Atlantis II - vábení starobylých civilizací

Mágové, jak se často lidem z Cryo Interactive přezdívá, jsou skutečně lidé na svém místě. Širokou řadou titulů, které přivedli do svět počítačových her, se zařadili na post vysoce uznávaných vývojářských firem a vryli se nesmazatelně do historie počítačového hraní. Nad tím, že je Atlantis 2 stejně dobrý jako předchozí tituly, není již třeba přemýšlet – on opravdu je.

Žánr: adventura
Minimum: Pentium 266, 32 RAM, zvuková karta
3D: ne
Multiplayer: ne
Výrobce: Cryo Interactive
Distributor:
Bohemia Interactive

Mágové, jak se často lidem z Cryo Interactive přezdívá, jsou skutečně lidé na svém místě. Širokou řadou titulů, které přivedli do svět počítačových her, se zařadili na post vysoce uznávaných vývojářských firem a vryli se nesmazatelně do historie počítačového hraní. Nad tím, že je Atlantis 2 stejně dobrý jako předchozí tituly, není již třeba přemýšlet – on opravdu je.

Cryo Interactive za tu dobu, co kralují hernímu teritoriu, ukázali mnohokrát, že dělat hry, a to hry kvalitní, je v popisu jejich pracovní činnosti. Ať už to byl Atlantis, Versaille, mírně edukativní China a Egypt nebo například psychodelicky laděný Dreams: To Reality. Svým grafickým podáním již několikráte prokázali, že jsou špičkou v oboru. Od revolučního prvního dílu hry Atlantis uplynulo již pár let (první díl vyšel přibližně ve stejnou dobu, jako pro mě atraktivnější Timelapse od GT Entertainment), bylo tedy otázkou, kdy se objeví díl druhý. Ten začal klepat na dveře prodejen kolem celého světa již koncem minulého roku, zcela se však objevil až nyní. Vzhledem k tomu, že v naší zemi strdí a mléka vyšla hra v kompletním překladu, a to i s dabingem, který dopadl na výtečnou, předpokládám, že si hra získá mnoho zájemců.

Atlantis 2Atlantis 2

Druhý Atlantis na ten první přímo nenavazuje. Zatímco v prvním díle jste v postavě gardisty Setha museli zachránit královnu Rheu a zabránit tak zlu usednout na trůn Atlantidy, díl druhý nastoluje situaci o mnoho let později a klade si otázku – kam se Atlantida poděla. Coby Ten, potomek Setha, se objevíte kdesi v horách Tibetu. Naleznete cestovatelskou loď a v ní šamana. Vzhledem k tomu, že se vám znamení na ruce poprvé ve vašem životě rozpálilo, vypadá to, že bude třeba nasadit všechny síly a přijít této záhadě na kloub. Zjišťujete své poslání, byť zaobalené do až příliš mýtických slov, a naučíte se používat portál na cesty. Od strážce krystalu (mnou před momentem nazvaným šamanem) dostanete krystal, který se stane vaší nádobou na cesty – pomocí něho budete moci navštěvovat starodávné civilizace.

Atlantis 2Atlantis 2

Na své pouti napříč časoprostorem narazíte na spoustu zvláštností – hvězda zářící po celý den na nebi je jen vrcholkem ledovce. Vaším cílem je spojit Světlo s Tmou a nastolit rovnováhu – ten jediný stav, kdy jsou všechny složky stejně rovnocenné. Vy jste nositelem Světla, jedině vy můžete coby posel Světla dojít pro Temnou složku. Navštívíte přitom ostrůvek v Irsku, kde coby bratr Felim rozpletete mýty a legendy ohledně bohyně Ainy a její minulosti. Další zastávkou bude starobylá Čína – v postavě Wej Julena budete muset najít nesmrtelného mistra, aby zachránil osazenstvo kláštera – před branami se totiž usídlil zlý stín. Poslední zastávkou na cestě do posvátné Shambhaly bude Yucatan, kde se v roli mayského bojovníka Tepeca vydáte do říše mrtvých, Xibalby, abyste probudili Opeřeného Hada, Quetzalcotla, aby vám dal božskou manu, kterou bude váš lid potřebovat v boji proti nepřítele, stejně tak jako pro úrodu. Souboje mezi mnichy Opeřeného Hada a Jaguářího Boha, Tezcatlipoca, začínají nabírat na intenzitě a váš lid potřebuje stabilitu, kterou jim může dodat jen silný Bůh. Teprve po dokončení těchto tří světu se budete moci vydat do Shambhaly… a jak to vše skončí? Samozřejmě, čekáte, že napíšu, že to nepovím… ale já to povím – zamilujete se, mimo toho, že všechny zachráníte.

Atlantis 2Atlantis 2

Po celé pouti budete potkávat mnoho postav, puzzlů a hádanek. Je pravda, že mnohé z nich jsou založeny na logice, která je zřejmě mnoha z nám zcela cizí – za zmínku stojí zcela jistě most v Číně, kde i po rozluštění hádanek stojíte před problémem, jak sestavit pět kol na pět kolíků ve správném pořadí – v mém případě vyhrála metoda "klikej ostošest". Je však ale třeba zmínit, že drtivá většina hry tkví ve správném kombinování předmětů, rozhovorech s postavami a řešení logických puzzlů – výše popsané je spíše výjimka.

Atlantis 2Atlantis 2

Ovládání se od dob prvního Atlantisu nezměnilo – zůstal zachován systém Omni3D, který zobrazuje danou lokaci v plně 3D náhledu (ve skutečnosti se jedná o kruh, po němž se kamera pohybuje) s renderovanými průlety mezi těmito lokacemi; další zachovaný prvek z minulého dílu je OmniSync, což je systém synchronizující mluvu spolu s pohyby rtů, lícních kostí a celkové mimiky. Celkově vypadá grafika velice poutavě a jemně. Spolu s grafikou kráčí samozřejmě i hudba, která stejně jako v minulém díle (a vůbec všech hrách od Cryo Interactive) exceluje. Zaslechnete tóny jak klidné, tak dramatické a vášnivé. Hudebníci, kteří se na hře podíleli, patří ke špičce v oboru a není žádného podivu, že se při vyslovení slova Cryo vybaví právě hudba. Zvuky jsou na tom stejně – vynikající.

Atlantis 2Atlantis 2

Atlantis II je opravdu dobrá hra. Má hezkou grafiku, vynikající hudbu, příběh plný hádanek a hlavně reálií polomýtického světa starobylých civilizací. Představuje na svých čtyřech CD dobrou volbu, jak strávit příjemné večery při záři katodových trubic vašeho monitoru (máte-li LCD monitor, pochopitelně se omlouvám :)) a jak se dobře pobavit, stejně jako i přiučit drobnosti. A právě v těch to je – ze střípků všedního dne si tak poskládáte z Atlantis II kompletní mozaiku, která se před vámi po dohrání objeví v celé své monumentální kráse – krása a dokonalost každým coulem. Hledáte-li dobrou adventuru, Atlantis II je tou správnou volbou. Připomenu-li vynikající nadabování a překlad, o který se postarali v Bohemia Interactive, nevidím důvod, proč by se neměl Atlantis II stát herním hitem.

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 8/10
Druhý Atlantis má vše, co je třeba k dobré hře – skvělá grafika, vynikající hudba, promyšlený tajuplný příběh a notnou dávku našich očekávání.
Celkové hodnocení: 9/10
Váš názor Další článek: Ovladače: ASUS a Creative Labs

Témata článku: , , , ,