Assassin's Creed Rebellion: mobilní bratrstvo (recenze)

Ubisoft se na mobilním trhu pohybuje už pár let a Rebellion není prvním titulem série, který si na mobilech můžete zahrát. Vašim úkolem tentokrát bude vybudovat silné a vražedné bratrstvo. Jak si stojí v porovnání s konkurencí?

Co baví

  • Pěkná stylizace
  • Stavění a customizace
  • Možnosti vylepšení postav

Co vadí

  • Hratelnost
  • Časová náročnost
  • Náhoda hraje moc velkou roli
5/10
Hodnocení

Ještě před tím, než jsem se pustil do hraní, jsem slyšel, že Rebellion by měl být výborným mobilním asasínem, který nemá konkurenci, takže jsem od něj měl slušná očekávání. Při pohledu na uživatelské rozhraní mi ale bylo jasné, že tohle už jsem někde viděl. Na hře pracovalo studio Behaviour Interactive, které dělalo také mobilní hru pro Bethesdu. Řeč je o Fallout Shelter. Stejně jako při stavění Vaultu je i budova bratrstva rozdělena na několik částí, do kterých můžete rozestavit místnosti, jak je libo. Stejně tak funguje i přiřazování postav k jednotlivým aktivitám, inspirace se zkrátka nezapře. 

04-Ceremony_Ezio_03_1332x750_336474.jpgScreenshot_20181121-164752.pngScreenshot_20181121-164145.pngScreenshot_20181125-213314.png
Rebellion je vlastně takový ostrouhaný Fallout Shelter.

Není to ale jen o budování. Ve hře najdete spoustu misí. Předtím, než se na nějakou z nich vydáte, musíte složit tým. Vždy jsou potřeba tři asasíni. Nemůžete si ale vybrat jen tak někoho. Počet dostupných hrdinů se blíží k 50, ale musíte si je nejdříve odemknout. To tady funguje tím stylem, že musíte nasbírat potřebný počet fragmentů konkrétní postavy. Zní to jednoduše, provedení je ale těžší.  

 

Předtím, než se na nějakou z misí vydáte, musíte složit tým ostřílených hochů.

 

Do začátku dostanete pár obyčejných asasínů spolu s Aguilarem, kterého můžete znát z filmové adaptace. Dějově se totiž Assassin’s Creed Rebellion odehrává za dob španělské občanské války, takže již zmíněný Aguilar v něm hraje dosti důležitou roli. Ubisoftu nebránilo do hry naházet i známé postavy z ostatních sérií. K těm známějším a nejvěhlasnějším, jako je například Ezio Auditore, se ale jen tak nedostanete.  

Vesměs je to všechno o náhodě. Fragmenty hrdinů získáte několika způsoby. Před spuštěním mise si můžete prohlédnout, jaké odměny za její splnění dostanete. Nemáte ale jistotu, že opravdu všechno z toho skončí ve vaší kapse. Takový Ezio navíc patří k legendárním postavám, takže šance na zisk jeho fragmentu je ještě menší, než v případě postav nižší kvality. Už vám to něco připomíná?

01-ACFortress_Lv4_Characters_1332x750_336455.jpg
Stavět můžete různé pokoje, které mají svoje účely a design.

Pokud to nechcete řešit tímto způsobem, jsou tady ještě bedny s fragmenty. Každý den můžete otevřít jednu zdarma, ale za další už musíte platit. Opět je to o náhodě, jaké fragmenty dostanete. Není tady žádný způsob, jak získat konkrétní postavu bez toho, abyste nemuseli spoléhat na náhodu. Hra vám ale něco málo do začátku dá, takže se nemusíte bát, že byste po spuštění hry museli ihned platit. Fragmenty využijete ještě jednou, a to v případě, když budete chtít nějakého člena řádu vylepšit na vyšší rank. Přichází tedy opět proces získávání fragmentů, který vám zabere nepříjemně dlouho, pokud nechcete platit. Takže? Takže si sáhnete do peněženky. 

Když už máme konečně postavený tým, můžeme se vydat na misi. O hratelnosti se tady snad ani mluvit nedá. Zprvu to vypadá, že budete muset taktizovat a vybírat, kterou postavu vyslat do akce, ale ve výsledku prostě pošlete do boje toho, kdo má nejvyšší procentuální šanci na úspěch. Pokud náhodou už nemáte speciální útoky, jako je vražda se skrytou čepelí, tak se musíte nepříteli postavit tváří v tvář.  

Screenshot_20181125-213040.pngScreenshot_20181125-213741.pngScreenshot_20181125-212356.png
Do bratrstva můžete naverbovat celou řadu asasínů včetně těch legendárních.

Souboj probíhá tak, že jen vybíráte akce a sledujete, jak se postavičky mezi sebou mlátí. Do takových situací je dobré brát válečníka. Ve svém repertoáru totiž nemáte jen asasíny. Členové bratrstva se dělí na několik tříd, přičemž každá z nich má jiné schopnosti. Jejich síla se pak odvíjí od vybavení a levelu. Samozřejmě záleží i na tom, proti komu stojí.  

Po tom, co se zdárně vrátíte z mise do bratrstva musíte zkontrolovat několik věcí. Pokud byl někdo při boji zraněn, tak se z toho musí zotavit, a na to potřebuje čas. V počátečních fázích to je pár minut, ale s postupem na vyšší levely to docela narůstá. Můžete to sice urychlit léčivými medicínami, ale těch nemáte neomezeně a bez placení se k dalším nedostanete. Jsou ale jako odměna za některé mise.  

02-Ezio_Combat_01_1332x750_336462.jpgScreenshot_20181126-143619.pngScreenshot_20181126-142050.pngScreenshot_20181125-214846.png
Mise jsou bohužel velmi monotonní a především téměř automatické.

Následně musíte mít dost intelu na další misi. Každá z nich požaduje jiné množství a abyste získali další, musíte nějakou chvíli čekat. Budu se opakovat, ale na začátku s nimi vyjdete bez problému, později už vám vystačí jen na pár misí. Samozřejmě se k nim můžete dostat skrz placenou měnu, a jsme zase u kamene úrazu všech těchto her. Chcete si pořádně zahrát? Tak plaťte. 

 

Častokrát se stává, že jednu misi musíte plnit vícekrát. Je to z toho důvodu, že ne všechny odměny získáte při prvním průchodu.

 

Častokrát se stává, že jednu misi musíte plnit vícekrát. Je to z toho důvodu, že ne všechny odměny získáte při prvním průchodu. Po odehrání vám ale stačí pouze stisknout Rush a mise se odehraje sama. Má to ale své nevýhody. Musíte mít dostatečně silné hrdiny a navíc je jisté, že každý z nich utrpí nějaké zranění, takže další čekání, než se zase uzdraví.  

Screenshot_20181126-143639.png
Ano, kromě rekrutů si budete moci naverbovat i Ezia, Altaira a další hvězdy.

Vylepšování postav je tady propracovanější, než by se na první pohled mohlo zdát. Každá postava se trénuje zvlášť a k jejímu vylepšení musíte mít dostatek stránek kodexu. Maximální level, na který ji zrovna můžete vylepšit, se odvíjí od celkového levelu bratrstva. Tím to ale nekončí. Je tady také možnost výroby zbraní a brnění, které postavám přidá dodatečné bonusy. Každá třída využívá jiné vybavení. Stále ale mnohem více záleží na jejím levelu.  

Je zvykem, že ve free-to-play hrách bývají různé eventy a každodenní výzvy. AC Rebellion není výjimkou. Odměnu získáte už jen tím, že zapnete hru. Následně je tady každodenní přísun několika jednoduchých misí a nechybí ani časově omezené události. Momentálně v rámci jedné z nich můžete například do svého rozrůstajícího se  bratrstva získat Kassandru a Alexia, ale pokud jste s hraním teprve začali, tak máte smůlu. Se slabými postavami vás hra na tyto mise vůbec nepustí. K tomu je navíc třeba mít dostatek Rift tokenů, které jsou podobné Intelu, jen je můžete využít pouze pro tyto speciální mise a jejich zisk trvá delší dobu.  

Screenshot_20181125-212544.png

Na to, jak jsem o AC Rebellion slýchal, že má jít o výbornou mobilní hru, jsem tedy dost zklamaný. Jediné, co bych v této hře vypíchnul, je grafické zpracování. Vývojáři se nesnažili na mobilech dosáhnout realistického vzhledu a raději zvolili jednodušší stylizaci, díky které hra běží i na slabších zařízeních. 

Ve výsledku je Assassin’s Creed Rebellion naprosto průměrnou free-to-play hrou, která nepřináší vůbec nic nového. Stejně jako u ostatních her tohoto typu vás na začátku docela navnadí, ale po nějakém čase je stále víc a víc znát, že bez placení všechno trvá příliš dlouho a v některých situacích vás hra kvůli tomu znevýhodňuje. Do hraní byste se měli pustit pouze v případě, že série Assassin’s Creed patří mezi vaše oblíbené a chcete ji mít stále při sobě. Jinak ale není o co stát. 

Verdikt

Assassin’s Creed Rebellion je naprosto průměrnou free-to-play hrou, která nepřináší vůbec nic nového. Stejně jako u ostatních her tohoto typu vás na začátku docela navnadí, ale po nějakém čase je stále víc a víc znát, že bez placení všechno trvá příliš dlouho a v některých situacích vás hra kvůli tomu znevýhodňuje. Do hraní byste se měli pustit pouze v případě, že série Assassin’s Creed patří mezi vaše oblíbené a chcete ji mít stále při sobě. Jinak bohužel není o co stát.  

Diskuze (1) Další článek: Bitky obřích mechů z Override: Mech City Brawl ve startovním traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,