Blood and Truth: Johnem Wickem snadno a rychle (recenze)

Virtuální realita je na vzestupu a občas se objeví hry, které to jasně dokazují.

Co baví

  • Skvělá akční jízda
  • Výborné využití PS Move
  • Filmová atmosféra

Co vadí

  • Občas haprující senzory
  • Grafika stále kulhá
  • Krátké
8/10
Hodnocení

Při startu prodeje brýlí PS VR jste mohli zakoupit malý balíček několika her, které technologii uváděly na trh. Bylo mezi nimi i demo zvané London Heist, které bylo pravděpodobně nejzajímavější především díky využití dvou pohybových ovladačů PS Move. Díky nim jste mohli pohybovat oběma rukama a přestřelky tak dostaly zcela nový rozměr. Rok se s rokem sešel a na tomto základu k nám dorazila akční filmová pecka Blood and Truth od studia SIE London. A je to skvělá oddychovka, která ukazuje potenciál VR platformy.

Bondovka s příchutí Bourna

Jak jste tedy pochopili, jde o VR hru a střílečku z pohledu první osoby, ve které jde především o střílení a akci všeho druhu. Vývojáři ale chytře využívají virtuální realitu pro některé opravdu působivé interaktivní sekvence, které rozředí časté přestřelky a dají vám možnost si opravdu užít vaši přítomnost v herním prostředí. 

Blood _ Truth_20190528235059.jpgBlood _ Truth_20190528235451.jpgBlood _ Truth_20190529000044.jpgBlood _ Truth_20190529001146.jpg
Pocit z akce je intenzivní a ovladače PS Move fungují skvěle.

Příběh rozhodně není něco, co vás uhrane. V kůži bývalého člena speciálních jednotek Ryana Markse se vracíte zpět do Londýna, kde se snažíte zachránit svou majetnou rodinu od mafiánského bosse, který jde po krku vám i vašemu jmění. Příběh je vyprávěn částečně retrospektivně a dokáže zaujmout, prim ale hrají především postavy. Těch je ve hře několik a téměř každá je skvěle podaná. To je znát především díky opravdu povedeným hereckým výkonům a skvělým animacím obličejů, takže si dialogy patřičně užijete a díky VR stylu budete vždy v centru dění. 

Sáhni na co chceš

Když už jsme u centra dění, Blood and Truth se opravdu snaží vám na každém kroku připomenout, že hrajete VR hru a že musíte využít příležitostí k interakci. Titul lze hrát na klasickém Dualshocku, ochudíte se ale o většinu zážitku, takže vám doporučujeme hrát jedině s ovladači PS Move, které budou simulovat vaše ruce ve hře. Díky nim tak budete provádět interakci s okolním prostředím, a že je tu na co sahat. Budete tisknout vypínače, ovládat bezpečnostní kamery, odemykat zámky, otevírat dveře a celkově si hrát s předměty. Několik úrovní je vytvořeno prakticky pouze pro to, abyste si virtuálně pohráli v herním světě a taková procházka galerií moderního umění je skvělým nápadem a vizuálně parádním zpestřením. 

Blood _ Truth_20190528234702.jpgBlood _ Truth_20190531144659.jpgBlood _ Truth_20190531144855.jpgBlood _ Truth_20190531150521.jpg
Kromě střílení budete provádět i spoustu dalších úkonů. A pěkně osobně.

Co si ale budeme povídat, nejdůležitější složkou je tu hlavně střílení a užijete si ho do syta. K mání bude celá řada pistolí, SMGček, samopalů, brokovnic, granátů a dalších hraček, které si navíc na základně můžete osobně upravit všemožnými gagdety, jako jsou optiky, tlumiče aj. Vše si můžete v rychlosti vyzkoušet v nedaleké střelnici a pak už se vyráží na misi. 

 

K mání bude celá řada pistolí, SMGček, samopalů, brokovnic, granátů a dalších hraček, které si navíc na základně můžete osobně upravit

 

Velmi chytře je tu vyřešen pohyb postavy v prostředí. Stačí se vždy podívat směrem k překážce a vždy se vám zobrazí několik míst, kam můžete stiskem jediného tlačítka přeběhnout. Jedná se tedy o jakousi "kolejní střílečku", ve které máte alespoň minimální svobodu pohybu, ale přitom nemusíte ztrácet čas a pozornost a můžete se soustředit čistě a jen na střílení. Jedná se tak o dobrý kompromis, jak totiž známe z jiných herních zkušeností, kompletní volnost pohybu je ve virtuální realitě opravdu těžko proveditelná smysluplně a bez zádrhelů. Blood and Truth je tak napůl interaktivní akční biják, což mu rozhodně nemáme za zlé. 

Co ale dělat můžete je krýt se za překážkami, vykukovat, manuálně přebíjet a pálit na všechny strany. Pokud si vyberete těžší obtížnost, odpadnou laserové zaměřovače a budete muset opravdu mířit, což je super pocit a rozhodně vám to doporučujeme. Často jsme si připadali jako John Wick a přestřelky s PS Move ovladači mají opravdu neuvěřitelný náboj a ukazují, jak velký potenciál VR platforma v tomto žánru má, pokud se to udělá pořádně. Do víru dění se občas přidá i pár zpestření, jako střelba z poza aktivního DJ pultu či šplhání po okapech, které mimochodem taktéž musíte provádět sami (stejně jako šplhání po žebříku). 

Rozmazaná akce

Z vizuálního hlediska potěší detailní modely postav a pestré scenérie Londýna, kde nechybí noční kluby, sklady, letiště a další zajímavé lokality. Bohužel ale VR hry (alespoň tedy na konzoli PS4) stále nedosáhly takových grafických kvalit, abychom byli opravdu spokojeni. Rozlišení je malé a akce je často mírně rozmazaná, což je samozřejmě daní za slabší hardware a samotnou technologii, která potřebuje doladit. Jsme velmi zvědavi, co Sony dokáže vymyslet na poli VR her s příchodem další generace konzole, Blood and Truth ale minimálně ukazuje, že je tu velký potenciál a že grafika nemusí znamenat všechno. Stále se budete výtečně bavit a jde rozhodně o jednu z nejlépe vypadajících VR her na trhu.

Blood _ Truth_20190528235826.jpgBlood _ Truth_20190528234055.jpgBlood _ Truth_20190529002940.jpgBlood _ Truth_20190531134422.jpg
Po přimhouření oka vás bude příběh bavit. Akce ale stejně hraje prim.

Bohužel ale zábava nebude dlouhá, hru lze dohrát za několik málo hodin a bohužel nám tu chybí i jakákoliv přidaná hodnota. O multiplayeru tu samozřejmě nemluvíme, bylo by ale skvělé mít možnost plnit v levelech různorodé výzvy či mít přístupnou zcela samostatnou střelnici, kde se vyblbnete do sytosti s celou řadou zbraní. Bohužel nic z toho ve hře přístupno není a jde tak víceméně pouze a jen o povedenou, ale krátkou akční jízdu, ze které vás budou trochu bolet oči. 

Verdikt

Živě si pamatujeme demo London Heist, u kterého jsme si celou redakcí říkali, že by z toho šel udělat parádní akčňák. Vypadá to, že jsme nebyli sami. Blood and Truth je skvělou akční jízdou se sympatickými postavami a výbornou akcí, která je umocněna VR interakcí a vaší přítomnosti. jde pravděpodobně o jednu z nejlepších stříleček pro virtuální realitu, bohužel se ale nemůžeme zbavit dojmu, že šlo materiál vytěžit mnohem, mnohem více. Snad příště?

 

 

Váš názor Další článek: Fable 4 by nás mohl vzít mimo Albion, do nového otevřeného světa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,