Grafické karty | Asus | Noctua

Asus uvedl GeForce RTX 3080 Noctua Edition s legendárními hnědými ventilátory

Před několika měsíci se objevily první zmínky o tom, že Asus chystá další spolupráci s výrobcem Noctua, který je známý kvalitními a tichými ventilátory. Nový produkt byl nyní představen a jde o speciální verzi grafické karty GeForce RTX 3080.

Asus GeForce RTX 3080 Noctua Edition má chlazení postavené na dvou samostatných 120mm ventilátorech Noctua NF-A12x25, přičemž rozvaděč tepla byl upraven rovněž přímo od Noctua a má jinou konstrukci než běžné modely.

Asus se chlubí tím, že systém chlazení od Noctua oproti standardnímu modelu TUF Gaming dosahuje až o 4,5 dBA nižšího hluku a zároveň snižuje teplotu hlavního čipu v průměru o 3 stupně Celsia a u pamětí pak dokonce o 14 stupňů Celsia při automatickém nastavení rychlosti ventilátorů. V případě maximálních otáček ventilátorů, je rozdíl dokonce ještě větší a to o 8,6 dBA a teploty jsou o 12 stupňů Celsia nižší.

Karta má přitom TDP až 340 W a je tak mnohem náročnější, než dříve představený model Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition. Uživatelé mají navíc možnost přepínat mezi dvěma biosy se zaměřením na výkon nebo tichý režim, který je standardní Při nízkém zatížení s teplotou pod 50 stupňů Celsia se ventilátory vůbec netočí, což se hodí při běžné desktopové práci – je absolutní ticho.

Grafika je z výroby mírně přetaktovaná, základní frekvence čipu je 1 440 MHz a boost až 1 815 MHz, přičemž 10 GB paměti GDDR6X pracuje na standardních 19 GHz. Cena zatím nebyla oznámena.

Diskuze (9) Další článek: Koncept solární jachty našel inspiraci ve starověkém Římě. Nabídne neuvěřitelný prostor a luxus

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,