Bill Gates končí, co bude dál?

V rámci výstavy Consumer Electronics Show oficiálně ohlásil Bill Gates svůj odchod do důchodu. Při té příležitosti ale uspořádal velkolepý náhled do budoucnosti Microsoftu, a to i jeho herní divize. Podívejte se, co by nás dle jeho vizí mělo čekat.

Billa Gatese asi není třeba nějak podrobněji představovat (a případně vás odkážu na informační boxík). Tato významná osoba nejen počítačového průmyslu se však rozhodla, že je pomalu čas na důchod a opuštění předních funkcí v Microsoftu. Otázkou sice zůstává, zda opustí i svůj nezanedbatelný vliv, každopádně se na rozloučenou rozhodl nejen bavit rozsáhlé publikum, ale oznámit světu i střípky informací o připravovaných projektech.

Neherní hračky

Než zabrousím do vytoužených odhalení konzole Xbox 360, dám nahlédnout pod pokličku neherních technologií, které Microsoft připravuje. Pokud vás to nezajímá, můžete samozřejmě skočit o pár odstavců dále. Nebudu vás nudit prognózami o druhém digitálním věku a stále se rozšiřujících technologiích, na to se zeptejte spíše kolegů ze Živě.

DSC_4734.jpg DSC_4735.jpg DSC_4739.jpg
Zájem o Gatesovu rozlučku byl velký

Jedním z prvních velkých oznámení, které Bill Gates v neděli večer učinil, bylo ohlášení spolupráce sítě MSN a úsilí společnosti NBC Universal. Přeloženo do srozumitelné češtiny, na síti MSN narazíte v létě na živé přenosy z NBCOlympics.com, dohromady přibližně tři tisíce hodin sportovních přenosů z Olympijských her v Pekingu, údajně přizpůsobitelných podle chuti uživatele (nejspíš tedy jen výběrem sportů, ne výsledků). Rozšíření se dočká nejen síť MSN, ale také společenská síť zaměřená převážně na hudbu Zune, která překročí hranice USA a již toto jaro se dostane do Kanady.

Bill Gates se také stihl pochlubit, že poslední Windows vydané pod jeho vedením se skvěle prodávají. Windows Vista má již celosvětově přes sto milionů licencí a toto číslo má v budoucnosti ještě stoupat. Co z toho plyne za poučení? Pod taktovkou Microsoftu se mají začínat propojovat počítače, mobilní telefony a Internet, to vše dohromady se má skloubit ve „Věku stylu“. Asi bude veselejší, když uvedu jeden z příkladů, které se vyskytly v rámci show.

DSC_4779.jpg DSC_4781.jpgDSC_4783.jpg
Přístroj se nechal zmást okolím

Šéf zábavní sekce Robbie Bach přitom sloužil jako dobrá ukázka, když na něj Bill ukázal experimentálním přístrojem. Udělátko nejen že Bacha poznalo, ale dokonce připomnělo, že dluží Billovi dvacet dolarů a nakonec vysvětlilo cestu k nejbližší restauraci. Ale aby toho nebylo málo, ona nejbližší restaurace byla určena na základě identifikace okolí promítaného na plátně za oběma aktéry. Žádný GPS, opravdu rozeznávání okolí z pohledu chodce.

Nehračky pro hračičky

 

Potěšení mohou být i majitelé konzole Xbox 360. I pro ně budoucnost skýtá různá příjemná překvapení, asi největším z nich je rozšíření nabídky Xbox Live Marketplace. Tedy, abych byl přesnější, odhalení televizní stanice ABC a Disney Channel jako prodejce na Marketplace takové překvapení není, ale že se budou prostřednictvím Marketplace prodávat tituly filmového studia MGM je malá bomba. A pokud vám čirou náhodou ještě nevisí čelist na pantech, pak vězte, že vlastníkem MGM je společnost Sony. Ano, ta Sony, která vyrábí konkurenční konzoli PS3. Jen v rychlosti připomenu, že společnost Walt Disney vydává své tituly pouze na Blu-Ray. Jediný snáze pochopitelný přírůstek je tak ABC, kanál známý třeba seriály Ošklivka Bety, Ztraceni a dalšími.

Bill Gates

Občasnké jméno William Henry Gates III
Narozen 28. října 1955
Manželka Melinda Gates, tři děti
Odhadovaný majetek 59 miliard dolarů
Spoluzakladatel
Bill & Melinda Gates Foundation

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates

Další zajímavostí budoucnosti má být IPTV, neboli Microsoft Mediaroom Internet Protocol Television. Tato služba by měla poskytnout prostřednictvím sítě Internet dostupnost širokého spektra televizních programů v rozšířené digitální kvalitě. A rozšířené výrazně, protože se předpokládají i takové možnosti, kdy bude možno si vybrat kokpit některého z kamerou vybavených vozů v závodě a sledovat vše v podstatě očima jeho pilota, nebo si vybírat různé pohledy na jiné sporty, a nejen sporty. Při té příležitosti byl oznámen i první oficiální partner, kterým je Britský Telecom, dodávající televizi po celé Británii.

Hračky pro hráče

Ani hráči nebyli tak zcela ošizeni o svoje téma, i když v této oblasti byla prezentace a odhady do budoucnosti trochu slabší. Microsoft se samozřejmě nezapomněl pochlubit prodeji konzole Xbox 360, stejně jako ohlásil, že zisky z X360 a příslušenství jsou vyšší, než mají obě poslední konzole konkurence dohromady, ale úvahy do budoucna v herním směru nebyly součástí programu.

I když, ani tak nebyli hráči zcela okradeni o svoji část, dokonce se jedna z nich, Kelly Leone – šampiónka v hraní Guitar Hero, dostala až na pódium, aby si zahrála na kytaru společně s Billem a Slashem, bývalým kytaristou skupiny Guns’n’Roses. Tím byla mohutná show zakončena a vy můžete jen doufat, že důkladným hraním se jednou dostanete na podobné místo.

Diskuze (7) Další článek: Download: Frontlines, Stargate a další

Témata článku: , , , , , , , , , , ,