovědí, i když z trailerů to zatím vypadá, že zrovna široké možnosti hra obsahovat nebude. Pravděpodobně tedy skončíme u klasických variant odpovědí typu kladná, záporná a něco mezi.  

 

Charakter postavy pak budete do jisté míry budovat vy sami

 

Vývojáři dokonce do hry chtějí zakomponovat i romance. To dříve byla doména především tradičních RPG titulů od studia Bioware jako Mass Effect nebo Dragon Age. Vztahy s postavami ale můžete navázat třeba i v Zaklínači a v budoucnu také ve futuristickém v Cyberpunku 2077. 

Assassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_017.jpgAssassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_016.jpgAssassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_009.jpg
Plavby budou v Odyssey hrát mnohem větší roli, stále ale půjde hlavně o běhání

Jako v každém Assassin's Creed se ani v Odyssey nevyhneme známým historickým osobnostem. My máme v oblibě především Leonarda da Vinci z Eziovi trilogie. Tady nám bude dávat rozumy například Sokrates, který se ukázal v již výše zmíněném videu.

V souvislosti s tím se nám docela zalíbil jeho dabing. Postavy očividně nebudou mluvit typickou angličtinou podobně jako v Assassin's Creed II, kde měli prakticky všechny postavy italský přízvuk a k tomu ještě občas přihodili nějaké to slovíčko z jiného jazyka. Pro někoho to nemusí být nic významného, ale ve finále to skvěle dokresluje atmosféru.  

Abychom ale stále jen nechválili, pojďme si na chvíli postěžovat. Je tady hned několik věcí, které nám na Odyssey přišli špatně. Tou nejdůležitější je asi fakt, že by tahle hra mohla vyjít pod jakýmkoliv jiným názvem a neměli bychom s tím nejmenší problém. Tohle má totiž s celkovým sporem asasínů a templářů, který se táhne celou sérií, pramálo společného. U Origins jsme také zprvu měli ten pocit, ale postupem hrou se počátek tohoto konfliktu vcelku dobře vykreslil a na závěr přišlo skvělé vyvrcholení. I když bychom si to dokázali představit lépe, stále to byl příběh, který rozvíjel celé univerzum.

Hlavním důvodem toho, proč se obáváme, že v Odyssey nebude na tento starý konflikt kladen takový důraz je i fakt, že tentokrát nebudeme mít skrytou čepel, která je ikonickou zbraní asasínů. Místo ní třímá hlavní hrdina kopí krále Leonida. Podle dostupných informací bude s Leonidem pokrevně spojen. Kopí mu pomůže v boji na blízko i na dálku. Zároveň s tím díky němu může provádět různé speciální údery, které lze postupem hrou ještě vylepšovat. Systém levelovaní a lootu by měl být velice podobný předchozímu dílu. A tím se dostáváme ke druhému velkému problému, který v Odyssey vidíme.  

Assassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_008.jpg

Když vyšlo Origins, bylo vidět, že je to opravdu něco jiného než Syndicate a další starší díly. Nikomu ani nevadilo, že si na vývoj vzal Ubisoft delší dobu, protože to zkrátka stálo za to. Ještě před vydáním egyptského dobrodružství jsme se dozvěděli, že se tradičně chystá trilogie jako v případě Ezia. Trilogie to sice stále být může, ale dost jiná než v případě té italské. Tady totiž všechny postavy opět opustíme a přesuneme se zase k někomu jinému. To by nebyla taková katastrofa, kdyby si Origins a Odyssey nebyly podobné jako vejce vejci.  

 

To, že Odyssey už nebude ten pravý asasín vychází i z toho, že se Ubisoft chlubí obrovskými bitvami, ve kterých se utká až 300 bojovníků najednou

 

To, že Odyssey už nebude ten pravý asasín vychází i z toho, že se Ubisoft chlubí obrovskými bitvami, ve kterých se utká až 300 bojovníků najednou. Asasíni by ale měli své cíle tiše vraždit. Samozřejmě, během série to s tím bylo všelijaké, ale i v posledních dílech se tato myšlenka stále jakž takž udržovala.  

Assassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_012.jpgAssassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_010.jpgAssassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_006.jpg

Podobnosti jsou vidět snad ve všech momentech ukázky ze hry. Ať už to je prostředí nebo bojové animace, všechno je jen lehce poupravené. Pro hráče, kteří Origins hráli, by v tomto ohledu mohlo být Odyssey zklamání. Nesmíme zapomínat ani na oblíbeného orla a la historického drona. Senu vystřídá další orel, který bude samozřejmě fungovat naprosto stejně. K Bayekovi se to ještě docela hodilo, do tohoto prostředí nám to ale moc nepasuje.  

Jako by to bylo včera, kdy jsme pro vás připravovali sáhodlouhé preview na Assassin's Creed: Origins. Mohli bychom to natahovat i u Odyssey, ale to bychom se v zásadě jen opakovali. Stačí u starých článků vyměnit název Origins za Odyssey, Bayeka za Alexia nebo Kassandru a Egypt za Řecko. Nějakých výraznějších změn se bohužel nedočkáme, stále ale věříme, že novinek bude dostatek.

Assassins-Creed-Odyssey_Leak_06-10-18_007.jpg

Řecko jako takové má opravdu bohatou mytologii a byla by to hrozná škoda, kdyby toho Ubisoft nevyužil. Co si budeme povídat, Assassin's Creed nikdy nebylo zrovna realistické, takže by se tam pár zdejších potvůrek neztratilo. Obáváme se ale, že to bude do hry zakomponované v podobném stylu, jako souboje s bohy v Origins. Zatím je odhalena jedna nadpřirozená bytost, a tou je Minotaurus.  

Odyssey má stále šanci překvapit. V Origins nepatřil příběh zrovna k těm nejlepší částem hry, takže bychom si tady mohli trochu spravit chuť. Jakožto druhý díl nové trilogie by už také bylo načase nastínit, o co vlastně jde a čím jsou tyto postavy krom pokrevní linie propojené. Pokud to bude fungovat jako mezi díly Syndicate, Unity a Rogue, označení trilogie je tady zcela zcestné. Než ale vyneseme finální verdikt, raději si celou hru nejdřív vyzkoušíme. Dojde k tomu už letos 5. října na PC a konzolích. Minulý rok si Ubisoft v očích hráčů docela polepšil. Že by se letos opět vrátil na svojí dřívější úroveň?  

Diskuze (3) Další článek: LinkedIn možná vyzradil PC verzi westernu Red Dead Redemption 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,