Beertender – chceš ho světlý nebo řezaný?

Češi a pivo, to je jako Američané a hamburgery. Jenom snad, že to pivo má mnohem delší tradici. Ovšem náš národní nápoj samozřejmě není konzumován jen a pouze v tuzemsku, pivem se hojně napájejí i všechny ostatní národy, včetně třeba takového Norska. A právě z Norska pochází hra Beertender.
Češi a pivo, to je jako Američané a hamburgery. Jenom snad, že to pivo má mnohem delší tradici. Ovšem náš národní nápoj samozřejmě není konzumován jen a pouze v tuzemsku, pivem se hojně napájejí i všechny ostatní národy, včetně třeba takového Norska. A právě z Norska pochází hra Beertender.

BeertenderBeertender

Když hru spustíte, objeví se před vámi docela stylově vyvedený bar, hospůdka, jednoduše řečeno prostě putyka, která je ovšem na první pohled poněkud podivně zařízená - v pravé části je vertikálně umístěn stůl se čtyřmi pípami a nespočetným množstvím připravených půllitrů, levá část obsahuje čtyři dlouhé horizontálně posazené "bary" (prostě kusy vyřezávaného dřeva). Mezi těmito čtyřmi bary se neustále objevují noví "zákazníci". Hráč, představovaný výčepním, musí každého zákazníka obsloužit než se mu podaří dojít až na konec baru, takříkajíc ho "vypivnit ven" (zásobit ho pivem dokud se nedotkne stěny, kterou má za zády - každá postava při pití piva začne couvat), a zároveň nerozbít ani jeden půllitr (jak prázdný, který posílají zákazníci zpět, tak plný, který se může rozbít o stěnu, pokud to se zásobováním přeženete - přeceníte zákazníkovy síly, resp. jeho rychlost pití piva). Což je po chvíli docela obtížné - ze začátku hry se objeví pouze jeden zákazník v první řadě. Postupem času ale budou přibývat zákazníci jak v jedné řadě, tak do dalších řad, a hra se stává velice náročnou na postřeh a rychlost (hlavně nepanikařit!;).

BeertenderBeertender

Ovládání hry je velice jednoduché - šipkami nahoru a dolů posunujete výčepním překvapivě nahoru a dolů, mezerníkem posíláte pivka. Trochu problém s ovládáním by mohl nastat v menu - ještě jsem totiž nezmínil jednu z hlavních věcí, týkajících se téhle krásné malé hříčky - ona je totiž celá norsky (asi, prostě v nějaké severské řeči). Ne, že by jí to nějak ubíralo na hratelnosti, to vůbec ne, protože na servírování piv znát norštinu (?) nepotřebujete, ale přeci jenom, podíváte-li se do horního či dolního menu, nespočinou vaše zraky na zrovna příjemných slovech. Přestože věřím, že většina hráčů by si zřejmě se spuštěním hry hravě poradila, pro jistotu vám prozradím, že ji spustíte kliknutím na první položku v prvním sloupci horního menu. Většina ostatních položek je naprosto nepodstatná. Dolní menu obsahuje pouze dva nápisy: poäng - score (můj dosavadní rekord se pohybuje někde kolem 1900) a liv - životy (které jsou do začátku tři).

BeertenderBeertender

Tohle je další z nesmírně jednoduchých a přesto zábavných freeware her, kterých se teď v letním čase bude na Doupěti objevovat zřejmě poněkud větší množství. Můžete si ho zde tedy přímo stáhnout (144KB).


Poznámka šéfredaktora: S Beertenderem jsem se sice setkal již dříve, je to klasika své třídy, ale doposud jsme zde o ní na Doupěti nepsali, tak proč této hře nevěnovat trochu prostoru i zde? Připočteme-li k tomu, že je k mání zcela zdarma a navíc má pouhých 150 kB, nevidím problém, proč o hře nenapsat. Mimochodem, jen na okraj, vlajky v obrázcích jsou švédské, že by snad tedy hra nebyla norská…? :)
Diskuze (8) Další článek: Soukromá válka? Proč ne!?

Témata článku: , , , , ,