PC

Bloodnet - The cyberpunk gothic

Rok 1993 byl rokem, ve kterém se na herní scéně objevilo hned několik titulů, které znamenaly pokrok ve stále více se rozjíždějící herní mašinérii. Přišel Doom, první hry na CD ROM a také přišel Bloodnet. Jedna z nejlepších cyberpunkových adventur vůbec.

Žánr: adventure
Minimum: PC - 486, 8MB RAM, HDD, DOS / Amiga – A1200, HDD, 6 MB RAM
3D: ne
Multiplayer: ne
Výrobce: Take 2
Distributor:
Interplay

Rok 1993 byl rokem, ve kterém se na herní scéně objevilo hned několik titulů, které znamenaly pokrok ve stále více se rozjíždějící herní mašinérii. Přišel Doom, první hry na CD ROM a také přišel Bloodnet. Jedna z nejlepších cyberpunkových adventur vůbec.

The Story.
„Hi, jmenuji se Ransom Stark, a jsem hacker. Při jedný pařbě v Abyss jsem zapíjel svůj poslední job a nakupoval nějaký RED - L pro pobavení svých několika „přítelkyň“. Noc utíkala rychle, kredity na účtě taky, a tak jsem si řekl, že bude lepší dokončit to u mě doma. Cestou na WC jsem ale potkal ženu, která změnila můj život. Byla zvláštní, ale úplně k „nakousnutí“. Vanessa Von Helsing. Vlasy černý jako novej model Maas - Neotec, oči s červenejma čočkama a pleť bílou jako smrt - prostě můj ideál - ztělesněná kombinace ženské krásy a technologických výdobytků. Měla pro mě práci, sehnat nějaký data. NO PROBLEM, za padesát litrů, kdo by to neudělal. Pro prachy jsem si přišel do sídla jejího otce, ale ten se mnou pěkně zametl. Místo prachů jsem dostal kousanec do krku a doživotní prokletí. Ale co, život jde dál a nihilisti neumíraj. Prej se pomalu měním na upíra. Pomalu, protože jsem si nechal od Deirdry vsadit implantát pro pomalejší metabolismus. Teď mám asi pět dní nato, abych se Van Helsingovi pomstil...“Ransom se pomalu mění v upíra a začíná hledat otce všech newyorských upírů, aby mu mohl vrazit kolík do srdce, a tím získat opět svobodu a nebýt nucen zakusovat svoje kamarády jenom proto, že má hlad.

New York poloviny jedenadvacátého století je plný nebezpečných anarchistických hackerských partiček, a pouličních obchodníků a víceméně podivných lidí, mezi nimiž se Ransom pohybuje pomocí velké mapy města. .

Mnoho z pouličních hackerů už Ransom zná, takže si s nimi běžně povídá na úrovni o tom, kdy a kde s někým hackli banku, a tak podobně. Některé gangy mají dost speciální zájmy jako čtění Franze Kafky na halucinogenech a přitom ještě neustále hackovat síť velké korporace TransTech,. Lidé v těchto seskupení nemluví normální angličtinou, jež je i sama o sobě docela oříšek, ale používají ještě svůj zvláštní slang. Leckdy z nich mluví pouze drogami špatně pospojované mozkové synapse, takže jejich věty nemají smysl vůbec žádný, což jsem po zjistil půlhodinové snaze o pochopení věty se satanem a jeho Mozartových hračkách.

Rozhovory jsou velice rozsáhlé a začínající cyberpunkeři tu mohou najít mnoho zajímavých odkazů a jmen (některé postavy se jmenují stejně jako známí američtí hackeři), které jim při dalším studiu tohoto stylu mohou zajímavě zapadat do souvislostí.

Ne všichni však sdílí trápení našeho hrdiny, a proto návštěva hřbitova, kde se neustále potulují lovci upírů, bývá často konečnou zastávkou. V Plazza hotelu je dokonce speciální místnost pro upírské party - Inner Sanctum, kde Ransom s hrůzou zjišťuje, že mezi high society je veliká móda hrát si na upíry, což Ransom opravdu nemůže pochopit..

Dalším prostorem, ve kterém se Ransom pohybuje je cyberspace. Zajímavě vyřešený surfing silně připomíná Gibsonovu Matrix. Do cyberspace se loguje pomocí terminálů, které jsou rozesety v hackerských barech a dá se v něm nalézt opravdu ledascos, třeba i datové konstrukty kdysi živých lidí nebo i jistý pan Dracula.

Boje v adventurách není tak častý , a i tady je boj víceméně jenom proto, aby tu byla nějaká krvavější akce. K Ransomovi se postupně přidávají známí nebo nutní společníci, které může vyzbrojovat nákupem zbraní u pouličních překupníků. Časem se dá pořídit si i umělé končetiny nebo účinnější zbraně. Peněz je sice dost, ale v případě potřeby doporučuji koupit součástky do plamenometu, sestavit jej a prodat ho překupníkovi zpět za mnohem vyšší cenu.

Každá herní obrazovka skvěle vyrenderována a svou pokřivenou perspektivou, zvláštně zakřivenými úhly všech předmětů, doplňovanou působivými pozadími jako třeba napíchané hlavy na kůly u jednoho motorkářského gangu nás nenechá na pochybách, že autoři nejsou žádní svatoušci a jistě si i naživo vyzkoušeli kreativní kombinaci LSD + Imagine či 3D Studio MAX. Přes svou „podivnost“ však vyjadřuje přesně ty pocity, které zažívá Ransom a zároveň vy při překládání některých rozhovorů - pocity zoufalé bezradnosti. Když se k tomuto stavu přidá ještě jemná, ale vtíravá trance music (only Amiga version) není co řešit. Konec volného času, konec restauračních eskapád – zavřete se v pokoji nakupte si pití a jídlo a začíná se HRÁT!!!

Bloodnet je extrémně nakažlivá hra s originálním námětem, skvělou hudbou, skvělou grafikou a pro příznivce cyberpunku je přímo svatokrádeží si ji nezahrát...

Diskuze (3) Další článek: Hired Guns

Témata článku: , , , , ,