Blood Bowl 2: trocha krve neuškodí (recenze)

Pokud jste fanoušky Warhammeru a amerického fotbalu a nejvíc se vám na něm líbí tvrdé a nelítostné střety, tato hra je určená právě pro vás.

Uplynul již nějaký čas od vydání prvního dílu, který svojí úspěšností celkem překvapil. Vývojářům z Cyanide Studios tak přišlo jako dobrý nápad zkusit zavítat do univerza Warhammeru znovu a vytvořit druhý díl. Titul se opět odráží od populární deskové hry, takže házení kostkou a hraní na tahy je jasným charakteristickým znakem.

Krev, pot a slzy

Ano, přesně takto by se dal charakterizovat zdejší zápas. Jestli budete mít štěstí, tak se bude jednat pouze o krev a pot a vaše slzy si ušetříte do dalšího zápasu. Určitě totiž nemůžete počítat s tím, že vyhrajete všechny zápasy, tady vám nikdo zadarmo nic nedá.

2015-09-22_00001.jpg2015-09-22_00006.jpg2015-09-22_00014.jpg

Hra je vlastně fantasy verzí klasického amerického fotbalu z alternativního vesmíru Warhammeru, kde nechybí všechny známé rasy. Jsou tu lidé, orkové, chaos a pro zkušené hráče skaveni, bretoni, elfové a trpaslíci. Zápas probíhá podle pravidel amerického fotbalu a hraje se na tahy. S každým hráčem máte omezený pohyb a počet akcí. Jakmile tyto akce vyčerpáte, je na tahu soupeř a vy musíte čekat. S hráčem můžete buď utíkat na jiné pole, které jsou označená příslušnými čísly a nebo tam, kde je pole označeno hrací kostkou. Pokud se rozhodnete pro tento tah, budete varování procentuální šancí, zda se na pole vůbec dostanete.

2015-09-22_00009.jpg

Dále máte na výběr odstranění spoluhráče. To funguje způsobem, že na něj kliknete a poté se objeví herní kostky, podle kterých se rozhodne o vašem osudu. Podle úspěšnosti hodu tak můžete soupeře odstrčit, omráčit a nebo vám také padne lebka, což znamená, že je s vámi konec. Podle počtu vašich spoluhráčů vedle souboje se určuje také množství kostek, ze kterých si můžete vybrat. Tudiž, pokud jste zde dva a na jedné kostce padne lebka, jednoduše si vyberete to, co padlo na kostce druhé. Může se také stát, že kostky se zbarví do ruda, což znamená, že nemáte šanci a v souboji končíte neúspěšně. 

 

Průběh zápasu funguje tak, že se svými 11 hráči musíte bodově zvítězit během 16 kol, které jsou rozděleny na dva poločasy

 

Další funkcí je systém Blitz, který vám umožní s padlým hráčem vstát a rozdrtit vybraného soupeře. Tuto funkci můžete využít maximálně jednou za tah. Pokud by ovšem váš zraněný hráč už nevstal, je zde možnost využít lékaře, který může zahránit hráče před smrtí. Ta je mimochodem v této hře bohužel dost běžná.

2015-09-22_00017.jpg2015-09-22_00020.jpg2015-09-22_00032.jpg

Průběh zápasu funguje tak, že se svými 11 hráči musíte bodově zvítězit během 16 kol, které jsou rozděleny na dva poločasy. Občas se stane, že soupeři dáte během pár sekund touchdown a prostě to vzdá, tudíž vyhrajete kontumačně. 

Zajímavý příběh

Rozhodně tu ale nejde jen o bezhlavé pobíhání v exhibici. V módu kariéry se ujímáte týmu lidí, kteří v poslední době nebyli zrovna moc na špičce. Vlastně byli pořád na samém dnu tabulky. Vaším úkolem je vytáhnout je z bahna a udělat ze skoro neschopných hráčů profesionální mašiny, které převálcují každého. Cesta sice nebude jednoduchá, ale po každém zápasu se vaši hráči zlepšují a nabírají cenné zkušenosti, za které se pak vylepšují. 

2015-09-22_00004.jpg2015-09-22_00013.jpg2015-09-23_00004.jpg

Důležité je si vybrat sponzora, který váš tým bude provázet po celou sezónu a pomáhat vám s financemi. Celé vaše působení pak komentuje dvojice chlápků. Jeden zkušený hráč Blood Bowlu v důchodu a jeho kamarád. O vtipné hlášky tedy nebude nouze a alespoň něco vás rozptýlí, vůbec celá nálada je navzdory brutalitě brána se značným nadhledem a kampaň opravdu baví.

 

Vybalancování všech skupin je na slušné úrovni, nikdo není vyloženě silnější a každá rasa má svoje specifické výhody

 

Vybalancování všech skupin a ras je na slušné úrovni, nikdo není vyloženě silnější a každá rasa má svoje specifické výhody. Důležitá je taktika, kterou je třeba respektovat a určitě nemůžete hrát s trpaslíky kontaktně proti orkům. Další obsah by měl být pravidelně rozšiřován mraky DLC přídavků, u kterých se ovšem tak trochu obáváme ceny. Přece jen málo hráčů rádo vidí tuny placeného přidaného obsahu a tady jej podle všeho bude na rozdávání. Škoda, tvůrci mohli přidat více do samotné hry.

2015-09-22_00033.jpg

Optimalizace a grafická stránka fungují skvěle ruku v ruce, ostatně jako celá hratelnost. Grafika vypadá líbivě, stylizace potěší a animace jsou super, navíc titul dovoluje bohatou customizaci stadiónů, takže může ten váš vypadat opravdu unikátně, což se hodí hlavně ve hře více hráčů. Při pohledu třeba do jeviště jsou diváci detailně propracováni a nevypadají tak odfláknutě třeba jako v Pro Evolution Soccer. Celkové prostředí je živé a hezké. Září tu ale především hratelnost, která je bravurní. Hra vám na začátku vše vysvětlí, takže není problém se do ní dostat i pro hráče, kteří o americkém fotbalu neví nic. Tvůrci zkrátka mysleli na všechno.

Až se vyřádíte v kariéře, k dispozici je také plnohodnotný multiplayer, kde si vyzkoušíte strategické myšlení proti živým hráčům. Ten je samozřejmě dalším skvělým prodlužovačem herního času a aby nešlo jen o bezduché touchdowny, prostřednictvím trhu hráčů si budete moci s ostatními také vyměňovat, prodávat a nakupovat jednotliví hráče vašich týmů.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Sportovní, Strategie | Sportovní tahová strategie
Výrobce: Cyanide
Začátek prodeje: 22. září 2015
  • Nutnost taktizovat
  • Vyváženost týmů
  • Skvělý tutoriál
  • Výborná kampaň
  • Stylizovaná grafika
  • Osekaný obsah pro DLC
    

Blood Bowl 2 rozhodně není hrou pro každého, já si ale hraní náramně užil. Titul je velice chytlavý a jak jednou začnete, už nebudete chtít skončit. Předvídání tahů a vymýšlení strategií je dostatečně zábavné na to, aby vás u titulu udrželo desítky hodin. No a poté je tady multiplayer.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

8 nejšílenějších pařeb, které si můžete zahrát na Steamu

8 nejšílenějších pařeb, které si můžet…

Během letošního roku se Valve rozhodlo, že Steam Greenlight neplní tu roli, kterou od něj požadovalo. Skrz něj se na Steam totiž dostávaly opravdové zrůdnosti, jako třeba simulátor kamene. Tomu měla zabránit nová služba jménem Steam Direct. Jak si můžete všimnout, opět jim to tak úplně nevyšlo, a i nadále tak v nejpopulárnější digitální distribuci PC her naleznete unikátní šílenosti. Nabízíme vám ty nejbizarnější z nich!

14.  9.  2017 | | 7 N/A
Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický fotoseriál z výpravy

Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický …

Destiny 2 je hra plná rozporů. Po několika desítkách hodin strávených v jejím světě vám ale můžeme říct jedno. Budete nadávat, ale nebudete se moci odtrhnout.

9.  9.  2017 | | 2 N/A
7 nejděsivějších herních zážitků, které nesmíte hrát v noci

7 nejděsivějších herních zážitků, kter…

Strach a hrůza patří spíše k nepříjemným a nechtěným pocitům. Přesto je ovšem mnohdy záměrně vyhledáváme a jejich přítomnost si doslova užíváme, což je vlastně jeden z velkých paradoxů zábavního průmyslu. Hororové zážitky nás naplňují a přitahují zároveň, a to v jakékoli podobě. Pojďme si připomenout ty nejděsivější hry, které si lze v rámci videoher můžeme užít.

12.  9.  2017 | | 6 N/A
Kontroverze ve hrách napříč časem aneb co to hraješ!

Kontroverze ve hrách napříč časem aneb…

Kontroverzní témata a hry. Něco, co přiláká jak stovky zákazníků, tak moralistů a kritiků. Jak se má situace v moderní společnosti?

20.  9.  2017 | | 5 N/A
Herní filosofie: samotářské zážitky žijí dál

Herní filosofie: samotářské zážitky ži…

Byl tady Skyrim, bylo tady Divinity a teď tady máme třeba Uncharted. Singleplayer zkrátka stále táhne, nyní snad možná ještě více než kdy dříve.

16.  9.  2017 | | 7 N/A
WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

Nasaďte helmu, zapněte pásy a připravte se ke startu. Nový ročník WRC je konečně tady. A tak se ptáme, má v letošní konkurenci závodních her šanci na úspěch?

18.  9.  2017 | | 1 N/A
Herní agenda: konec okurkové sezóny

Herní agenda: konec okurkové sezóny

Tak jsme přežili letošní okurkovou sezónu a pomalu ale jistě se k nám dostávají tituly, na které jsme se takovou dobu těšili. Je libo strategii, čistokrevnou akční jízdu nebo pohodovou adventuru? To všechno se objevilo během minulého měsíce.

8.  9.  2017 |
Humble Bundle má slevy na hry od Bethesdy, Dooma a Wolfa koupíte za pár kaček

Humble Bundle má slevy na hry od Bethe…

Humble Bundle nás často těší skvělým akcemi a slevami na hry starší i nové a nyní se do víru dění přidala Bethesda se svým zástupem hitů.

18.  9.  2017 | | 1 N/A