Battletoads: Želvy Ninja ve sprostém vydání | Recenze

V dnešní době se poměrně dost her dočkává svých remaků a vedle Mafie tomu neunikli ani kultovní Battletoads. Hodí se však tato hra na dnešní dobu?

Co baví

  • Příjemný příběh
  • Skvělý humor
  • Zábavná hratelnost
  • Víc aktivit než pouze boj
  • Svěží vizuál

Co vadí

  • Nevyvážená obtížnost
  • Některé části jsou monotónní
  • Velmi nepřehledné v multiplayeru
7/10
Hodnocení

Není to tak dávno, co jsem měl pocit, že jsme poněkud zahlceni remastery, ale doba se změnila. Nyní jsme zahlcení remaky! Ale nepřijde mi to úplně špatné. Her je fakt hodně a je velmi snadné nějakou minout. Problém je, že tu a tam minete nějaký poklad, popřípadě jen slyšíte ostatní básnit o hře, která vyšla v době, kdy jste ani neuměli vyslovit své jméno.

Zrovna Battletoads je hra z roku 1991 a upřímně neznám moc lidí, co by ji u nás hrálo. Přitom v zahraničí je to celkem kultovní věc. Je to jistá alternativa Želv Ninja řekněme, jen hrajete za žáby, které se nebojí být sprostější a jejich cílem je získat slávu.

Porazme toho slavného záporáka!

Je to vlastně celkem svěží... což je zajímavé říct o hře z roku 1991. Člověk neustále nachází hry se šlechetným cílem. Přitom zde mají hlavní postavy jediný cíl, a to se proslavit jako superhrdinové. Porazit někoho neslavného přece nemá cenu! Za to nás lidi nebudou opěvovat.

Battletoads (11).pngBattletoads (12).pngBattletoads (13).png
Příběh je skvělý, vtipný a originální

A o tom je přibližně celá zápletka. No je to ujeté, plné absurdností a neskutečně vtipné. Spoilerovat nechci vůbec nic, protože bych zkazil sílu momentu, nicméně naše trojice žáb je banda idiotů, která chce být slavná. A kvůli tomu bojuje proti bandě dost vtipných a občas sadistických nepřátel.

 

Hlavní postavy mají jediný cíl, a to se proslavit jako superhrdinové. Porazit někoho neslavného přece nemá cenu! Za to nás lidi nebudou opěvovat.

 

Přičemž vše je vymyšlené fakt výborně. Na rozdíl od většiny plošinovek nejde jen o to někoho zmlátit, protože příběh má tolik rovin, že střídáte více aktivit. Ačkoli tedy nejdůležitější je rozhodně boj.

Takové Dark Souls mezi hrami s žábami

Nutno začít tím, že Battletoads je považováno za jednu z nejtěžších her, co kdy byla vyrobena. Prosím, nenechte se zmást vzhledem a nekupujte tuto hru svému vzteklému synovi. I Cuphead vypadá roztomile. Je pravda, že nová lehká obtížnost celkem zvládnutelná je, ale i tak jsem s přáteli jel jednu scénu přes hodinu s nějakými 50 opakováními.

Battletoads (1).pngBattletoads (2).pngBattletoads (4).png
Hra možná vypadá roztomile, ale je extrémně těžká

Boj je vymyšlený skvěle. Ve hře jsou tři žáby a každá z nich se trochu liší. Pimple je pomalý a silný, Zitz je hodně rychlý, ale se slabším útokem a Rash je jistou kombinací obojího. Navíc všichni mají své speciální, trochu odlišné schopnosti a správné používání těchto schopností je celkem zásadní pro dobré zvládnutí boje. Hra je totiž dost těžká mimo jiné proto, že nepřátelé jsou dost pestří a umí se hezky podpořit.

 

 Battletoads je považováno za jednu z nejtěžších her, co kdy byla vyrobena. Prosím, nenechte se zmást vzhledem a nekupujte tuto hru svému vzteklému synovi.

 

Boj pak nutno pochválit z mnoha hledisek. Prostředí je dost pestré a ovlivňuje boj, například voda vodí elektřinu, což někteří nepřátelé dobře využívají. Jen škoda, že začne být relativně rychle stereotypní a vedle pěkných soubojů, které jsou výzvou, narazíte i na monotónní části, kde celou armádu porazíte používáním jedné schopnosti.

Battletoads (5).pngBattletoads (6).pngBattletoads (7).png
S přáteli je hra nejzábavnější, ale naprosto nepřehledná

Vedlejší aktivity jsou zbraní proti jisté stereotypnosti. Ať mluvíme o menších logických hádankách nebo o jízdě a uhýbání před překážkami (což je peklo!!!), pomáhá to nasadit hře i trochu jinou tvář. Všechny aktivity mimo boj, ačkoli občas prdlé (jako kámen nůžky papír), vlastně potěší, dotváří hře image a pobaví. S tím má mnoho her problém.

Vizuály jsou občas trochu na škodu

Čistě po grafické stránce vypadá hra božsky! Je příjemně barevná, vtipná a svěží. Nicméně trpí jedním velkým problémem. Plošinovky často mají potíže s nepřehledností a Battletoads jsou dost těžko hratelné ve třech lidech. Problém je, že multiplayer (z nějakého důvodu pouze lokální) je ta nejzábavnější věc. V tom se zasmějete. A zde hra sakra hodně ztrácí.

Battletoads (8).pngBattletoads (9).pngBattletoads (10).png
Vizuálně je hra hrozně svěží a příjemná

Když hrajete sami, bude vás to bavit. Ale stejně jako při hraní kulečníku – ano, šťouchat koule v jednom může být zábava, ale potřebujete prostě někoho, s kým se budete hecovat a na koho budete řvát. Potřebujete se zasmát s někým. Ale vizuály, ačkoli boží, způsobily, že hra je pro víc hráčů až moc nepřehledná. Vlastně to se mnou přátelé po jednom pokusu nechtějí vůbec hrát.

Jinak je Battletoads skvělá hra, jen nečekejte zázraky. Vtipné a sadistické prozkoumání herní minulosti v novém kabátku to možná popisuje přesně. U hry se zasmějete, ale těžko říct, zda po ni za tři roky štěkne pes.

Verdikt

Battletoads je barevnou, vtipnou a pekelně náročnou hrou, která má své silné kouzlo a charisma. Jen v mnoha ohledech dost strádá a v multiplayeru je strašlivě nepřehledná. Koupi si asi dvakrát rozmyslete, ale přesto nešlápnete vedle

Diskuze (1) Další článek: Xbox Series X bude v Česku nakonec dražší. Cena Xboxu Series S zůstává stejná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,