Baldur´s Gate: Dark Alliance – první dojmy z RPG roku

Že je na cestě Baldur´s Gate pro PS2 jsem věděl už dlouho a po nadšených článcích kolegů jsem se těšil jako malé dítě. Avšak co tato hra přinesla, to překonalo všechna má očekávání. Zkuste si představit, že Diablo získá pozadí a hloubku Baldur´s Gate v kabátu těch graficky nejpovedenějších her nové generace. Skutečnost je ještě divočejší.

Je několik titulů, které mohou konzoloví fanoušci závidět PC hráčům. Tím nejvýraznějším v naší době je jednoznačně Diablo II, nejprodávanější PC hra vůbec. Sám jsem s ní strávil desítky a desítky hodin času, toulajíce se zatuchlými kobkami, srážejíce milióny služebníků Diabla k zemi. Nicméně nyní říkám: zapomeňte na Diablo, zvlášť, pokud jste šťastnými majiteli PS2. Těžko byste mohli mít veselejší vánoce, protože nejnovější dílko legendárního týmu Black Isle Studios posouvá hranice v rámci žánru o pořádný kus dále.

Proč jsem tak nadšený a házím kolem sebe tak rouhačskými slovy? Protože Dark Alliance (dále jen DA) je na první pohled poctivý návrat do světa Baldur´s Gate – stylová menu, vysoce melodická a propracovaná orchestrální hudba, nekonečné záplavy dialogů, obrovský bestiář a nabídka kouzel, nepředstavitelný seznam zbraní, brnění a magických předmětů. Skutečný ráj pro milovníka klasického RPG žánru se navíc stále drží aktuálních pravidel nejprodávanějšího stolního RPG na světě – Dungeons And Dragons neboli Dračího Doupěte. To znamená, že rasy obyvatel i nestvůr budou fanoušci dobře znát (ale poprvé je uvidí v takto propracované reinkarnaci, neboť z hlediska grafiky nemá DA konkurenci v žádné podobné hře na jakékoliv platformě – jen počkejte na prvního Beholdera). Hlavní ale je, že navzdory všemu tomu pozadí, které zajišťuje hloubku a poctivost DA, jde v první řadě o neuvěřitelně chytlavou adrenalinovou akci ve stylu Diablo. Vzhledem k vánočnímu šílenství jsem večer co večer unavený xmrti, nicméně i když si říkám, že třetí podlaží krypty už bude pro dnešek poslední, končím zpátky na ulicích Baldur´s Gate (po úspěšném vyvraždění všech podlaží dané krypty) ve tři hodiny ráno. Tak návyková, bezprostřední a pohlcující je hratelnost DA, naprostá Nirvána a šílenství pro někoho, komu se Diablo líbil.

Baldurs Gate: Dark Alliance Baldurs Gate: Dark Alliance

Je mi docela jasné, že největším argumentem proti této hře na straně PC uživatelů bude právě její akčnost, jenže tito lidé by si měli uvědomit, že v pozadí je skoro vše, co dělá Baldur´s Gate tím, čím je (nejlepším klasickým RPG v jakékoliv inkarnaci). Pouze neovládáte celou skupinu hrdinů, což by pro konzolové hráče skutečně mohlo být poněkud frustrující (užijí si toho až nad hlavu v blížících se Aliens: Colonial Marines). A samozřejmě, i když hra počítá váhu všech nesených předmětů stejně jako vypočítává útočné číslo vaší postavy a zbraně, není samotný akt souboje natolik graficky rozebrán, jako v BG na PC. Jinak ovšem nechybí žádná ingredience a ruku na srdce – BG jsem hrál dvakrát, Diablo asi dvacetkrát. Kombinace, kterou zvolila DA mi připadá dokonalá.

A grafika! Zmínil jsem se o tom, jak to vypadá? Dokonale modelované 3D prostředí, 3D postavy a nespočet světelných efektů (hra stínů, louče v temných koutech, chvějící se vzduch nad ohněm a kouzla, ach ta kouzla… ). Kameru je přitom možno libovolně otáčet do stran, takže vám nikdy nic neunikne. Byla by to také škoda, vzhledem k neuvěřitelné grafice prostředí. Popisovat vodu pak vůbec nemá smysl. Nemám slova pro popsání jakéhokoliv protivníka (dvou- či vícenohého), jak vstupuje do vody a začíná plavat. Mrtvoly zůstávají na zemi ležet usmrcené podle toho, jakou zbraň jste použili (po likvidaci mečem s usekanými končetinami apod.). Mrtvoly a předměty (zbraně, které jim vylétly z rukou, helmy apod.) nemizí, zůstávají ležet v dané úrovni, dokud ji neopustíte.

Baldurs Gate: Dark Alliance Baldurs Gate: Dark Alliance

Mám za sebou prvních několik hodin hraní a je mi jasné, že máme zaděláno na nejpovedenější RPG, jaké nám tento rok přinesl a to nejen v rámci platformy PS2 (kde je stále mizerná konkurence). Chtěl bych pokračovat, ale to bych se nemohl vrátit k hraní, takže povídání o propracovaném multiplayeru a geniální zápletce si nechám pro recenzi. Prozatím se vydejte do nejbližšího obchodu prozkoumat pravdivost mých slov a vězte, že tohle jste skutečně nečekali. Pokud máte alespoň Wisdom +1, doporučuji navštívit velmi povedené oficiální stránky hry: http://www.interplay.com/darkalliance/.

Diskuze (7) Další článek: Zlatý kalich – vítěz Becherovka Game 2001

Témata článku: , , , , , , , , , ,