Baldur´s Gate: Dark Alliance – zapomeňte na PC!

Párkrát jsem již naznačoval, že se na PS2 chystá Baldur`s Gate 2, ale skutečnost je nakonec trochu jiná. Chlapci z Black Isle zodpovědní za původní Baldur`s Gate a Fallout pro nás konzolisty připravili nemalé překvapení. Zbrusu nová Baldur`s Gate: Dark Alliance odehrávající se…
Párkrát jsem již naznačoval, že se na PS2 chystá Baldur`s Gate 2, ale skutečnost je nakonec trochu jiná. Chlapci z Black Isle zodpovědní za původní Baldur`s Gate a Fallout pro nás konzolisty připravili nemalé překvapení. Zbrusu nová Baldur`s Gate: Dark Alliance odehrávající se ve světě Forgotten Realms, používající třetí edici pravidel Ad&d a značná část hry se opět odehrává v populárním městě. Když jsem se o tomto dozvěděl, zajásal jsem protože jsem doufal, že se chystá spíš BG3 nebo alespoň vylepšená dvojka. Všechno je ale trošku jinak. BG:Dark Alliance bude spíš trnem v oku pro Diablo II. Hratelnost BG:DA bude kopií slavného ďábelského představení. Pokud někdo z majitelů PSOne pamatuje vcelku nepovedenou Crusaders of Might & Magic od 3DO, tak už tuší jak bude vypadat BG:DA. Takže teď už víme, že BG:DA nebude hardcore RPG, ale jeho značně akčnější bratr. Jestli je to plus nebo mínus, to si ještě netroufnu odhadovat. Ale přestavte si, že k PS2 nemáte myš ani klávesnici; Baldur`s Gate by se Vám hrála dost obtížně.

Baldur´s Gate: Dark AllianceBaldur´s Gate: Dark Alliance

Baldur´s Gate: Dark AllianceBaldur´s Gate: Dark Alliance

Dobrodružstvím Vás bude provázet jeden hrdina samotář, stejně jako v Diablu. Na výběr bude jedno ze tří povolání; ano taky se mi to zdá trošku málo, ale doufám, že se do léta nějací nový zabijáci narodí. Bohužel i schopnostmi jsou postavy věrnou kopií Diabla: válečník, kouzelník a jeden, který bude umět zabíjet i rukama i "myšlenkami". Dokonce i vývoj postavy bude až trapně podobný Diablu. Po přechodu na vyšší úroveň se postava bude moci naučit nový útok, vlastnost, kouzlo, nebo hrdinský čin – což nebude nic jiného, než lépe likvidovat kvantum potvor. Sice to nebude nic nového, ale hra pak snad nebude monotónní.

Grafika: co říct o grafice? Po grafické stránce bude BG:DA pravděpodobně to nejlepší co nám američtí kolegové hodí tento rok na stůl. Rozhlédněte se po okolních obrazcích a uvidíte jemné postavy, spoustu stínů, barev a živou animaci. Například pokud si razíte cestu vodou v kanalizaci voda vytváří vlnky a roztomile šplouchá. To vše se pohybuje bez jediného zpomalení na 60 fps. Například banda zombijí vybíhajících z kanalizace není jen 10x jedna a tatáž potvora, ale některé kulhají na pravou nohu, jiná nemá ruku, třetí se klátí hlava. Jiná potvora je pro změnu neviditelná a dělá na Vás opatrné nájezdy tak dlouho, dokud ji nezaženete do jezírka, kde ji ubijete v jejích stopách, které zanechává ve vodě. Animátoři se na BG:DA opravdu vyřádili. I prostředí je rozmanité: kanalizace pod Baldur`s Gate, zasněžené jeskyně, tmavé kobky.

Baldur´s Gate: Dark AllianceBaldur´s Gate: Dark Alliance

Baldur´s Gate: Dark AllianceBaldur´s Gate: Dark Alliance

Takže co budeme očekávat od Baldur`s Gate: Dark Alliance? Možná, že to nebude nejoriginálnější hra roku 2001, ale rozhodně doufám, že zaujme svým technickým provedením, mimo jiné proto, že hra je od začátku připravována na míru PS2. Je možné, že dokonce zůstane exkluzivním titulem pouze na tomto systému. Datum vydání – léto 2001.

Baldur´s Gate: Dark AllianceBaldur´s Gate: Dark Alliance
Diskuze (4) Další článek: Resident Evil Zero – zombie na Nintendu

Témata článku: , , , , , , ,