Batman: Arkham Knight - konec všeho dobrého

Závěr trilogie Arkhamu hraje na stejně osudovou notu, jako závěr té filmové. Bude to fanouškům stačit?

Studio Rocksteady přineslo před pár lety něco nevídaného. Dokázalo udělat dobrou hru na motivy komiksů, která se mohla směle řadit mezi AAA tituly. Svým způsobem udala směr komiksovým adaptacím v herní branži a nyní přináší svůj poslední kousek ze série her o Batmanovi. Uspěje?

Jeden proti všem

Příběh se vrací do Gothamu, kde si Scarecrow hrál se svými toxiny a zaneřádil město, v důsledku čehož tamní obyvatelé rychle vyklízí svá obydlí a prchají do bezpečí okolních měst, jako je například Metropolis (Superman je ochrání). Batman bude mít tak volnou ruku při potírání zločinu. A že ho v Gothamu zůstalo, celá plejáda superpadouchů. Ti vytvoří alianci pod Scarecrowem s jedinou misí: konečně zabít Batmana.

1e17a2fd-99423.jpg282c4412-99424.jpg28ba3f04-99425.jpg

Ač je Batman nejlepší detektiv na světě, nepohrdne klasickou rvačkou. Souboje z minulých dílů měly šťávu a jen tak nezevšedněly. To samé by mělo být i u nového dílu, potyčky budou opět dynamické, Bruce dostane plejádu nových pohybů a opět bude moci odvracet útoky, dělat brutální zakončení a vůbec vše, na co jsme byli z předchozích her zvyklí a co nás tolik bavilo. Jen o něco ladněji, svižněji a lépe.

Navíc budeme moci více využít okolí, například různé harampádí, které se válí kolem. Nic nebude bránit tomu vzít bednu a hodit ji nepříteli do ksichtu, a než se vzpamatuje, že můžete házet, tak mu zpřelámete pár kostí. Ani nepřátelé nezůstanou ochuzeni, například budou moci našeho opláštěného hrdinu chytit zákeřně zezadu v medvědím stisku. Značkové Free-Flow souboje tedy zůstávají, jen budou obohaceny o několik dalších vychytávek, jak se u pokračování sluší a patří.

7c25217d-99426.jpg

Hra nabídne i nové typy nepřátel. Jeden z nich bude například disponovat mečem a s netopýřím mužem si v rychlosti nezadá. Lehce se vyhnou vašim úderům a vzápětí zaútočí. Už teď je nám jasné, že budou velmi otravní.

 

Pořádný záporák dělá pořádného hrdinu

 

Úhlavní nepřítel už tentokrát nebude legendární Joker, ale Arkhamský rytíř. Takové menší Batmanovo alter ego, které bude šlapat na všechny morální zásady a principy fešného miliardáře. O identitě záporného rytíře je známo velmi málo, což kvitujeme. Příběh by ve hře měl přeci jen hrát hlavní roli a postupné odkrývání identity a motivů hlavního padoucha jenom přispěje k atmosféře. Nic proti Two-Faceovi či Harley Quinn, ale tohle by mohl být pořádný záporák rovný Batmanovi, který se nebude s ničím babrat.

Plechový kolega

Ač jsme se více těšili na Batponorku, Batotvírák či oblíbenou Batsponku (ti co viděli Batmana z let šedesátých, kde se i tancovalo, ví.). Dostali jsme auťák, či spíše tank. S autíčkem souvisí i další údaj, Gotham bude třikrát větší, než Arkham City. Město bude připomínat pěkné bludiště plné ulic, tmavých uliček a střech, přece jen máme i kápi a různé háky/přitahováky, můžeme plachtit, takže budeme mít hřiště jak na zemi, tak na střechách a ve vzduchu. Budeme moci plachtit mnohem déle a výše, než v předešlé hře. Také zničitelnost prostředí se podle všeho posunula na novou úroveň.

batman-arkham-knight-e3-screen-1.jpgbatman-arkham-knight-e3-screen-10.jpgbatman-arkham-knight-e3-screen-7.jpg

Batmobil disponuje řadou výhod, kterými chtějí tvůrci osvěžit staré zajeté mechanismy a dát hráčům něco nového, aby si nekupovali pořád to samé. Inovace jsou přeci potřeba. Neprůstřelné autíčko může být kdykoliv přivoláno do hráčovy lokace, kam poslušně dorazí. Kromě toho, že bude moci Batmana katapultovat k noční obloze s ním budeme řešit i hádanky od Hádankáře. Zastavovat ostatní vozidla, rychle se přesouvat po mapě (dojde i na závody v kanalizacích) a především si svůj bourák i vylepšit!

Batmobil má dva módy, jeden pro rychlé přesuny a druhý pro boj. Bojový Batmobil bude více připomínat tank s několika zbraňovými systémy, například 60mm kanónky, raketami a podobně. Batman sice nikoho nezabíjí, na jeho bourák se ale toto pravidlo podle všeho nevztahuje.

Hra využije stejný engine jako předchozí hry, tedy dědečka Unreal Engine 3. Ten má být silně modifikovaný a vylepšený, aby využil veškerý potenciál nové generace, stále však máme pocit, že měli tvůrci raději sáhnout po čtvrtém. Inu, doufejme, že se tak stane v další hře studia.

batman-arkham-knight-e3-screen-3.jpg

Multiplayer ve hře nebude, jelikož vývojáři chtějí udělat ten nejlepší možný herní zážitek pro jednoho hráče a k tomu podle nich multiplayer není zapotřebí. Ke hře vyjde i komiks, který bude obsahovat události předcházející hře a trochu vám rozšíří obzory.

Jako fanoušek komiksů musím říci, že mě nové informace moc nenadzvedly ze židle. Vše se zdá být jako stará verze v novém balení. Něco jako když Hurvínek na Vánoce očekává dárek v podobě nově natřené staré koloběžky. I zde dostaneme pár nových věcí v podobě nových pohybů a zakončovacích úderů s novou pojízdnou hračkou, ale bude to stačit?

Diskuze (7) Další článek: Exo Zombies z nového Call of Duty v nabušeném traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,