Assassin's Creed Origins: historie v té nejlepší formě (recenze)

Asasíni si dali pauzu a nyní se vrací v jednom z nejlepších dílů od dob Ezia.

Trpělivost růže přináší. V tomto případě ale spíše ostré čepele, nádherné výhledy a živoucí svět starověkého Egypta. I tak by se dal popsat nejnovější díl milované ságy Assassin's Creed, která se tentokrát vrací po delší odmlce, aby uchlácholila fanoušky a nalákala nové asasíny. Prospěla sérii pauza?

Ano, ano a ještě jednou ano! Už hodně dlouho jsem se nad hrou Ubisoftu tolik nerozplýval a nepřestával se udivovat, jak rychle dokáže série chytit druhý dech, když dá někdo vývojářům trochu toho času navíc. Origins působí jako koktejl toho nejlepšího, co Ubi dokáže nabídnout, naleznete tu kousky z Watch Dogs 2, Ghost Recon Wildlands i asasína samotného. A především to do sebe výborně zapadá. Ale postupně.

Zrození bratrstva

Příběh se tentokrát vrací do více historických kolejí a místo občanských válek se vydáme rovnou do starověkého Egypta. Hráči na sebe berou roli medžeje Bayeka, místního šerifa a ochránce lidu, který se stará o pohodlí a bezpečí obyvatel. Ptolemaiovské království je pod vládou faraóna Ptolemy XIII, který má však s udržením moci problémy. 

Assassin's Creed® Origins__3.jpegAssassin's Creed® Origins__33.jpegAssassin's Creed® Origins__37.jpegAssassin's Creed® Origins__38.jpeg
Příběh vás zavede od hustých džunglí až po vyprahlé pouště.

Do celé situace se mimo jiné míchá také Kleopatra, která se chce vrátit zpět do čela království a napjatá situace panuje i kvůli častým návštěvám Juliua Caesara z Římské republiky, což naopak poukazuje na brzkou invazi. Nad vším tím chaosem však stojí mnohem mocnější lidé, co tahají za nitky a na Bayokovi a hráčích bude vrhnout se do těchto politických intrik a konspirací po hlavě, rozmotat klubko tajemství a postarat se o vznik bratrstva asasínů, jejichž pravěký cíl vždy byl a bude ochrana lidu.

 

Příběh je plný výborných postav i dialogů, které působí mnohem filmovější a věrohodněji

 

Příběh musíme tentokrát opravdu pochválit. Je napínavý, plný zvratů a vydrží vám klidně i 20 hodin herního času. Navíc je plný výborných postav i dialogů, které působí mnohem filmovější a věrohodněji. Občas má sice problémy s dávkováním, díky omračujícímu počtu vedlejších výzev a misí to však vůbec nevadí. Tempo si totiž určujete sami.

Egypt, jak ho neznáte

Nestačí vám kvalitní příběh? Nevadí, k dispozici máte obří mapu Egypta plnou všemožných oblastí, starověkých měst, vesniček, tajných chrámů, jezer, pouští...a pyramid. Celá mapa je rozdělená na regiony, kde každý má svou vlastní atmosféru a prostředí je tak neuvěřitelně pestré. Je radost ho objevovat, a to i z toho důvodu, že je vždy co. Svět je totiž zaplněn nepovinnými úkoly, výzvami, bájnými poklady faraonů, hádankami, pevnostmi a dalšími zajímavými místy. Občas se člověku zdá, že je toho až moc, hra vás ale do ničeho nenutí. 

Assassin's Creed® Origins_20171025001008.jpgAssassin's Creed® Origins__56.jpegAssassin's Creed® Origins__60.jpegAssassin's Creed® Origins__62.jpeg
Ve hře nechybí populární fotoeditor, takže podobné snímky vykouzlíte i vy.

Ubisoftu se celkově podařilo vytvořit neuvěřitelně detailní svět, který nepostrádá hloubku a nepůsobí jen jako prázdná plocha, po které musíte pobíhat. Skoro nikde totiž nenajdete vyloženě prázdné oblasti a i vyprahlé pouště, ve kterých by člověk stěží něco hledal, schovávají tajemství nebo minimálně oázu plnou krokodýlů. 

Když už mluvíme o živoucím světě, nemůžeme opomenout obligátní lov, který tu taktéž má smysl. Prostřednictvím kožichů a kůží totiž vylepšujete svou zbroj a brnění, takže se opět vyplatí vyrazit do zátoky plné aligátorů a trochu se s nimi poprat, když bude výsledkem vyšší výdrž. A věřte, že ji budete potřebovat. Pokud vás lov přestane bavit, vyrazte do arény změřit síly s místními šampióny. Odměny jsou lákavé.

Progresivní asasín

Assassin's Creed se vždy považoval za akční adventuru, Origins ale míchá karty a ze hry je RPG se vším všudy. Kromě nelineárního plnění většiny misí a podání příběhu jako takového tu máte nefalšovaný strom schopností, který se dělí na tři větve a nabízí širokou škálu schopností a dovedností. Od zpomalení času při střelbě z luku po výpomoc od vašeho orla Senu nebo třeba uspávací šipky. Možností, jak si přizpůsobit Bayeka vašemu stylu hraní, je nespočet. 

Ruku v ruce se stromem schopností jde i systém lootu a vašeho vybavení. I tady najdete velké změny, vše se totiž nově dělí na třídy kvality, od klasické po vzácné až legendární. Platí to pro zbraně i vybavení, naštěstí oblečení se na to už neváže, takže můžete obléknout svého hrdinu dle libosti. Vylepšovat pak budete nejen jednotlivé díly brnění, ale také zbraně. Ty mají po vzoru všech RPG her své unikátní vlastnosti, vzácnější zbraně samozřejmě nabízí mnohem pestřejší škálu smrtících prvků, které rozhodně v pozdějších fázích hry uvítáte.

Assassin's Creed® Origins_20171025012629.jpgAssassin's Creed® Origins_20171027151543.jpgAssassin's Creed® Origins_20171027183642.jpgAssassin's Creed® Origins_20171027185734.jpg
Vždy je za čím se hnát a co vylepšovat. Strom schopností je velmi pestrý.

Systém lootu je také vázán na průzkum prostředí. Ať už totiž zabloudíte kamkoliv a zabijete kohokoliv, většinou to pro vás znamená novou zbraň či brnění, v horším případě alespoň surovinu pro pozdější vylepšení inventáře. Městečka ve hře jsou samozřejmě plná obchodníků, doporučujeme vám ale střádat si zlaťáky do pozdější fáze hry a spoléhat spíše na váš nos při průzkumu světa. 

Opakování matka válečné moudrosti

Další proklamovanou novinkou je systém soubojů, který byl překopán od základů a nyní působí jako mix Dark Souls a Shadow of War. Zda je to dobře či špatně záleží na tom, co konkrétně preferujete, mě osobně systém sedl a po chvíli cviku už dokážete i vy hbitě proskakovat mezi nepřáteli a zasazovat smrtící rány. Boj rozhodně vyžaduje trénink, nyní se totiž v mnohém spoléhá na včasné úskoky a úhyby a vyčkávání na správný okamžik, což je dle mého názoru skvělé. Už žádné drcení jednoho tlačítka, nyní se budete muset zapotit a přiložit ruku k dílu.

Assassin's Creed® Origins__1.jpegAssassin's Creed® Origins__9.jpegAssassin's Creed® Origins__17.jpegAssassin's Creed® Origins__76.jpegAssassin's Creed® Origins__78.jpegAssassin's Creed® Origins__83.jpeg
Souboje jsou akční a někdy i opravdu těžké. To když zavítáte tam, kam nemáte. 

Souboje jsou však díky tomu frenetické, akční a brutální. Nepřátel je několik druhů, každý vyžaduje jinou strategii a především jim nedělá problém se na vás sesypat i celou skupinkou. A to jsou pak panečku nervy. Po vylepšení postavy vám nebude dělat problém měnit zbraně za chodu, střídat čepel a luk a obecně mnohem lépe využívat prostředí. Luků je mimochodem několik druhů a každý se hodí na něco jiného. Jeden je skvělý na pořádný headshot na dálku, druhý zase na rychlou střelbu přímo během boje. Nepřátelé navíc nelevelují s vámi, takže můžete už ze začátku vyrazit kamkoliv na mapě a najít opravdové oříšky, které vás pošlou k zemi jediným úderem.

Čelist na podlaze

Nebudeme chodit kolem horké kaše, Origins je zatraceně pěknou hrou. Ať už se koukáte na neuvěřitelně detailní svět, skvěle vymodelované postavy či historickou věrohodnost takřka ve všem, téměř neustále budete hledat čelist na podlaze. Delší vývoj se na hře podepsal markantně, na bugy a grafické nedodělky téměř nenarazíte a vše působí stabilně a vypiplaně. Filmečky jsou kvalitní a postavy působí živě, i když nedosahují takových kvalit animací obličejů, jako např. The Last of Us či Uncharted. 

 

Občas také narazíte na menší záseky animací jak vaší postavy, tak okolních NPC, chyb je ale minimum

 

Občas také narazíte na menší záseky animací jak vaší postavy, tak okolních NPC. Ani umělá inteligence nepobrala tolik koleček navíc a od dřívějších dílů se zmůže tak akorát na hromadný útok. Naštěstí zvířata jsou na tom skvěle. Loví, spí, chrání území a obecně působí velmi živě. 

Assassin's Creed® Origins__12.jpegAssassin's Creed® Origins_20171025003038.jpgAssassin's Creed® Origins_20171025135318.jpgAssassin's Creed® Origins_20171025141343.jpgAssassin's Creed® Origins_20171025184150.jpgAssassin's Creed® Origins_20171027185753.jpgAssassin's Creed® Origins_20171027203919.jpg
Origins je nejlépe vypadající multiplatformní hrou poslední doby. Bez debat.

Grafické chybky jsou však jen kapkou v moři audiovizuálního porna, které jsem od Ubisoftu opravdu nečekal. Na rozdíl od původních dílů je totiž Origins veskrze novogenerační hrou. Výborný grafický kabátek pak jen doplňuje skvělý soundtrack, který sedí tématicky a dokonce vám občas nabrnkává při průzkumu světa, což uvítáte obzvlášť. 

 

Origins je nejlepším dílem od dob Assassin's Creed 2. A to už je co říct

 

Co říci závěrem? Assassin's Creed Origins voní. Voní hezky. Rok vývoje navíc je na něm sakra vidět a kompletní odhození multiplayeru i kooperace pomohlo výslednému singleplayerovému zážitku, který je vypiplaný po všech stránkách. Příběh, herní svět, grafika i herní obsah, vše je na té nejvyšší úrovní a chyby bychom tu hledali opravdu jen stěží. Stejně jako kdysi Far Cry 3 je i Origins hra Ubisoftu v té nejlepší formě a my se jen modlíme za to, aby byl nástupce stejně kvalitní. Klidně si na to vemte další rok navíc kluci, zasloužíte si to.

Hodnocení: 4.5 / 5

Klady:

  • Obrovský pestrý svět k prozkoumání
  • Poutavý příběh plný zvratů
  • Skvělé postavy
  • Akční systém soubojů
  • Tuna obsahu a aktivit

Zápory:

  • Občasné zasekávání animací
  • Umělá inteligence pozlobí
  • Menší chybky a bugy

 

Diskuze (11) Další článek: Hellboy se přidává do soupisky bijců v Injustice 2, podívejte se

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,