Beach Buggy Racing 2: škoď a bude ti škoděno (mobilní recenze)

Oblíbené závodění v nabušených buggynách se vrací v novém pokračování.

Co baví

  • Z počátku zábavné
  • Velké množství vylepšení
  • Pestré grafické zpracování

Co vadí

  • Krátká trvanlivost
  • Nutné připojení k internetu
  • Ploché ovládání
7/10
Hodnocení

Závodní hry se těší velké oblibě nejen na PC či konzolích, ale jsou také klasickým žánrem i na mobilních telefonech. I zde pochopitelně rozlišujeme spíše realističtější závodění a potom totální úlety, které mají jeden jediný účel – zkrátit dlouhou chvíli. Není tedy divu, že tento žánr na mobilech vzkvétá raketovou rychlostí. 

Screenshot_2019-01-02-12-39-07-996_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-48-34-719_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-49-38-069_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-48-39-516_com.vectorunit.cobalt.googleplay.png
Pokračování povedené závodní hry je tady. Větší, hezčí a barevnější.

Právě do druhé kategorie lze zařadit Beach Buggy Racing 2, pokračování opravdu vydařeného předchůdce z roku 2014. Hra studia Vector Unit ve své době vyšla na celkem slušné množství platforem, neboť byla dostupná pro Android, PlayStation 4, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Xbox One, iOS, Windows Phone, Fire OS, což opravdu není málo. A sluší se také dodat, že zaznamenala poměrně velký úspěch. Jádro titulu bylo vystavěno na arkádovém blbnutí, ve kterém není ani tak důležité vyhrát, ale spíše škodit soupeřům. Beach Buggy Racing disponovalo povedeným ovládáním a zejména relativně propracovaným systémem vylepšování.

Vražedné včely vs. metání blesků

Pod druhý díl se opět podepsalo studio Vector Unit, výsledek už ovšem není tak oslnivý jako před čtyřmi lety. Těžko soudit, zda-li za touto skutečností stojí velká očekávání, každopádně Beach Buggy Racing 2 již nepůsobí tak svěžím a inovativním dojmem jako předchůdce. V žádném případě ale nejde o špatnou hru. I nyní je hratelnost vystavěná na bláznivém závodění, ve které se vše točí okolo záškodnické činnosti. Ta je pro hru charakteristickou a klíčovou. Vývojáři si pro nás připravili skutečně slušnou porci nejrůznějších power-upů, u kterých budete často kroutit hlavou.

BBR2_Egypt_720p.jpgDe4xAXTXcAApjzR.jpgStadium_DonutTires.jpg

Těšit se můžete například na trampolíny, rakety, blesky, vražedné včely aj. Jednotlivé vychytávky se odemykají v průběhu hraní na základě postupného levelování. Nutno dodat, že jednotlivé hračičky lze potom vylepšovat za herní měnu a znásobovat tak jejich účinek, trvání apod. Celkem je ve hře připraveno více než 45 nejrůznějších blbůstek, které slouží jak pro útoky, tak obranu či vlastní zvýhodnění v podobě rychlosti či nitra.

Vývojáři díky bohu sáhli po modelu free-to-play, což by se dalo tak nějak očekávat. Samozřejmostí jsou potom všudypřítomné mikrotransakce, bez kterých se sice obejdete, v pozdějších fázích hry se však připravte na krušnější momenty. Za reálné peníze tak budete moci pochopitelně vylepšovat své vozy či urychlovat jednotlivé upgrady.

Asphalt 9 Legends: pedál až na podlahu (recenze)

Asphalt 9 Legends: pedál až na podlahu (recenze)

Tvůrci se chvástali povedenou závodní fyzikou, ale jak se dalo očekávat, jde jen o reklamní kecy. Kdo by také čekal u podobného závodění něco, co by snad jen vzdáleně připomínalo skutečnou fyziku. Jízdní model je až zbytečně zjednodušený a striktně arkádový ve všech směrech. Je dokonce arkádový tak, že není nutné ani příliš využívat brzdy. Váš stroj akceleruje sám, na hráči je potom pouze brzdění a zatáčení.

 

Jízdní model je až zbytečně zjednodušený a striktně arkádový ve všech směrech.

 

Z počátku je nutné trochu zkoordinovat pohyby, jelikož brzdové pedály máte k dispozici dva (na každé straně obrazovky), po několika závodech se však stává z ovládání vozu rutina. Bohužel díky opravdu hodně zjednodušenému modelu ovládání jsou jednotlivé závody poměrně nudné a nepředstavují žádnou výraznější výzvu. Soustředit se tak budete pouze na souboje se svými soupeři. Jezdecký skill zde ustupuje do pozadí, naopak výraznou roli zastává především faktor náhody. Což ve finále nemusí být úplně tak problém, záleží spíše na osobních preferencích.

Screenshot_2019-01-04-17-50-21-352_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-50-42-404_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-51-22-581_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-51-33-758_com.vectorunit.cobalt.googleplay.png
Opět je k dispozici velké množství tratí, power-upů a vozů.

Závodit lze na celkem devatenácti okruzích, které v celkovém bilancování působí dosti pestře. Klasikou je pochopitelně projížďka po pláži, dostanete se ale i na Divoký západ nebo do Egypta. Aby bylo vše ještě o něco zábavnější, o pozdvižení se budou starat speciální kulisy tratí, jako jsou draci, Yetti či přítomnost nejrůznějších mimozemských technologií. Samozřejmostí je potom customizace závodních vozů, kterých je ve hře dostupných přes čtyřicet, což je poměrně slušné číslo.

49206637_405501583609512_338182885913657344_n.jpg49601321_282621462403405_6687002610852954112_n.jpg49686197_969596899896575_7921089419577131008_n.jpg

Beach Buggy Racing 2 je nutné hrát s permanentním přístupem k internetu, což je poměrně nehezké omezení, na hraní v metru tak můžete rovnou zapomenout. Na druhou stranu to v dnešní době už asi málokomu bude činit nějaký problém. Stinnou stránkou této podmínky je potom rychlejší vybíjení baterie. Komu by nestačilo sólové ježdění, může se vrhnout na online obsah v podobě denních či týdenních výzev nebo se účastnit online turnajů a nejrůznějších žebříčků.

Screenshot_2019-01-05-08-53-56-952_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-51-33-758_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-52-05-075_com.vectorunit.cobalt.googleplay.pngScreenshot_2019-01-04-17-52-56-868_com.vectorunit.cobalt.googleplay.png
Jedná se o krátkodobou pestrou zábavu, která rychle pomine.

Grafické zpracování Beach Buggy Racing 2 vychází ze svého předchůdce a nabízí kreslené a silně stylizované grafické ztvárnění, které výborně zapadá do celkového konceptu. Hra nepředstavuje žádnou výraznější zátěž pro výkon mobilních telefonů, běžela zcela plynule jak na slabším modelu Xiaomi Redmi 3, tak výkonnějším Sony Xperia XZ 2 Compact, na kterém titul vypadal ještě o chlup lépe. Není třeba se tak ničeho obávat. Jak již bylo ovšem zmíněno, připravte se na neustálou nutnost být online.

Verdikt

Beach Buggy Racing 2 je příjemnou oddychovkou, která dokáže intenzivně zabavit, bohužel však na hodně krátkou chvíli. Závodění nepředstavuje žádnou výraznější výzvu, a tak omrzí rychleji, než byste si dokázali cokoli brutálně vylevelovat. Hra sice vychází ze svého úspěšného předchůdce a bere si z něj to nejlepší, celkový dojem už ale není tak přesvědčivý jako tenkrát. Ve finále se tak jedná o nenáročnou víkendovou jednohubku, na kterou zapomenete hodně rychle. Výsledné hodnocení za 7 je tak silně na hraně a opravdu o chlup.

 

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S. 

Nejnovější komentáře