Blood Bowl 2: trocha krve neuškodí (recenze)

Pokud jste fanoušky Warhammeru a amerického fotbalu a nejvíc se vám na něm líbí tvrdé a nelítostné střety, tato hra je určená právě pro vás.

Uplynul již nějaký čas od vydání prvního dílu, který svojí úspěšností celkem překvapil. Vývojářům z Cyanide Studios tak přišlo jako dobrý nápad zkusit zavítat do univerza Warhammeru znovu a vytvořit druhý díl. Titul se opět odráží od populární deskové hry, takže házení kostkou a hraní na tahy je jasným charakteristickým znakem.

Krev, pot a slzy

Ano, přesně takto by se dal charakterizovat zdejší zápas. Jestli budete mít štěstí, tak se bude jednat pouze o krev a pot a vaše slzy si ušetříte do dalšího zápasu. Určitě totiž nemůžete počítat s tím, že vyhrajete všechny zápasy, tady vám nikdo zadarmo nic nedá.

2015-09-22_00001.jpg2015-09-22_00006.jpg2015-09-22_00014.jpg

Hra je vlastně fantasy verzí klasického amerického fotbalu z alternativního vesmíru Warhammeru, kde nechybí všechny známé rasy. Jsou tu lidé, orkové, chaos a pro zkušené hráče skaveni, bretoni, elfové a trpaslíci. Zápas probíhá podle pravidel amerického fotbalu a hraje se na tahy. S každým hráčem máte omezený pohyb a počet akcí. Jakmile tyto akce vyčerpáte, je na tahu soupeř a vy musíte čekat. S hráčem můžete buď utíkat na jiné pole, které jsou označená příslušnými čísly a nebo tam, kde je pole označeno hrací kostkou. Pokud se rozhodnete pro tento tah, budete varování procentuální šancí, zda se na pole vůbec dostanete.

2015-09-22_00009.jpg

Dále máte na výběr odstranění spoluhráče. To funguje způsobem, že na něj kliknete a poté se objeví herní kostky, podle kterých se rozhodne o vašem osudu. Podle úspěšnosti hodu tak můžete soupeře odstrčit, omráčit a nebo vám také padne lebka, což znamená, že je s vámi konec. Podle počtu vašich spoluhráčů vedle souboje se určuje také množství kostek, ze kterých si můžete vybrat. Tudiž, pokud jste zde dva a na jedné kostce padne lebka, jednoduše si vyberete to, co padlo na kostce druhé. Může se také stát, že kostky se zbarví do ruda, což znamená, že nemáte šanci a v souboji končíte neúspěšně. 

 

Průběh zápasu funguje tak, že se svými 11 hráči musíte bodově zvítězit během 16 kol, které jsou rozděleny na dva poločasy

 

Další funkcí je systém Blitz, který vám umožní s padlým hráčem vstát a rozdrtit vybraného soupeře. Tuto funkci můžete využít maximálně jednou za tah. Pokud by ovšem váš zraněný hráč už nevstal, je zde možnost využít lékaře, který může zahránit hráče před smrtí. Ta je mimochodem v této hře bohužel dost běžná.

2015-09-22_00017.jpg2015-09-22_00020.jpg2015-09-22_00032.jpg

Průběh zápasu funguje tak, že se svými 11 hráči musíte bodově zvítězit během 16 kol, které jsou rozděleny na dva poločasy. Občas se stane, že soupeři dáte během pár sekund touchdown a prostě to vzdá, tudíž vyhrajete kontumačně. 

Zajímavý příběh

Rozhodně tu ale nejde jen o bezhlavé pobíhání v exhibici. V módu kariéry se ujímáte týmu lidí, kteří v poslední době nebyli zrovna moc na špičce. Vlastně byli pořád na samém dnu tabulky. Vaším úkolem je vytáhnout je z bahna a udělat ze skoro neschopných hráčů profesionální mašiny, které převálcují každého. Cesta sice nebude jednoduchá, ale po každém zápasu se vaši hráči zlepšují a nabírají cenné zkušenosti, za které se pak vylepšují. 

2015-09-22_00004.jpg2015-09-22_00013.jpg2015-09-23_00004.jpg

Důležité je si vybrat sponzora, který váš tým bude provázet po celou sezónu a pomáhat vám s financemi. Celé vaše působení pak komentuje dvojice chlápků. Jeden zkušený hráč Blood Bowlu v důchodu a jeho kamarád. O vtipné hlášky tedy nebude nouze a alespoň něco vás rozptýlí, vůbec celá nálada je navzdory brutalitě brána se značným nadhledem a kampaň opravdu baví.

 

Vybalancování všech skupin je na slušné úrovni, nikdo není vyloženě silnější a každá rasa má svoje specifické výhody

 

Vybalancování všech skupin a ras je na slušné úrovni, nikdo není vyloženě silnější a každá rasa má svoje specifické výhody. Důležitá je taktika, kterou je třeba respektovat a určitě nemůžete hrát s trpaslíky kontaktně proti orkům. Další obsah by měl být pravidelně rozšiřován mraky DLC přídavků, u kterých se ovšem tak trochu obáváme ceny. Přece jen málo hráčů rádo vidí tuny placeného přidaného obsahu a tady jej podle všeho bude na rozdávání. Škoda, tvůrci mohli přidat více do samotné hry.

2015-09-22_00033.jpg

Optimalizace a grafická stránka fungují skvěle ruku v ruce, ostatně jako celá hratelnost. Grafika vypadá líbivě, stylizace potěší a animace jsou super, navíc titul dovoluje bohatou customizaci stadiónů, takže může ten váš vypadat opravdu unikátně, což se hodí hlavně ve hře více hráčů. Při pohledu třeba do jeviště jsou diváci detailně propracováni a nevypadají tak odfláknutě třeba jako v Pro Evolution Soccer. Celkové prostředí je živé a hezké. Září tu ale především hratelnost, která je bravurní. Hra vám na začátku vše vysvětlí, takže není problém se do ní dostat i pro hráče, kteří o americkém fotbalu neví nic. Tvůrci zkrátka mysleli na všechno.

Až se vyřádíte v kariéře, k dispozici je také plnohodnotný multiplayer, kde si vyzkoušíte strategické myšlení proti živým hráčům. Ten je samozřejmě dalším skvělým prodlužovačem herního času a aby nešlo jen o bezduché touchdowny, prostřednictvím trhu hráčů si budete moci s ostatními také vyměňovat, prodávat a nakupovat jednotliví hráče vašich týmů.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Sportovní, Strategie | Sportovní tahová strategie
Výrobce: Cyanide
Začátek prodeje: 22. září 2015
  • Nutnost taktizovat
  • Vyváženost týmů
  • Skvělý tutoriál
  • Výborná kampaň
  • Stylizovaná grafika
  • Osekaný obsah pro DLC
    

Blood Bowl 2 rozhodně není hrou pro každého, já si ale hraní náramně užil. Titul je velice chytlavý a jak jednou začnete, už nebudete chtít skončit. Předvídání tahů a vymýšlení strategií je dostatečně zábavné na to, aby vás u titulu udrželo desítky hodin. No a poté je tady multiplayer.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Kingdom Come: Deliverance - prožijte český středověk (recenze)

Kingdom Come: Deliverance - prožijte č…

Česká hra ze středověku se dočkala finálního vydání. Po dlouholetém vývoji máte možnost okusit hru, jaká tu ještě nebyla. RPG inspirované českou historií a vyvíjené s důrazem na středověkou realitu. Stojí za to hru pořizovat? Dozvíte se v recenzi!

13.  2.  2018 | | 120 N/A
Kingdom Come: Deliverance je úžasná česká hra, se kterou prožijete středověk

Kingdom Come: Deliverance je úžasná če…

Kingdom Come: Deliverance je nejočekávanější hrou roku 2018. Hra se středověkým námětem čerpá z české historie a slibuje doposud nevídaný herní zážitek založený na tvrdé realitě a precizním zpracování.

5.  2.  2018 | | 75 N/A
Mapa Kingdom Come: Deliverance je krásným příkladem středověké historie

Mapa Kingdom Come: Deliverance je krás…

Při tvorbě světa Kingdom Come: Deliverance samozřejmě nemohli tvůrci zahrnout celou republiku. Nakonec si vybrali okolí města Rataje nad Sázavou, nacházejícího se v okrese Kutná Hora. Jak to dopadlo?

11.  2.  2018 | | 12 N/A
Jak vypadá Kingdom Come: podívejte se na obrázky z českého středověku

Jak vypadá Kingdom Come: podívejte se …

Kingdom Come bude výpravou do středověku se vším všudy. České lesy, věrohodné souboje a příběhové zvraty, které otřásly zemí. Pojďme se podívat na všechny dostupné pohlednice z výletu.

8.  2.  2018 | | 17 N/A
V Kingdom Come: Deliverance se musíte naučit řádně oblékat a obrnit

V Kingdom Come: Deliverance se musíte …

V očekávaném českém RPG nebudou věrohodné jen souboje, ale také způsob oblékání a využívání brnění.

7.  2.  2018 |
Kingdom Come: Deliverance už prodalo téměř 500 tisíc kopií

Kingdom Come: Deliverance už prodalo t…

Nehledě na bugy a další technické nepříjemnosti se Kingdom Come v prodejích pěkně daří.

15.  2.  2018 | | 5 N/A
Jak Kingdom Come redefinuje pojetí soubojů z pohledu první osoby

Jak Kingdom Come redefinuje pojetí sou…

Souboje z pohledu první osoby byly vždy kamenem úrazu mnoha her. Warhorse má na to svůj vlastní přístup.

6.  2.  2018 | | 3 N/A
Kingdom Come: Deliverance dostane na PS4 v den vydání obří patch

Kingdom Come: Deliverance dostane na P…

Máte koupené Kingdom Come na konzoli PS4 a chystáte se hrát? Tak to si ještě nějakou dobu počkáte.

12.  2.  2018 | | 15 N/A