Assassin's Creed Pirates: na vlnkách Karibiku (mobilní recenze)

Jedna z nejočekávanějších mobilních her tohoto podzimu dorazila do našeho přístavu. Podívali jsme se na to, co nám přivezla.

Aby značka Assassin's Creed letos pokračovala v úspěšném tažení na počítače a konzole, stačilo vyladit jen pár drobných detailů. Přechod populárního zabijáka na naše mobily a tablety však byl pro inženýry z Ubisoftu o poznání větší oříšek.

Úspěch na mobilních platformách vyžaduje změnu ovládání, v lepším případě potom i změnu celého herního systému. Najdou se sice hráči, kteří hraním na mobilech tráví hodiny v kuse, ale větší část této svébytné skupiny k mobilní hře sahá ve volných chvilkách, například při cestě MHD, nebo při čekání na ošetření u doktora.

 

Na cestě budete odkrývat poklady a tajemství a zapletete se i do všeprostupujícího sporu mezi Assasiny a Templáři

 

Ubisoft se s těmito fakty vypořádal nadmíru dobře. Z toho plyne, že Assassin's Creed Pirates nejsou pouhou konverzí hry z PC, ale docela novým titulem s novým herním systémem – i když jen do jisté míry.

Screenshot_2013-12-07-00-26-38.png Screenshot_2013-12-07-00-45-33.png Screenshot_2013-12-07-01-02-29.png

Zpět do Karibiku

Assassin's Creed Pirates vychází z premisy Assassin's Creed IV: Black Flag. Jste pirátem, tentokrát jistým Alonzem Battilem, který vyplouvá na širé moře, aby získal poklad piráta La Buse. Cestou budete samozřejmě odkrývat i jiné poklady a jiná tajemství a zapletete se i do všeprostupujícího sporu mezi Assasiny a Templáři, příběh sám zde ale nehraje takovou roli, jako v případě velké hry. A to je dobře, neboť se autorům zrovna moc nepovedl.

Screenshot_2013-12-07-01-08-22.png

Příběh je vyprávěn prostřednictvím statických obrázků a suchých vět, které by se hodily spíše do nízkorozpočtového titulu. Jednoduchý styl vyprávění byl dost možná zvolen schválně, aby hráče nezdržoval od samotné akce, ovšem větší nápaditost a vykreslení jednotlivých postav by na škodu rozhodně nebyla.

Na moři, souš se nekoná

Také samotnou akci Assassin's Creed Pirates převzalo (do jisté míry) od své velké předlohy. Hra sestává z plavby po moři a jednotlivých soubojů mezi fregatami. Pohyb po moři přitom může být vedle klasického přemísťování z pohledu první osoby přepnutý i na mapu, kde svou loď ovládáte shora vykreslováním přesné stopáže lodi.

Screenshot_2013-12-07-01-10-07.png Screenshot_2013-12-07-01-20-04.png Screenshot_2013-12-07-01-25-02.png

S taktickým pohledem se setkáte i v některých misích. V tom případě je vaším úkolem vyhnout se hlídkujícím lodím a doplout na místo určení, kde se obvykle přepnete do klasického bojového módu. Ten je taktéž podobný soubojům z Black Flag s tím rozdílem, že nemanévrujete na otevřeném moři.

 

K dispozici jsou vám klasická děla i dalekonosné střely, které oproti počítačové předloze nezaměřujete automaticky

 

Jakmile dojde na souboj, vaše loď automaticky pluje vedle lodě vašeho protivníka a vy po ní střílíte pouze z jednoho boku. K dispozici jsou vám klasická děla i dalekonosné střely, které oproti počítačové předloze nezaměřujete automaticky, ale manuálně. Mimo střelbu stačí také vrštně uhýbat střelám nepřítele v malé minihře.

Screenshot_2013-12-07-01-26-45.png

Něco navíc

Postupem času se samozřejmě dostanete k lepšímu a lepšímu vybavení a z vašeho původního plivátka se vyklube nebezpečná piraňa, která nadělá třísky i z početného nepřátelského konvoje. Vedle toho je zde možnost nákupu lepších lodí a také perků, jimiž můžete vylepšovat své schopnosti a dovednosti – k dispozici je například vylepšení pohybu, rychlejší nabíjení atd.

Nabídka vylepšení, upgradů a dalších vymožeností je vážně pestrá. Jen je škoda, že se podobné hojnosti nedostalo ani na samotnou herní složku. Souboje lodí jsou sice inovativní a jak klasické real-time boje i taktické přesouvání po mapě vás ze začátku bude hodně bavit. Jenže časem zjistíte, že vám bylo všechno nové nabídnuto už na začátku a do hry se začne vkrádat stereotyp a nuda.

Screenshot_2013-12-07-01-35-28.png Screenshot_2013-12-07-01-38-09.png Screenshot_2013-12-07-01-42-44.png

Nakonec vás tak bude bavit už jen výhled na překrásně vymodelovanou karibskou krajinu a malebné scenérie. Jenže i tento chléb je o dvou kůrkách – tablet Nexus 7 druhé generace, na němž byla hra testována, byl hrou zaměstnán mnohem více, než já sama. A občas se mu dechu skoro nedostávalo. Podobně na tom byl i HTC One X+.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Akční arkáda
Výrobce: Ubisoft
Začátek prodeje: 5. prosince 2013
  • Kráská grafika
  • Inovativní souboje lodí
  • Taktická a real-time režim
  • Plytký příběh
  • HW náročnost
  • Nastupující stereotyp

Assassin's Creed Pirates by mohl udělat radost fanouškům série Assassin's Creed a hráčům lačnícím po inovacích. Měli byste být ovšem připraveni na krvavé hardwarové nároky a vkrádající se stereotyp. Zda-li se pro hru rozhodnete je už čistě jen na vás.

Hra byla testována na zařízeních Nexus 7 2013 a HTC One X+, můžete si ji stáhnout z Google Play a AppStore za cenu 123 Kč.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod strom…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

18.  11.  2017 | | 12 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvýkonnější konzoli na trhu?

Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvý…

Tak je to konečně tady. Vyšel Xbox One X, nejvýkonnější konzole na trhu a dlouho opěvovaný klenot Microsoftu. Je to opravdu dobrá herní mašina nebo přeceněný favorit?

17.  11.  2017 | | 16 N/A
Fanoušci přinutili EA ke změně, Star Wars Battlefront 2 bude lepší

Fanoušci přinutili EA ke změně, Star W…

Velká vlna nevole od fanoušků Battlefrontu podle všeho padla na úrodnou půdu. EA chystá změny.

18.  11.  2017 | | 2 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |
Harry Potter se vrací, tentokrát s příchutí Pokémon GO

Harry Potter se vrací, tentokrát s pří…

Černá magie společně s Voldemortem se vrací na scénu.

10.  11.  2017 |
Vyzkoušeli jsme 4K jízdu v akci Destiny 2, donutí vás běžet pro PC verzi

Vyzkoušeli jsme 4K jízdu v akci Destin…

Že už vlastníte Destiny 2 na konzoli? Vydali jsme se do space opery Bungie i na PC platformě, a musíme uznat, že to opravdu stojí za to!

10.  11.  2017 | | 10 N/A