PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Batman: Arkham City - o krok blíž dokonalosti (recenze)

Batman: Arkham Asylum je skvělá hra. Může být pokračování vlastně ještě lepší? Ó ano, rozhodně může. Ani si nedokážete představit jak.
Kapitoly článku

Začneme jednoduše: líbilo se vám Arkham Asylum? Tak Arkham City budete milovat. Batman: Arkham City je totiž ideální herní pokračování: větší, bohatší, nápaditější, propracovanější, hezčí. A vzhledem k tomu, že už samotný první díl byl naprosto vypilovanou komiksovou hrou, to znamená jedno, Arkham City se může hrdě prezentovat jako jasný kandidát na hru roku. Poněkud odvážná slova na začátek recenze? Ale vůbec.

 

Z léčebny do města

Arkham City se s úvodem moc nemaže, hra se  neobtěžuje vysvětlit, jak se mohlo stát z části Gotham City gigantické vězení plné kriminálníků ze dvou největších vězení. Nicméně stalo, a protože ani Batman s tím moc nezmůže, přichází na řadu Bruce Wayne, který se snaží Arkham City zrušit politickými prostředky.

Paul Dini, tvůrce animovaného seriálu a pár batmanovských příběhů, opět vytáhl děj silný jak Baneův stisk

Jenže netrvá dlouho a náš hrdina se sám ocitá za zdmi čtvrti, kde mezi sebou válčí gangy různých superpadouchů a jen tak z legrace u toho melou politické vězně, které sem uklidil starosta Quincy Sharp. Aby toho nebylo málo, podivný vědec Hugo Strange zná identitu Temného rytíře. Záporák je představený, kulisy též, může začít pořádné komiksové divadlo.

batman-arkham-city-xbox-360-002.jpg

Paul Dini, tvůrce animovaného seriálu a pár batmanovských příběhů, opět vytáhl děj silný jak Baneův stisk. Kde Arkham Asylum působilo příběhově komorně, pokračování rozjíždí daleko šílenější kolotoč, kdy si nejste jisti, kdo je vlastně hlavním padouchem.  Na pozadí si experimentuje už zmíněný Hugo Strange, jeden z vůbec prvních padouchů Batmanova univerza a současný absolutní vládce Arkham City, v ulicích se o moc křešou kliky zloduchů jako je Two Face, Penguin a pochopitelně Joker. A to je jen takové lehčí lákadlo, prozrazovat víc by bylo na facku.

Batman Arkham City 01.jpg Batman Arkham City 02.jpg

Tvůrci přitáhli šrouby a do hry přisypali větší porci postav, ať už kladných, či záporných. I když pravda, některé lotry upozadili do podoby vedlejších misí. Nicméně fanoušci budou nadšeně hýkat u každé zmínky povědomých jmen a nováčci se díky slušně zpracované databází úplně topit též nebudou. Hra doslova tepe komiksovou atmosférou a pro ty, co chtějí, se najde i trocha toho filozofování.  Jednoduše, dějová linka dokáže překvapit a neztrácí se v otevřené podstatě hry. Naopak dokáže motivovat k dalšímu zírání do obrazovek.

Jako netopýr

Jen velmi naivní jedinci by od tvůrců z Rocksteady očekávali razantní překopávání osvědčené hratelnosti. Arkham City opět staví na základech žánru otevřených her – čeká vás slušně rozsáhlé prostředí, kde můžete s velkou volností cestovat a plnit příběhové a vedlejší úkoly. I přes svůj název nelze očekávat od hry obrovské město formátu GTA.

Batman Arkham City 03.jpg Batman Arkham City 04.jpg

Arkham City je rozlohou opravdu spíš čtvrť s několika významnými budovami jako je ocelárna, muzeum, policejní stanice a přilehlou zástavbou.

V Arkham Asylum neměl Batman dostatek místa k rozletu (doslova), ovšem zde se díky vysokým budovám chová jako pravý netopýr

Proto tu opět nenarazíte na funkční Batmobil, ale Temný rytíř se zásadně přepravuje prostřednictvím vystřelovací kotvy a své pláštěnky ze střechy na střechu. V Arkham Asylum neměl Batman dostatek místa k rozletu (doslova), ovšem zde se díky vysokým budovám chová jako pravý netopýr.

VIDEO: 4971 'Batman Arkham City - Gameplay trailer'

Skok z římsy, chvíli volný pád pro nabrání rychlosti, následně ostré stoupání a dlouhé plachtění nad střechami, támhle se přitáhnout k chrliči a nakonec jako dravec zaútočit z výšky na skupinku lumpů…efektní a efektivní zároveň. Pokud máte v hlavě Batmana zafixovaného v pozici, kdy klečíc na okraji střechy vysoké budovy pozoruje město pod sebou, Arkham City vás uvede do slastných křečí, protože je toho plný. Permanentní noční doba a slabé chumelení už jen podtrhává úžasnou atmosféru, která mi osobně připomněla Burtonův film Batman se vrací.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Otevřená third person akce
Výrobce: Rocksteady Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. října 2011 (X360, PS3)
25. listopadu (PC)
  • Skvělá komiksová atmosféra
  • Zajímavý příběh
  • Létání nad Arkham City
  • Víc gadgetů, úderů, záporáků...
  • Výtečná hudba, dabing i grafika
  • Vypilovaný soubojový systém
  • Spousta nápadů
  • Poněkud dlouhé nahrávací doby
  • Některé slabší souboje s bossy
  • Nic moc umělá inteligence
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,