Battlefield Hardline: když dojde válka (recenze)

EA se rozhodlo oživit válkou zmítaný Battlefield a přehodilo jej na zcela jinou kolej. A jak to dopadlo? Inu, je to EA.

Battlefield vždy patřil mezi špičku válečných akcí a druhý díl je dosud považován za jednu z nejlepších FPS akcí s válečnou tématikou vůbec. Jak ale postupovala doba, začala se série přesouvat více do mainstreamu, k velkým výbuchům a frenetické akci, na kterou by slintal i Michael Bay. Než k nám však dorazí plnohodnotný pátý díl, který sérii buď pozvedne, nebo definitivně potopí, rozhodlo se EA udělat rychlou odpočku do protisměru. Z bojiště se tak přesouváme k bankovním trezorům.

Bad Boys

A otočka je to velká, a to nejen z hlediska příběhu. Z válečných dramat se přesouváme do Miami, kde vládnou drogy a zuří brutální konkurence gangů. V kůži čerstvého detektiva Nicka Mendozy se spolu s parťačkou Khai Minh Dao vydáte na nebezpečnou cestu, vystlanou zradou a drogama, abyste přišli na samotné dno drogové mafie a odřízli hlavu Hydře. Bohužel, i policejní okrsek je plný zrádců a nás tedy čeká zcela klasická filmová podívaná plná honiček, akce a překvapivých (i když ne tak moc) odhalení.

Battlefield™ Hardline_20150324155050.jpgBattlefield™ Hardline_20150324155337.jpgBattlefield™ Hardline_20150324165824.jpg

Singleplayerová kampaň vám zabere nějakých 7 hodin a je originálně rozdělena na epizody. Každá úroveň je tak brána jako malý samostatný celek, do kterého vás uvede animace a připomene vám, co se událo posledně, pokud náhodou hru zapnete znovu po nějaké době. Kvalitová laťka se od minula vyšplhala podstatně výše, žádné zázraky však nečekejte. Je tu na kost předvídatelný příběh, arkádově (myšleno zábavně) pojatá střelba a především dost solidní nášup filmečků a častých keců v autě. Tak solidní, že jsme se občas museli podívat na krabičku, zda jde opravdu o Battlefield.

Věci do batohu

Systém inventáře i ovládání je tu řešen velmi podobně jako v případě čtvrtého dílu. Postupem času totiž levelujete, odemykáte nové zbraně, gadgety, vybavení a vše si můžete v kufřících počas hry upravovat k obrazu svému. Vítanou novinkou je o něco větší volnost, jelikož nyní ve většině úrovní budete moci ukázat odznak a nepřátele zatknout, než jim hned střílet do kolen. To vám dává nejen více bodů, ale také větší prostor pro taktiku. Něchybí tu totiž speciální cíle, za které dostáváte tučné odměny, a lehce nepředvídatelné chování nepřátel, takže budete vždy přemýšlet, jak se vydáte napříč tou kterou úrovní.

Battlefield™ Hardline_20150323193259_1.jpg

I to ale postupem času unudí a člověk se začne poohlížet po něčem novém. A jelikož jsme tu v hollywoodské detektivce, nesmíte se divit, že přichází na řadu honičky. Ty jsou opět zpracovány spíše na efekt a nad absurditou některých kaskadérských kousků vám budou občas vlát uši, mnohem horší je však špatně odladěné ovládání. To je nejen silně arkádové, ale hlavně šíleně nepřesné, takže budou úniky větším utrpením, než by měly být. Ještě že za volant nesedáte zase tak často. Minimálně tedy v singleplayeru.

Battlefield™ Hardline_20150324144114.jpgBattlefield™ Hardline_20150324150626.jpgBattlefield™ Hardline_20150324154325.jpg

Celkově ale musíme klukům z Visceralu kampaň pochválit. Zapracovali na mnoha aspektech a konečně už nejde jen o trénink před vstupem do multiplayeru, nýbrž plnohodnotný zážitek. I když ne bůhvíjak nezapomenutelný.

Fízlové a zloději

Mnohem více se kompletní změna zasazení projevuje na multiplayeru, který vždy byl stěžejním prvkem série. Válečnou vřavu totiž nahradila více taktická a realistická bitva policistů a zlodějů, kteří si to rozdávají v mnohem věrohodnějším stylu. Nelétají tu vzduchem tanky, lidé neskáčou ze stíhačky na stíhačku a i když to v mnohém bylo poznávacím znamením série, spin-off s úplně jinou atmosférou docela vítáme. Proč?

Battlefield™ Hardline_20150323185947.jpgBattlefield™ Hardline_20150323195554_1.jpgBattlefield™ Hardline_20150323203234_1.jpg

Protože hrát si na policisty a zloděje bylo snem každýho kluka a tady si toho užijete dosyta. Online složka totiž ve své podstatně zůstává stejná, odpoutává se však od tradičních módů a přináší velmi příjemné osvěžení. Tentokrát se totiž ve většině případů bojuje o peníze, který jsou ústředním tématem. Právě za ně si totiž nově odemykáte veškeré zbraně a vybavení, které si odemknete během levelingu. To se jeví jako výborný nápad, jelikož už nejste limitováni třídou a můžete si nakupovat a vylepšovat přesně podle vašeho stylu hraní.

battlefield hardline screen 2.jpgBattlefield-Hardline-Beta-heads-to-all-platforms-this-Fall-60FPS-Multiplayer-trailer.jpgbattlefield-hardline-beta-screenshot-01.jpg

Pravděpodobně nejzábavnějšími módy jsou Heist a Blood Money, které těží z atmosféry i zasazení nejvíce. V módu Heist musí zloději proniknout do trezoru (na některých mapách do obrněného transportéru), ukrást všechny peníze a donést je na místo určení. Policisté se je samozřejmě snaží zastavit. Na podobném principu fungují i „krvavé peníze“, kde musí oba týmy ukořistit peníze z centrálního trezoru a donést je do toho svého. Vtip je v tom, že si mohou týmy krást peníze i navzájem, díky čemuž nastává ta pravá hra na kočku a myš. Budete hlídat svůj trezor? Budete běhat k cizímu? Nebo na férovku k tomu hlavnímu? To je, oč tu běží.

V těchto módech si užijete nejvíce zábavy a věrohodného pocitu „zlodějny“ a občas je až s podivem, nakolik zábavné vykrádačky vlastně jsou. Ano, opravdu nejde o Battlefield v pravém smyslu slova a PayDay má k tomuto hašteření podstatně blíže. To ale nemění na faktu, že to funguje a skvěle hraje.

battlefield-hardline-pc-crack-torrent-game-full.jpg

Mezi dalšími módy nechybí např. Hotwire, ve kterém hrají důležitou roli vozidla jakožto pohyblivé záchytné body, či Rescue, kde musí jednotky SWAT v šibeničním časovém limitu zachránit rukojmí, která střeží zločinci. Módy jsou skvěle hratelné a ihned přístupné, což je v případě Hardline velké plus.

Pochvalu si tvůrci zaslouží i za design map. Ty jsou dostatečně různorodé a především variabilní. Nabízí několik úrovní a dostatek prostoru pro taktizování, které je mimo jiné možné díky vystřelovacím hákům, co mají hráči nově ve výbavě. Samotná akce už není tak frenetická a především chybí maximální destrukce z předchozích dílů, pravděpodobně kvůli absenci tanků a další těžké techniky. Na jednu stranu je to škoda, jelikož právě to odlišovalo Battlefield od konkurence, na stranu druhou je díky tomu zážitek mnohem věrohodnější a ucelenější. Policisté a zloději přece jen nejsou válečným komandem.

Battlefield-Hardline-2015-Digital-Deluxe-Edition-Skidrow.jpg

Krásy next-genu?

Jistě vám neuniklo, že se Battlefield na konzolích nové generace ani nedokázal vyškrábat na FullHD rozlišení, což je bezesporu jako pěst na oko od takových zkušených vývojářům, jako jsou Visceral Games. Nejvíce se tak bezesporu vyplatí pořídit si PC verzi. Nazývat hru hnusnou by však bylo pošetilé a Frostbite engine třetí generace ukazuje, že stále patří mezi špičku ve žánru akčních stříleček.

Battlefield™ Hardline_20150323203644_1.jpgBattlefield™ Hardline_20150323205131_1.jpgBattlefield™ Hardline_20150323210653_1.jpg

I přes často mázlé textury a chybějící ostrost totiž stále jde o skvěle vypadající hru, která dokáže občas opravdu překvapit a vypadat jako hraný film. Stačí správně nasvítit scénu, doplnit i o efekty kouře, poletujících částic a dalších maličkostí a hned se na to lépe kouká. Ačkoliv tedy Hardline graficky lehce zklamalo, stále se jedná o nadprůměrnou hru. Filmečky v enginu hry pak patří mezi to nejlepší, včetně dokonalé synchronizace mluveného slov a rtů a hereckých výkonů, které jsou bravurní.

Battlefield™ Hardline_20150323211818_1.jpg

Solidní je také soundtrack a především ozvučení, které v sérii vždy hrálo důležitou roli. I když nám Battlefield solidně zarkádověl, stále drží otěže v prezentaci a efektnosti.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční FPS
Výrobce: Visceral Games
Začátek prodeje: 19. března 2015
  • Epizodická kampaň
  • Filmový nádech
  • Skvělé ozvučení a dabing
  • Povedené zasazení
  • Stále kvalitní multiplayer
  • Příšerné ovládání vozidel
  • Menší destrukce prostředí
  • Stále arkádovější
    

Battlefield Hardline se povedl, i když by EA název slavné série do titulu vůbec nemuselo cpát a my bychom rádi uvítali zbrusu novou sérii s tímto motivem. Pokud hru berete jako spin-off, musíme vývojářům uznat snahu nabídnout originální kampaň a stále kvalitní multiplayer s poznávacím znamením série. Jsou tu nedostatky, kampaň je příšerně předvídatelná, ovládání vozidel odfláknuté a grafika by mohla být o chlup lepší. Stále se však budete výborně bavit a v multiplayeru strávíte desítky hodin. A o to jde především. 

Diskuze (7) Další článek: Kultovní Call of Duty překonalo hranici 175 miliónů prodaných kusů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,