Borderlands GOTY: klid před bouří (recenze)

Nemůžete se již dočkat vydání třetího dílu této vyvedené série? Co takhle zkusit GOTY edici.

Co baví

  • Grafický upgrade
  • Kompletní edice hry
  • Mírné změny v hratelnosti
  • Split-screen

Co vadí

  • Doskakující textury
  • Otravné loadingy
8/10
Hodnocení

Od vydání prvního dílu akční RPG střílečky Borderlands nás dělí už 10 let. Mezitím uplynulo hodně vody a původně nenápadná značka studia Gearbox se postupně proměnila v legendu, na jejíž pokračování s číslovkou tři se netrpělivě klepe celá herní komunita. Do září je ovšem času ještě poměrně dost, a proto se vývojáři odhodlali k možná trochu nečekanému, přesto chytrému kroku v podobě GOTY remasterované edice prvního dílu.

borderlands_goty_edition-16.jpg
4-14-2019_1-10-31_PM-hbnuliww.png4-14-2019_1-10-31_PM-m4kol10p.png4-14-2019_1-10-31_PM-vo5ff3jz.png
Po grafické stránce zaznamenává remaster příjemný pokrok

Stalo se tak v relativní tichosti a bez většího varování, což je vlastně více než sympatické. Nač dělat zbytečné rozruchy nad GOTY edicí deset let staré hry, když se pomalu ale jistě blíží Borderlands 3? Pojďme se podívat, jak se původní jednička hraje v roce 2019 a zodpovědět základní otázku s remastery spojenou: Má vůbec smysl investovat?

4K + HDR

Odpověď je jednoduchá: rozhodně ano, a to hned z několika vážných důvodů. Nebudeme si nic namlouvat, jedním z velkých lákadel veškerých remasterů je především grafický upgrade. Série Borderlands má oproti konkurenčním hrám jednu nespornou výhodu, a tou je silná komiksová stylizace, která dokáže celkem nenápadně skrývat grafické zastarání.

borderlands_goty_edition-6.jpg4-14-2019_1-10-32_PM-nh2ugrkv.png4-14-2019_1-10-32_PM-xdqdqt2c.png4-14-2019_1-10-32_PM-ykmhezkp.png
Stejně tak je tomu i v oblasti obsahové

Ne snad, že by nebylo ani po deseti letech co vylepšovat, celkový vizuální koncept hry ovšem umožňuje i s minimem vylepšení dosáhnout výtečných výsledků. Implementována byla podpora 4K rozlišení, stejně tak jako možnost využití HDR. V kombinaci s pokročilejším anti-aliasingem, ostřejšími texturami a přepracovaným nasvícením hra opět vypadá hodně svěže. Zkrátka a jednoduše, vývojářům se podařilo vytěžit maximální grafický potenciál a i s minimem zásahů dávají Borderlands novou šťávu s přidanou estetickou hodnotu, jež je pro sérii signifikantní.

Všechno v jednom

Samotné grafické vylepšení by asi jen sotva stačilo na výraznější úspěch. Druhým klíčovým důvodem, který by mohl zájemce přesvědčit ke koupi, je kompletní dostupný obsah v jednom jediném balení. Mimo samotné hlavní hry tak v rámci GOTY edice hráč dostává také všechna původní DLC, tedy Zombie Island of Doctor Ned, Mad Moxxi’s Underdome Riot, Secret Armory of General Knoxx a Claptrap’s New Robot Revolution.

borderlands_goty_edition-1.jpg
4-14-2019_1-10-32_PM-zit1anzn.png
4-14-2019_1-10-33_PM-h0pmmu33.png4-14-2019_1-10-33_PM-qxsqwuuf.png
GOTY edice je perfektní příležitostí pro připomenutí začátků série

Po obsahové stránce se tedy jedná o skutečně hodně nakynutý bochánek, který umožní krátit čekání na očekávané plnohodnotné pokračování. Pro majitele původní hry na PC navíc máme jednu hodně dobrou zprávu, jelikož pro ty je remaster na Steamu přichystán zdarma. A pozor, kompletní i v případě, že jste nikdy žádné DLC nevlastnili.

 

Mimo samotné hlavní hry v rámci GOTY edice hráč dostává také všechna původní DLC.

 

Drobných změn se potom dočkala i samotná hratelnost. Základní stavební kameny byly pochopitelně zachovány beze změny, do hry však byly implementovány nějaké ty nové vychytávky. Tak především je nyní k dispozici minimapa ve stylu Borderlands 2, či rozšířené funkce v rámci inventáře. V této souvislosti se sluší zmínit například možnost zamykat jednotlivé položky proti nechtěnému odhození. Pozadu potom nezůstala hra ani v oblasti obsahové.

Zbraní není nikdy dost

Jak veterány, tak nováčky jistě potěší možnost customizace hlavy hrdiny. Jde sice o kosmetickou možnost, ale každá taková příležitost jistě potěší. Dobrou zprávou je potom také rozšíření již tak neskutečně bohatého zbraňového arsenálu původní hry. Těžko říct, do jaké míry v celé té záplavě další přírůstky hráči ocení, nicméně zbraní není pro Borderlands nikdy dost. To je ostatně jeden z dalších prvků charakterizující celou sérii.

Pro milovníky kooperace samozřejmě nechybí možnost multiplayeru, vlastníci konzolí potom zajisté ocení možnost zahrát si ve split-screenu. A opět se potvrdilo, že Borderlands baví jak při hře jednoho hráče, tak pochopitelně i v kooperaci. Nemáte-li k dispozici herní kamarády, nemusíte rozhodně smutnit, singleplayer je opravdu hodně nabušený. Zapomínat ale nesmíme ani na systém Shift, známý z novějších dílů série. Díky speciálním kódům se tak můžete celkem snadno dostávat k vybavení prvotřídní kvality.

4-14-2019_1-10-30_PM-55elttad.png4-14-2019_1-10-30_PM-eq5o3ywg.png4-14-2019_1-10-30_PM-trm0hdkf.png

Co se technického stavu hry týče, vývojáři pochopitelně zapracovali na odstranění původních bugů, ale ani tak se z Borderlands nestává dokonalá hra. Zamrzí například opožděně doskakující textury nebo časté loadingy, které v otevřeném světě zrovna nechceme. Z celkového pohledu je však hra v hodně dobrém stavu a snese ta nejpřísnější měřítka.

Verdikt

GOTY edice prvního dílu Borderlands je chytrým a vydařeným marketingovým tahem, který šikovně připravuje půdu pro vydání třetího dílu série. Přestože nepřináší závratné novinky, lze výsledný produkt hodnotit spíše pozitivně. V rámci remasteru si tak můžeme odškrtnout vyvedený upgrade grafické stránky hry i lákavé obsahové rozšíření. V Gearboxu nezapomněli ani na mírné úpravy v samotné hratelnosti. Nejvýraznější a nejpříjemnější zároveň je potom možnost zahrát si veškerá dostupná DLC. Celý tento komplet je tak rozhodně povinností pro majitele původní PC verze, pro které je kompletně zdarma. 

Diskuze (2) Další článek: V Nepálu už si PUBG nezahrajete, vláda ho zakázala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,