ASUS iPanel aneb šikovné udělátko pro overclocking

Firma ASUS patří mezi špičkové výrobce základních desek. Pro ty, kteří mají počítač spíše jako své hobby, vyšla vstříc různými zlepšeními, včetně např. jumperless overclocking (nastavování taktu CPU a FSB v BIOSu). Pokud jste šťastným vlastníkem poslední základní desky CUSL2 s čipsetem i815E, asi jste zaregistrovali, že na ní něco tak trochu přebývá.
Pro náruživé overclockaře a majitele základních desek Asus CUSL2 mám třešničku na dortu. ASUS iPanel, neboli 5,25“ ukazatel stavu systému. Firma ASUS patří mezi špičkové výrobce základních desek. Pro ty, kteří mají počítač spíše jako své hobby, vyšla vstříc různými zlepšeními, včetně např. jumperless overclocking (nastavování taktu CPU a FSB v BIOSu). Pokud jste šťastným vlastníkem poslední základní desky CUSL2 s čipsetem i815E, asi jste zaregistrovali, že na ní něco tak trochu přebývá. Jsou to konektory AFPANEL/IR_CON (iPanel konektor) a AAPANEL (iPanel audio konektor). V Evropě se tyto panely moc nevyskytují, ovšem v Japonsku je najdete u mnoha nových počítačů.

ASUS iPanelASUS iPanel

iPanel se zabudovává do 5,25“ pozice a připojí se na již zmiňovaný konektor na základní desce. Dá se předpokládat, že firma Asus bude zabudovávat tento konektor na všech nových deskách. Je zde navíc ještě možnost připojit 2 USB porty, které jsou vyvedeny na panelu.

Přední panel
Pod displejem je tlačítko MODE, které zobrazuje různé vlastnosti systému.
Frekvence (MHz) CPU FSB (sběrnice) Paměti
Rychlost větráku (RPM) CPU Zdroje Přídavný větrák
Teplota (C) CPU Zdroje Poč. skříně
Napětí (V) CPU Core Zdroje 3.3V Zdroje 5V
iPanel vás informuje o systémových frekvencích, které jsou nastaveny v BIOSu, tzn. že je neměří. Pokud se rádi brodíte BIOSem a často měníte různá nastavení, je to dobrá pomůcka pro zjištění aktuálního stavu. Co se týče teploty, bude zřejmě problém nalézt zdroj, který má 3-pinový konektor.

Další 4 tlačítka jsou volně programovatelná a standardně jsou první dvě nastavena na spuštění webového prohlížeče a e-mailového programu. Dokonce je lze přeprogramovat i na více funkcí např. přes stisk kláves CTRL, ALT nebo SHIFT.

Pozor na BIOS !
I když je momentálně iPanel kompatibilní pouze s CUSL2, je nutné zvlášť pro novější revize BIOSu, aby byly kompatibilní s iPanelem. Pro CUSL2 je to verze 1002 beta 005 (soubor 1002.005). Pro podrobnější informace http://www.asus.com .

Na závěr
ASUS hodlá brzy vydat novější verzi iPanel Deluxe, který bude obsahovat sériový port, IR a audio konektory. Je ovšem možné, že audio konektory budou fungovat pouze s integrovanou zvukovou kartou na desce.

IPanel určitě poslouží při různých problémech s přetaktováním. Zobrazí vám potřebné informace (frekvenci, teplotu, otáčky) stisknutím pouze jednoho tlačítka. Vhod určitě přijdou i USB porty. Pokud se vám počítač při bootování kousne, je dokonce schopen zobrazit stav BIOSu v kódech, které jsou vysvětleny v manuálu. Jedinou menší nevýhodou je pomalejší obnovování displeje. Pokud tedy vlastníte desku CUSL2 a máte navíc jednu 5,25“ pozici volnou, iPanel vám určitě dobře poslouží.

Diskuze (12) Další článek: Hardware: AMD válcuje trh

Témata článku: , , , , ,