Assassin’s Creed: Unity – návrat ke kořenům (recenze)

Assassin’s Creed vstoupil do nové generace a přitom udělal velký skok zpět ke kořenům. Povedla se riskantní operace Ubisoftu? To se dozvíte z naší recenze.

Assassin’s Creed je v herním průmyslu jednou z nejpopulárnějších sérií. Ve své době přinesla skutečnou revoluci a doteď v mnohém udává směr žánru. Ubisoft se bohužel po ukončení Eziova příběhu nechal unést, a i když nebyly následující díly špatné, návrat opravdového asasína nás nečekal. To hodlá napravit Unity, první krok v nové generaci, který už od prvních chvil dává tušit, že jde opravdu o něco nového. A přitom tak zatraceně nostalgického.

Ezio pozdravuje

Náznaky a popíchnutí z počátků série jsou tu přitom rozesety všude možně a zarytým fanouškům příjemně zježí chlupy na zádech. Začneme třeba příběhem. Vžijete se do role mladého a horkokrevného frantíka Arna Doriana, který velmi brzy přijde o otce. Díky blízkému přátelství s dívkou Elise ho však přijme do svého domova její otec. Jakožto mladík ve Francii 18. století pak Arno nezapomíná na honění sukní a večírky, což ale drasticky rychle změní nejen smrt dalšího blízkého člověka, ale především začátek francouzské revoluce. Ze zhýčkaného náfuky se rychle stává pomstychtivý asasín, který udělá vše, aby očistil jméno svého otce, zjistil, kdo za jeho smrtí stojí, a rozmotal klubko konspirací, které vede do daleké minulosti.

Assassin's Creed® Unity_20141110195444.jpgAssassin's Creed® Unity_20141110210438.jpgAssassin's Creed® Unity_20141110213424.jpg

Nepřipomíná vám to něco? Ano, v mnohém je Unity takřka kopií druhého dílu, což vítáme s otevřenou náručí. Charismatický hlavní hrdina, milostné pletky s fešnou Elise a srdce prahnoucí po pomstě, nechybí tu nic, a i když příběh nedosahuje kvalit dvojky, stále tu je o co stát a cca 15 hodin, které potřebujete ke zdolání kampaně, si bezesporu užijete.

 

Právě živoucí a nesmírně naplněné prostředí zaručí, že nám nebude vadit absence dalších měst a širšího okolí

 

Velkou měrou se na tom podílí zasazení a postavy, které potkáte. Ty jsou vypracovány s maniakální přesností, herci plní své role na jedničku a Paříž té doby je místo, které upoutá svou atmosférou a životem. Právě živoucí a nesmírně naplněné prostředí zaručí, že nám nebude vadit absence dalších měst a širšího okolí. Paříž je obrovská, vypracovaná takřka v poměru 1:1 ke své reálné dobové předloze a především plná života, aktivit a zábavy.

Assassin's Creed® Unity_20141110211232.jpg

 

A když říkáme plná, myslíme tím přecpaná. Nepovinných úkolů a aktivit je tu takové množství, že se ze začátku budete lehce ztrácet. Ano, mnohé nejsou žádným způsobem důležité a podstatné, mnohé ale nabízí dokonce své vlastní mini příběhy, ať už mluvíme o luštění vražd či pomáhání lidem. Přidejte k tomu náhodné události, které se odehrávají neskriptovaně kolem vás, a horu předmětů ke sbírání (truhly, artefakty, digitální stopy atd.) a máte opravdu mnoho důvodů, proč ve světě zůstat.

Konečně pořádný vývoj

Vše, co ve hře děláte, však má své opodstatnění. Konečně jsme se totiž dočkali únosného RPG systému, který vám dovolí dokupovat schopnosti pro vašeho asasína a upravovat jej k obrazu svému. Preferujete boj nablízko, plížení nebo střílení? Výběr je na vás. K tomu dorazil další toužebně očekávaný prvek – vizuální úprava postavy. Konečně totiž nebudete limitováni barevnými schématy pro oblečení, ale vyrazíte do obchodu a na férovku si nakoupíte nové kapuce, brnění, náramky, opasky, boty a další náležitosti. Každá má samozřejmě své osobité vlastností a možnosti upgradu do budoucna, takže v obchodech tentokrát strávíte podstatně více času.

Assassin's Creed® Unity_20141112133035.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112183741.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112184558.jpg

Stejnou péči věnujte i výběru zbraní, v němž nechybí klasické a dvouruční meče, sekery, kopí, palcáty, pistole či muškety. A ty budete potřebovat, protože souboje byly překopán od podlahy a záchranné tlačítko pro protiútok tu už nenajdete. Konečně jde především o taktiku a váš rozum, kdy je třeba uhnout, kdy blokovat a kdy útočit. Unity se více přiblížila sérii Batman Arkham a rozhodně z toho těží, jelikož se hráč vždy bude snažit přímým soubojům vyhnout, což jej navede na plížení, které v sérii hraje prim. Konečně jsme se dočkali i obligátního manuálního skrčení, které přidává každé misi potřebnou dávku té asasínské atmosféry. Jestli bych měl zvýraznit největší novinky, budou to právě souboje a plížení, které konečně za něco stojí.

Jinak je to Assassin’s Creed tak, jak jej známe. Budete synchronizovat oblasti v Paříži, stopovat cíle, odposlouchávat konverzace, hledat spojence a samozřejmě vraždit. Struktura naštěstí doznala velkých změn, takže se mise nově přizpůsobují vašemu počínání. Už se nedočkáte okamžitého konce mise, když se náhodou něco nepovede, ale budete muset improvizovat. Velké plus v našich očí má hra díky pořádnému ztvárnění vražd důležitých osob, kdy máte vždy taktický pohled na oblast, označení míst, osob a slabin, které můžete využít. Lov má pak tu potřebnou příchuť.

Assassin's Creed® Unity_20141112114229.jpg

Kromě možnosti rychlocestování do dříve objevených lokací bude vaším denním chlebem parkour. A ten je tu vskutku povedený. Nový engine se postaral o kupu nových animací a postavy nyní konečně mají váhu a působí realisticky. Budete skákat, slaňovat, klouzat, přeskakovat a provádět psí kusy, vše se zcela plynulými animacemi, které lahodí oku. Jistě, stále narazíte na občasné kiksy a záseky, nejsou ale tak početné a otravné jako kdysi, protože postava dobře reaguje na prostředí okolo. Právě v pohybu vypadá Unity čerstvě a neokoukaně. Bohužel o NPC postavách se to už říci nedá a jejich záseky budete sledovat mnohem častěji.

Bratrstvo za všechny prachy

Kromě návratu klasického pojmu Bratrstva a vlastnictví své vlastní kavárny (ano, asasíni mají styl), kterou si můžete po vzoru vily z Itálie upravovat a vylepšovat, tu především nikdy nebudete bojovat sami. O moderní době, která ve hře samozřejmě hraje důležitou roli, raději pomlčím, vězte ale, že je kooperace zahrnuta do hry chytře a nezávazně.

Assassin's Creed® Unity_20141112173146.jpg

Assassin's Creed® Unity_20141112173201.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112173427.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112173906.jpg

Podstatné je, že se můžete takřka kdykoliv spojit až se třemi kamarády a podnikat mise společně. Kooperace stylem drop-in/drop-out působí nenuceně, teprve po několika hodinách v týmu však opravdu pochopíte, jak velký přínos pro hratelnost vlastně má, především když si jednotliví hráči dobře vyberou a skloubí privátní i týmové schopnosti. Nejen, že máte po mapě roztroušeny exkluzivní kooperační mise, jako jsou nájemné vraždy, vyhledávání pokladu, krádeže aj., navíc ale můžete prozkoumávat Paříž společně bez jakýchkoliv omezení. Hledat poklady, tropit neplechu a zkrátka se bavit. A vězte, že se bavit budete. Přidejte si tak k příběhovým desítkám hodin ještě další desítky v kooperaci a máte pravděpodobně nejnabitější díl série.

 

Chcete tenhle meč? Tak koukejte nainstalovat aplikaci AC Companion App. Prahnete po tomto oblečku? Tak to se běžte registrovat do Uplay

 

Nic ale není bez chyb a i Unity trápí blbosti moderního herního průmyslu. Jako první udeří do oči mikrotransakce, které vás sice do ničeho nenutí, hráčům ale stačí naházet do hry několik stovek a prakticky již titul nemusí hrát, jelikož si mohou pořídit to nejnovější a nejlepší. A to rozhodně zábavné není. Druhým úderem do ledvin je uzmačení dost velkého počtu zbraní a vybavení za mimo herní aktivity. Chcete tenhle meč? Tak koukejte nainstalovat aplikaci AC Companion App. Prahnete po tomto oblečku? Tak to se běžte registrovat do Uplay. Sbírku sprostých slov raději necham mimo recenzi, Ubisoftu by ale mělo stačit, že lidé vyhodí za hru solidní balík chechtáků, než aby se snažil vymlátit z fanoušků další koruny. Hanba.

Viva la France

Unity se může pochlubit novou generací enginu AnvilNext, místo honby za vyšším rozlišením se však tvůrci rozhodli soustředit na vyšší počet maličkostí a detailů, což opět chválíme. Titul běží na nových konzolích v rozlišení 900p rychlostí 30 snímků za sekundu, popravdě ale rozdíl nebude tak vnímat. Co znát bude, jsou extrémní propady snímků, které trápí spoustu hráčů, a Ubisoft se snaží uvolnit aktualizaci, která by to spravila. Osobně jsem se setkal jen se slabým zpomalením, někteří kolegové ale měli hru téměř nehratelnou. To vzhledem k očekávanosti titulu opravdu působí neuvěřitelně odfláknutým dojmem a Ubisoft by se měl stydět a červenat, že během odkladu podobné věci nevychytal. To samé platí o nahrávacích obrazovkách, které jsou až překvapivě dlouhé.

Assassin's Creed® Unity_20141111115107.jpgAssassin's Creed® Unity_20141111211755.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112114115.jpg

Tak, negativní postřehy jsem chtěl mít z krku hned na začátku, jelikož se teď mohu soustředit na to, co Unity zvládá na jedničku. To je, jako vždy, atmosféra a ztvárnění historického období, které dokáže uhranout a přilákat k obrazovce na dlouhé hodiny. Paříž je nádherné město a Ubisoft se postaral o to, aby bylo podáno v co nejlepším světle. O něm rozhodně nemluvím jen tak, protože právě osvětlení a práce s ním zabírá téměř polovinu Blu-ray disku a je famózní.

Jsou momenty, kdy hra vypadá nanejvýše průměrně, naštěstí většinou jde o skvělou podívanou, kterou jen umocňují propracované a plynulé animace, perfektní synchronizace mluveného slova a rtů během filmečků a především jakási filmovost a věrohodnost, která ze hry přímo číší. Zpracování historických dat, poznámek a maličkostí muselo dát sakra práci, ale to je jeden z důvodů, proč sérii tak milujeme.

Assassin's Creed® Unity_20141111113328.jpg

Jde ale právě o detaily, které Unity posouvají na zcela novou úroveň. Davy o stovkách, často i tisícovkách lidí, ve kterých se konečně realisticky schováváte a proplétáte, desítky události a aktivit okolo, ať jdete kamkoliv. Množství příbytků, do kterých můžete bez jediné nahrávací obrazovky vejít, projít a proběhnout, dává tušit, že se tu někdo vyhrál do sytosti. I díky tomu působí nový Assassin’s Creed jinak. Živěji. Lépe.

 

Příběh, atmosféra a struktura se vrací k původním dílům, což nás nesmírně těší

 

Celkovou podívanou pak doplňují již tradičně skvělí herci a dabing, stejně jako perfektní soundtrack, který se opět hodí k historickému období a vyznění celého příběhu. Nic jiného jsme však od nového dílu ani nečekali.

Assassin's Creed® Unity_20141112134428.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112144830.jpgAssassin's Creed® Unity_20141112184723.jpg

Assassin’s Creed: Unity možná nepřinesl takovou revoluci, jakou bychom od něj očekávali. Paradoxně však jde o díl, který ze série čerpá to naprosto nejlepší, stejně jako občas to absolutně nejhorší. Příběh, atmosféra a struktura se vrací k původním dílům, což nás nesmírně těší. Nechybí filmový náboj a jiskra, nebo zcela nový soubojový systém, zaměřený na taktiku a přemýšlení. Stále tu však přetrvává rozporuplná technická stránka, která si ještě podkopla nohy optimalizací, a obligátní záseky NPC postav, které vypadají komicky a na věrohodnosti nepřidávají.

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Ubisoft Montreal
Začátek prodeje: 13. listopadu 2014
  • Poutavý příběh
  • Paříž
  • Skvělý parkour
  • Taktické souboje
  • Kooperace
  • RPG prvky
  • Technické nedostatky
  • Neférové mikrotransakce
  • Dlouhé nahrávací obrazovky

Ubisoft si také zaslouží facepalm za neférové začlenění mikrotransakcí a omezování obsahu, na to jsme si však bohužel v poslední době už zvyklí. Ať už má ale Unity jakékoliv nedostatky, neopakovatelný zážitek a dlouhodobá zábava díky kooperaci jsou vám zaručeny. Zda vám to stačí, to už je na vás.

Diskuze (29) Další článek: Vše, co potřebujete vědět o Far Cry 4 v novém traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,