Atlantis 3 – krásná archeoložka objevuje ztracený svět

Atlantis znamená ve světě počítačových her nádhernou grafiku, hudbu a hromadu rozličně obtížných hádanek. Tvůrce úspěšné herní série, francouzská firma Cryo, vytvořila přesně to, co jsme od ní čekali. Je to nádhera. Ale stojí to za zahrání? Má svět Atlantidy ještě co nabídnout?
Hru k recenzi zapůjčila firma:
Žánr: logická adventura
Minimální konfigurace: procesor 333 MHz, 32 MB RAM, 8x CD-ROM, 400 MB místa na pevném disku
Doporučená konfigurace: procesor 450 MHz, 64 MB RAM, 8xCD-ROM, 400 MB místa na pevném disku
Výrobce: Cryo
Distributor: Bohemia Interactive (www.bohemiainteractive.cz)
Oficiální stránka hry: http://atlantis.cryogame.com

Atlantis znamená ve světě počítačových her nádhernou grafiku, hudbu a hromadu rozličně obtížných hádanek. Tvůrce úspěšné herní série, francouzská firma Cryo, vytvořila přesně to, co jsme od ní čekali. Je to nádhera. Ale stojí to za zahrání? Má svět Atlantidy ještě co nabídnout?

Nový výlet do Atlantidy
Existují historické podklady naznačující vcelku revoluční možnost, že Egypťané, jedna z nejosvícenějších a nejmocnějších civilizací v lidských dějinách, získali část svých schopností, znalostí a dalších pokladů od posledních žijících obyvatel Atlantidy. Jedním z lidí, které tato myšlenka uchvátila, je i mladá archeoložka, vydávající se do Egyptské pouště roku 2020, aby zde hledala stopy a důkazy podobné skutečnosti. Její cestu zkomplikuje nejprve místní fauna a následně i druhá archeologická skupina, která však hledá moudrost prastarých ze zcela jiných (pochopitelně zištných důvodů). Jeskyně odkrývá časoprostorovou bránu a cesta skrz starobylý Egypt, Atlantidu a další dokonale exotická místa může začít.

Atlantis 3Atlantis 3

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • dokonalá lokalizace včetně dabingu
  • příjemná atmosféra
  • oproti minulosti jednodušší hratelnost
  • dabing není zrovna kvalitní
  • zastaralý engine
  • oproti minulosti jednodušší hratelnost

Přitažlivá (o tom by se v tomto případě dalo spekulovat) archeoložka na cestě za dobrodružstvím je ověřeným lákadlem pro počítačové hráče, takže se asi nelze pohlaví hlavní hrdinky třetí Atlantidy příliš divit. Co je ale zvláštní, je obrovská práce vložená do desítek minut animací s touto zajímavou hlavní postavou, která přitom vychází jaksi vniveč díky naprosto nechytlavému, nesoudržnému a velmi často nepochopitelnému (zvláště konec by zasloužil speciální ocenění „nejhorší konec v dějinách moderních počítačových her“) scénáři. Vzhledem k tomu, že ostatní vlastnosti hry jsou téměř bezvýhradně kladné, připadá mi absence kvalitního příběhu (který by jistě napsal každý motivovaný autor sci-fi na dané téma rád) neodpustitelná. Nicméně pojďme se raději bavit o příjemnějších věcech.

Atlantis 3Atlantis 3

Vizuální bohatství
Ať už na vás zapůsobí A3 jakkoliv, neupřete jí estetické kvality. Svým způsobem by se dalo říct, že Cryo ve všech svých hrách využívá mimořádný cit pro design a atmosféru, díky kterým může hra samotná být i velmi průměrná, nicméně vizuální zážitek bývá nezapomenutelný. Sice je pravda, že engine prvních dvou dílů Atlantidy je již hodně okoukaný (člověk by čekal pořádný 3D engine s modelovanými objekty, ne zase zastaralou metodu „souvislé tapety“), stejně tak střihy na postavy, které pečlivě formulují repliky jako roboti (v době, kdy nové technologie umožňují tvůrcům dokonale rozpohybovat tělo i tváře herních postav) působí poněkud prkenně, nicméně samotný design herního prostředí je natolik úchvatný a propracovaný (zkuste chvíli pozorovat libovolnou oblohu nebo vodní hladinu ve hře, či blíže prozkoumat kteroukoliv budovu), že se zkrátka neubráníte ohromení. Pokud vás tedy láká panenská příroda a prastaré civilizace, jste zde na správném místě. Společně s nádherně uklidňující relaxační hudbou je pohled na většinu krajiny A3 dokonalým balzámem na nervy a jistě se občas přistihnete, že stejně jako já koukáte kolem sebe, místo abyste postupovali dál.

Atlantis 3Atlantis 3

Hratelnost
Možná nejvíce probíraným aspektem A3 je hratelnost. Proč? Pokud jste hráli předchozí díly série, pak si zřejmě pamatujete až moc dobře ten či onen problém s hádankou či skládačkou, kterým jste se trápili (v lepším případě) dlouhé hodiny. Svým způsobem by bylo možné přirovnat první dva díly Atlantidy k modle všech intelektuálů, zvané Myst (na jehož puzzle zřejmě žádná jiná hra nemá). Třetí díl Atlantidy je v tomto směru mnohem příznivější pro široké hráčské publikum, neboť úkoly jsou dokonale přehledné a v drtivě většině případů i jednoduché. Většinu času víte naprosto přesně co, čím a kde udělat, pouze řešíte problém jak to konkrétně provést. Tento přístup mi docela vyhovoval, protože místo zoufalého pobíhání z místa na místo a zkoušení všeho možného i nemožného jsem se mohl soustředit na herní prostředí a konkrétní logické problémy. Nicméně i zde najdete výjimky, potvrzující pravidlo. Je zde jedna skládačka, pro kterou je velmi vhodná znalost egyptské historie (nebo návod) a především naprosto neuvěřitelná pasáž, ve které musíte nechat ukazovatel myši na dokonale nesmyslném místě na zemi, aby vám do něj vběhl dřevěný pták. Celkově ale A3 není ani zdaleka takovou výzvou mozkovým buňkám, jako předchozí díly. Hra se tedy hraje příjemněji (zřejmě je také přístupnější širšímu publiku), nicméně docela dobře se může stát, že je po všem dřív, než se začnete skutečně bavit. A že skládání skládaček je dobrá zábava, o tom vás A3 a její kvalitní skládačky (např. souhvězdí a magická skříň) rozhodně přesvědčí.

Atlantis 3Atlantis 3

Dokonalé přizpůsobení
Jednou (nejspíš jedinou) výhodou starého engine, kterým Atlantis 3 disponuje, je hardwarová nenáročnost. V mém případě sloužilo k hraní PIII366, které dnes již skutečně považuji za podprůměrný kousek železa, nicméně při sníženém rozlišení běhala celá hra dokonale plynule (naopak při zvýšených detailech neběhala vůbec). Přitom hra obsahuje tzv. vyhlazení grafiky, které i při nízkém rozlišení zajistí kvalitní podívanou. Na druhou stranu mne ohromilo, jak dobře může taková starým-motorem-poháněná hra vypadat na pořádném počítači. Řekl bych, že A3 v nejvyšším rozlišením asi bude mít navrch nad tou samou hrou v připravované PS2 konverzi, ale to ukáže čas.

Šťastnou cestu!
Tak tady ji máme, Atlantis 3, závěrečná část série, která si ve své době vysloužila ty nejúžasnější superlativy na stránkách nejednoho herního magazínu. Třetí díl v dnešní době rozhodně není ničím ohromujícím, nicméně stále je to dobrá hra a působivá podívaná, která nějaké ty fanoušky ztratí svojí jednoduchostí a další právě díky ní nalezne. Kvůli mému oblíbenému výrobci her doufám, že těch nových bude víc, než těch starých.

Grafika: 7/10
Zvuky: 6/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 6/10
Zastaralý engine doprovází pokus o poněkud modernější příběh, vyprávěný působivými animacemi a trpící nekvalitním scénářem. Zjednodušená hratelnost je stejně obousečným ostřím. Ale odreagování od CC, Quake, komplexních RPG a podobných kratochvílí je to příjemné.
Celkové hodnocení: 7/10
Diskuze (9) Další článek: Arcturus – takovou grafiku jste ještě neviděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,