Battlefield 1: Válka je vůl (recenze)

vytisknout velikost písma
Málokterá hra vykreslí surovost války tak jako poslední Battlefield. I když stojí především na multiplayeru, ani za kampaň se nemusí zcela stydět.

Battlefield 1 je pro mě splněním jednoho velkého přání – mít áčkovou, povedenou hru z Velké války. Jistě, máme tu několik pokusů i z poslední doby jako je Verdun, stále se však nejedná o titul, který by zaujal masy.

Dice se pro 1. světovou válku rozhodlo snad i proto, že se aktuální výběr známých sérií dostal do fáze moderních a futuristických válek a tam se zaseknul. Ať už je to Call of Duty nebo dva poslední díly Battlefieldu, nejednomu hráči se jistě zastesklo po období, kdy jsme tu měli Medal of Honor, Battlefield 1942 nebo Call of Duty 1 či 2.

PC | Akce | Modifikace | Grand Theft Auto | GTA 5 | Grand Theft Auto V

GTA 5 ještě úchvatnější: modifikace Redux hru vylepší nejen graficky

Vývojáři se proto rozhodli pro radikální reset franšízy a místo dalšího posunu moderní války se poslední Battlefield vrátil na začátek 20. století, kdy svět ochromila Velká válka.

Přežít? Nemožné

Battlefield vždy stál a stále stojí na multiplayeru. Vyrostl na epických bitvách, kterých se v rámci obrovských map účastní několik desítek hráčů, každý v jiné roli. Singleplayer vždy zůstával zcela stranou, nicméně s Battlefieldem 1 přišla příjemná změna.

PC | PS4 | Xbox One | Akce | EA | Battlefield

V Battlefield 1 najdete nejsměšnější pistoli na světě

PC | PS4 | Xbox One | Akce | Multiplayer | Battlefield

Battlefield 1: Souboj na blízko je mnohem složitější, než si myslíte

U kampaně sice nestrávíte desítky hodin, ale svou intenzitou a spádem perfektně poslouží jako prolog, tutoriál a představení konfliktu, jehož hrůzy překryla 2. světová válka a stal se tedy nejen ve hrách opomíjeným.

Battlefield 1 10.22.2016 - 02.08.41.07.jpg
Tanků najdete v Battlefield 1 požehnaně 

Už úvod Battlefieldu ukazuje, že se vývojářům povedlo oprostit od mnoha stereotypů tradičních FPS. Tady nezačnete jako hrdina, který svou chrabrostí zachrání svoji jednotku nebo rozhodne celou bitvu. Tady zamíříte jako řadový pěšák do první frontové linie, kde od vás nikdo neočekává přežití.

Jako voják 369. pěší divize, která nesla název Harlem Hellfighters a byla složena téměř výhradně z Afroameričanů, se postavíte pod francouzským velením německé ofenzivě. V zablácených zákopech, kráterech po dělostřeleckých granátech a za neustálého řevu se budete plazit vstříc německým hordám jen proto, aby se bojová linie neposunula o pár desítek metrů do vašich původních pozic.

Akce | Multiplayer | EA | Battlefield

Součástí premium pass k Battlefield 1 bude ruská armáda

Jenže jak už bylo zmíněno, od vás nikdo přežití nečeká. Ať už se snažíte sebevíc, vždy přiletí kulka, která okamžiky, kdy nestíháte přebíjet, mířit a nasazovat si plynovou masku, surově utne. Před vámi se objeví jen jméno vojáka s datem narození a smrti. Vřava je pryč a vy si naplno uvědomíte, že „válka je vůl“.

Na dlouhé přemýšlení ale není čas – do bitvy se vracíte jako další voják Harlem Hellfighters. Jeho osud je vám dopředu jasný, stejně jako osud dalších tří členů 369. pěší divize, v jejichž těle se na několik minut ocitnete.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.31.16.16.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.32.08.18.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.32.27.21.jpg
Válka není krásná. Ani v Battlefield 1, kde se o tom přesvědčíte hned v prologu

Tenhle prolog, ačkoliv není nijak dlouhý, je velmi intenzivní a nemusel by se za něj stydět leckterý válečný film. Mezi hrami si nevybavuju titul, který hráči nabídnul hned v prvních minutách tak silný zážitek.

V tanku i na koni

Kampaň je rozdělena do tzv. War Stories, kterých je celkem pět. Jde o pětici příběhů pěti vojáků, které mimo jiné připomenou skutečnost, že Velká válka se zdaleka neodehrávala pouze v zákopech na západní frontě. Dostanete se na Blízký východ jako Lawrence z Arábie, postavíte se Osmanům v rámci Bitvy o Gallipoli a nebude chybět ani letecká bitva nad Londýnem.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.28.14.14.jpg
V rámci War Stories se přesunete i na Blízký východ jako Lawrence z Arábie

Každý příběh postaví hráče do jiné úlohy – jednou je to řidič tanku, podruhé třeba pilot nebo řadový pěšák dobývající důležitou kótu v italských Alpách. V mnoha případech zde není jiná možnost než se zkrátka zapojit do intenzivního boje muže proti muži, jindy se ale naskytne možnost pro pořádnou stealth akci, kdy nemusí padnout jediný výstřel.

A stejně tak lze libovolně volit použitou techniku. Velkou pouštní mapu tak můžete projet na koni a svoje nepřátele likvidovat starou dobrou šavlí, nebo naopak ukořistit nepřátelský tank a vsadit na hrubou palebnou sílu.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.20.08.10.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.24.32.12.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.35.46.26.jpg
V Battlefield 1 okusíte válku trochu jinak

Vývojáři si rozhodně zaslouží pochvalu za několik originálních nápadů, které do hry zakomponovali. V jednu chvíli se tak ocitnete v roli poštovního holuba, který musí na velitelství doručit souřadnice pro dělostřeleckou palbu. Půlminutová záležitost pro zpestření, která však v konkrétním příběhu zafunguje skvěle.

Kampaň je protkána velmi povedenými cutscénami, které dokreslují příběh a díky nimž si k postavám vytvoříte ještě silnější vztah. Podtrhuje je navíc, stejně jako většinu hry, perfektní soundtrack. O to víc potom zamrzí, když daný příběh skončí. Ačkoliv nemá být kampaň hlavním tahákem Battlefieldu, rozhodně bychom si nechali líbit pár (desítek) hodin navíc. Takto ji dohrajete během pěti šesti hodin.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.01.02.03.jpg

Pokud bych měl zmínit hlavní problém kampaně, pak to bude jednoznačně umělá inteligence. Především pokud se rozhodnete pro stealth akce, pak vás bude překvapovat, jak jsou živí nepřátelé neteční k mrtvolám svých druhů. Občas projdou přímo kolem ní, ale nedostaví se žádná reakce. Především tady je až příliš patrné zaměření Battlefieldu na multiplayer, v němž AI není třeba prakticky vůbec.

Gas, Gas, Gas!

Ať už je kampaň povedená sebevíc, hlavním tahákem jsou samozřejmě multiplayerové bitvy. Zde se naštěstí nepotvrdilo to, čeho se mnozí obávali – pouhého převlečení předchozích dílů do kabátu 1. světové války. Dice přišlo s několik novými mechanikami, které na prvoválečná bojiště zkrátka patří.

Především u multiplayeru narazíte na okamžiky, kdy víte, že vás od smrti dělí zlomky sekund a zachrání vás jen bleskurychlá reakce. Jedním z nich je vzdálený záblesk, který spatříte v křoví nebo za kamenem. Ten nikdy nebývá náhodným – vaše hlava je v zaměřovacím kříží nepřátelského snipera a vy máte na úkryt jen minimum času.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.38.59.30.jpg
Jednou se bitva odehrává v hustém francouzském lese, jindy se přesune na poušť

Podobně rychle je třeba zareagovat při řevu, který se kolem vás začne ozývat – Gas, Gas! Pokud si plynovou masku nenasadíte dostatečně rychle, máte smůlu. Je dobojováno.

Smrt může znít i jinak – pokud se za vámi ozve hysterický řev a rychlé kroky, je dost pravděpodobné, že vaše záda za pár okamžiků protne bajonet. Právě tohle je snad nejvíc stresující záležitost multiplayeru – boj na blízko zkrátka k válce v zákopech patřil. Kromě bajonetu lze použít také polní lopatku, sekeru nebo bojový nůž s boxerem.

Hodinové bitvy

Posledním dílem Battlefieldu, který jsem intenzivně hrál, byl ten s označením 3. Jasně nejoblíbenějším režimem byl Rush, kde se týmy rozdělí na bránící a útočící stranu. Battlefield 1 však potřebuje něco většího. A tak tu máme režim Conquest, kde se do bitvy zapojí až 64 hráčů a do akce se velmi často dostane také technika – tanky, letadla či obrněná auta.

Téměř vždy se ale bitva zvrhne v neorganizovanou šarvátku, kdy se v chaosu týmy snaží obsadit několik bodů na mapě a tím získat dostatečný počet bodů pro výhru bez jakékoliv taktiky.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.39.27.31.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.42.20.33.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.44.26.34.jpg
Spawnovat se lze na startovních bodech a také členech vašeho družstva

Králem multiplayeru se tedy stal režim Operations, který je zajímavou kombinací Conquestu i Rushe. Jde o dlouhé bitvy, které jsou zasazeny do konfliktů, které se během Velké války opravdu odehrály.

Vše stojí na jednoduchém principu, kdy se útočící strana snaží obsazovat území na mapě, zatímco druhá strana postupu brání. Každá mapa je rozdělena do několika sektorů, přes něž se boj v případě úspěšných útočníků přehrne. Když dobydou poslední část, bitva nekončí, ale přesune se na další mapu, kde se scénář opakuje. Takto se bitva může natáhnout klidně na hodinu intenzivního boje.

PC | PS4 | Xbox One | Akce | EA | Battlefield

V Battlefield 1 najdete nejsměšnější pistoli na světě

Operations je zajímavější především díky tomu, že zde nehraje tak zásadní roli technika. Je zde méně tanků, méně obrněných aut a letadel. Mnohem více zde tedy záleží na správném výběru povolání a jejich kombinaci ve vašem družstvu. Ve hře najdete celkem čtyři – univerzální Assault, podpůrný Support, snajpovací Scout a Medic s léčením a oživováním.

Všechny čtyři jsou přitom důležité – pokud narazíte na špatně vybalancovaný tým, bude to složité. Stejně tak je ale třeba v průběhu bitev reagovat na jejich vývoj a případně svoji týmovou roli změnit.

Spálená země

Atmosféru hry dokresluje kromě již zmíněného soundtracku také prostředí, které se neustále mění. Jedním z důležitých faktorů, které mohou rozhodnout bitvu, je počasí. Pokud v poušti přijde písečná bouře, v níž není vidět dál než na dva metry, bránící strana ztrácí výhodu svých statických pozic a musí se vydat do boje v poli.

Battlefield 1 11.02.2016 - 16.46.04.36.jpg
Hrát, nebo se jen kochat? Battlefield 1 může aspirovat na nejhezčí hru roku

V bitvách také můžete potkat mlhu hustou tak, že by se dala bajonetem krájet. Pokud se v ní rozezní píšťalka velící k útoku, kolem sebe slyšíte dupot spolubojovníků, které ale nevidíte a běžíte vstříc trasírkám, jež vás jen taktak míjí, zrovna příjemný pocit to není.

Další povedenou záležitostí je destrukce mapy. Zatímco v prvních minutách probíhá boj v krásné alpské vesnici, o čtvrt hodiny později jde o řež mezi ruinami. Vývojáři ale dokázali velmi dobře vybalancovat úroveň destrukce tak, aby působila realisticky, ale zároveň nebyla mapa za pár minut prosta veškerých úkrytů.

To vše potom podtrhuje grafické zpracování, které aktuálně může aspirovat na nejhezčí hru vůbec. Úroveň detailů je někdy až neuvěřitelná – ať už jde o techniku, zbraně, objekty na mapě nebo to, jak se vám v průběhu bitvy zašpiní zbraň.

Battlefield 1 10.22.2016 - 02.05.25.04.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.20.35.11.jpgBattlefield 1 11.02.2016 - 16.47.08.39.jpg
Z grafické úrovně až oči přecházejí, povedly se detaily i skybox

Pokud si můžete dovolit hru spustit v nejvyšších možných detailech, ideálně v rozlišení 4K, pak se zkrátka neubráníte okamžiků, kdy se prostě jen budete kochat okolím. A to především v bitvách, které se odehrávají na úbočí alpských kopců.

Potenciál pro DLC

V multiplayeru se hledají chyby jen těžko. Battlefield na něm stojí a naštěstí se jej podařilo vývojářům vyladit opravdu dobře. Pokud něco chybí, pak je to pro mě možnost ignorovat nebo vykopnout spamery či trolly, kteří dokážou hru poměrně rychle znechutit.

Vylepšení by si zasloužila kampaň, která je velmi krátká a poznamenaná nepovedenou umělou inteligencí. Stejně jako u předchozích dílů se však dočkáme několika DLC, z nichž první přinese rozšíření singleplayeru o východní frontu. Hráč by se v ní měl také obléct do rakousko-uherské uniformy, což v aktuální kampani možné není.

Výsledkem je hra, která i v letošním herně nabitém roce patří k naprosté špičce a pro nejednoho hráče bude Battlefield 1 hrou roku.

Hodnocení: 4,5/5

klady:

  • intenzivní a silná kampaň
  • originální mechaniky v multiplayeru
  • destrukce map
  • perfektní soundtrack
  • zpracování detailů

zápory:

  • kampaň zabere 5-6 hodin
  • hloupá AI

cena:

  • 60 eur (1 650 Kč) - Origin (Standard Edition)

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

9 nejlepších her, pro které nepotřebujete peněženku

9 nejlepších her, pro které nepotřebuj…

Máte rádi hraní a máte hluboko do kapsy? Nevadí, přinášíme vám výběr toho nejlepšího, co si lze napříč platformami zahrát zdarma.

24.  5.  2017 | | 17 N/A
9 českých adventur, které si musíte zahrát ještě dnes

9 českých adventur, které si musíte za…

I když by se zdálo, že na české herní scéně nevzniká moc her, rozhodně tomu tak není. A protože spousta nových čtenářů už nepamatuje tuto slávu, chtěl bych ji v tomto článku připomenout.

21.  5.  2017 | | 5 N/A
Fanoušci Minecraftu postavili fiktivní město, ve kterém budete chtít žít

Fanoušci Minecraftu postavili fiktivní…

Minecraft nabízí nekonečné možnosti. A týká se to i fiktivních měst, která často předčí ta reálná.

22.  5.  2017 | | 6 N/A
Hráči v Horizonu fotí umělecká díla: máme ta nejlepší (galerie)

Hráči v Horizonu fotí umělecká díla: m…

Horizon je jednou z nejhezčích her současnosti a nový foto mód je toho jasným důkazem.

15.  5.  2017 | | 3 N/A
V GTA 5 už jezdí i umělá inteligence, sledujte ji v přímém přenosu

V GTA 5 už jezdí i umělá inteligence, …

GTA si rád zahraje kdekdo a nyní to vypadá, že zkouší řízení i počítač.

25.  5.  2017 | | 9 N/A
Sci-fi epos Destiny 2 se odhaluje: obří galerie, trailery a první detaily

Sci-fi epos Destiny 2 se odhaluje: obř…

Bungie slibuje, že pokračování sci-fi MMO Destiny bude o řád lepší, než jednička. A z toho, co jsme měli možnost vidět bychom tomu i chtěli věřit.

19.  5.  2017 | | 3 N/A
The Surge: hra, kterou budete milovat i nenávidět (recenze)

The Surge: hra, kterou budete milovat …

Dlouho očekávané hardcore akční RPG The Surge je konečně na světě. Jak moc naplnila silná slova svých tvůrců a naděje hráčské komunity?

16.  5.  2017 |
Závody F1 2017 oficiálně odhaleny, vyjdou na PC, PS4 a Xbox One

Závody F1 2017 oficiálně odhaleny, vyj…

Další ročník závodů monopostů je na spadnutí a Codies uvolňují zbrusu nový trailer.

18.  5.  2017 | | 1 N/A