B-17 Flying Fortress

V herním světě se stalo dobrým zvykem, že firmy po určité době uvolňují svá starší dílka k volnému šíření – nečiní tak všichni, ale přesto je při podrobnějším pátrání možné nalézt slušnou řádku titulů, které se před několika lety držely na špici oblíbenosti. Jednou z takových her, kterým byla dopřána volnost je i B-17 Flying Fortress od Microprose.
B-17 není žádná hra-ořezávátko – je to plnohodnotný titul, který se před „pár“ lety držel na vrcholu prodejnosti a oblíbenosti. Není se co divit – tehdejší simulátory ještě nebyly tak náročné na ovládání jako ty dnešní a pokud jste si chtěli „jen tak trochu zalítat“, bylo vám to bez problémů umožněno. Dnes je situace jiná a počítačové simulátory lze brát takřka jako plnohodnotný nástroj pro výcvik na opravdových letounech – můžete to brát jako dobrou přípravu, pokud máte v plánu pilotní průkaz na stíhačku ;-), ale zábava je už dávno tatam.

B-17 Flying FortressB-17 Flying Fortress

B17ka je klasickým simulátorem se vším všudy – můžete zaujmout pozici kteréhokoliv člena posádky, tzn. můžete být střelcem (cca 8 na různých místech letadla), jedním ze dvou pilotů a možná ještě některým dalším členem posádky – cílem tohoto organizovaného zmatku je jediné – ubránit váš bombardér před útoky nepřátelských letadel, v pořádku se dostat nad váš cíl v hloubi nepřátelského území. Na první pohled to vypadá jednoduše, ale až na vás bude útočit skupina německých stíhaček, tak vezmete zavděk pomocí počítače, který může obsluhovat posty, na nichž právě nejste, tzn. pokud se věnujete řízení letadla, obhospodařuje všechny kulomety a to je potom štěkot!

Hra není vskutku ničím převratným ve smyslu grafického či zvukového zpracování – hudbu a zvuky obhospodařuje klasické nastavení té doby – zvuková karta Sound Blaster a kvalita zvuků tomu odpovídá. Přesto, jako už po několikáté si dovolím tvrdit – pokud dokážete přelousknout horší zpracování hry, budete odměněni její vynikající hratelností a zábavou, kterou vám poskytne.

Po rozbalení, před spuštěním hry (b17.exe) je nutné spustit setup (b17setup.exe) a v něm nastavit několik parametrů nutných ke spuštění hry – konfigurace grafické a zvukové karty atd.

Download (4,5 MB) zde, VypalCD zde.

Diskuze (8) Další článek: Swigridova kletba

Témata článku: , , , ,