Brawl Stars: trefa do černého (mobilní recenze)

Hledáte nenáročnou a přesto zábavnou mobilní hru? Právě jste našli!

Co baví

  • Skvělá 
  • stylizace
  • Zábavná hratelnost
  • Intuitivní ovládání
  • Vybalancované postavy

Co vadí

  • Někdy až příliš přímočaré
9/10
Hodnocení

Víte, co mají společného hry Clash of Clans a Clash Royale? V zásadě dva dost podstatné fakty. Prvním z nich je, že jde o extrémně úspěšné a povedené hry, které si získaly miliony fanoušků po celém světě. Tím druhým, a pro dnešní recenzi významnějším, je potom to, že se jedná o hry studia SuperCell, které tedy zdá se mají tolik potřebný cit pro potřeby hráčů.

Screenshot_2019-01-07-12-54-32-621_com.supercell.brawlstars.pngScreenshot_2019-01-07-13-59-33-117_com.supercell.brawlstars.pngScreenshot_2019-01-10-10-57-38-942_com.supercell.brawlstars.pngScreenshot_2019-01-10-11-04-07-613_com.supercell.brawlstars.png
U Brawl Stars se jen tak nudit nebudete, arénové boje jsou chytlavé a vtipné

Je vždy obtížné vytvořit hranou a chytlavou hru, ještě obtížnější je potom navázat a úspěch zopakovat. A právě Brawl Stars měl být dalším troufalým pokusem o veleúspěšný zářez v portfoliu tohoto finského vývojářského týmu, působícího v herním světě již devátým rokem.

Jak na věc

O čem Brawl Stars vlastně je? Jedná se o trochu odlehčeného zástupce dnes velice populárního žánru MOBA her, neboli multiplayerových online arénovek. Nejde však o klasickou MOBU! Nicméně, sázka na cokoli podobného tomuto žánru je při dodržení základních pravidel cesta k polovičnímu úspěchu. Vždyť dnes frčí vše, co je retro, battle royale nebo MOBA. Nebudeme však nic zlehčovat, neboť Brawl Stars si své kladné přijetí hráčskou komunitou rozhodně zaslouží.

Screenshot_2019-01-07-13-01-09-058_com.supercell.brawlstars.png
Jednotlivé postavy se dají neustále vylepšovat celou škálou doplňků

Primárně je třeba vyzdvihnout grafickou stylizaci, která pro svou barevnost a nápaditost musí zaujmout už z podstaty. Vzdáleně lze celý grafický vizuál přirovnat k legendárním Worms. Dominují pestré pastelové barvy, jednoduché animace a přehledné prostředí. Jako celek působí Brawl Stars po grafické stránce hodně odlehčeně a neagresivně. Díky izometrickému pohledu je navíc hraní velice přehledné a jednoznačné.  

Dynamická a zábavná

Podobně je na tom i samotná hratelnost titulu, pro kterou je typická svěžest a dynamika. Žádné upocené a zdlouhavé battly, ale přímost, rychlost a hlavně zábava. Proti sobě se v aréně staví dva znepřátelené týmy, vždy po třech hráčích. Cílem je vždy sesbírat deset drahokamů, které vypadávají postupně z truhly uprostřed mapy. Právě v tomto prostoru však pochopitelně bývá vždy největší horko. A právě zde se odehrávají ty nejlíbivější přestřelky a sviňárny nejrůznějšího charakteru.

Nejde o to pouze sbírat jednotlivé drahokamy, ale také se umět účinně bránit a útočit. Smrt pochopitelně není v rámci těchto konkrétních bojů definitivní a ihned následuje rychlý respawn na okraji mapy, nicméně sesbírané kameny zůstávají vypadlé na místě skonání a jsou tedy vždy snadnou kořistí pro soupeře. V momentě, kdy jeden z týmů nashromáždí zmíněných deset lesklých kamenů, přichází na řadu dlouhé a nekonečné odpočítávání, během kterého teprve začíná to pravé peklo. Mnohdy se tak hra přelévá z jedné strany na druhou a ani zdaleka ztracená bitva není prohraná. Díky tomuto konceptu je tak hraní neuvěřitelně napínavé a občas i nervydrásající.

 

Mnohdy se hra přelévá z jedné strany na druhou a ani zdaleka ztracená bitva není prohraná. 

 

Mimo herního módu Gem Grab, neboli truhly je k dispozici také Showdown, místní alternativa battle roylale režimu o deseti hráčích. Díky povedenému konceptu postupného nabírání síly za zabití soupeře či odemykání truhel budete neustále nuceni být v pohybu a nečekat jen na finální souboj 1v1 na stále zmenšující se mapě. Celkově si vývojáři připravili sedm herních režimů.

Intuitivní a nenáročná

Pochvala směřuje i k samotnému ovládání. To je rozdělené na dvě poloviny mobilní obrazovky, přičemž ta levá je věnována pohybu, pravá potom útokům. Ty jsou k dispozici dva, jeden lehký a jeden těžký útok, na který je vždy třeba chvilku počkat. Každá z hratelných postav má pochopitelně jiné přednosti a samozřejmě také rozdílné útoky či schopnosti. Postavy si potom odemykáte postupným hraním. Naštěstí jsou jednotliví hrdinové solidně vybalancovaní a každý si tak má možnost najít toho svého, dle preferovaného herního stylu. Postavy se klasicky dělí na běžné, vzácné, epické nebo legendární. Vaše úspěchy hra odměňuje žetony, za které dále otevíráte truhly. Své hrdiny pochopitelně můžete vylepšovat, zvyšovat statistiku zdraví apod. Vcelku se tu bavíme o solidně vybalancovaném free-to-play modelu, který není nikterak demotivující a naopak neustále nutí k opakovanému hraní.

Screenshot_2019-01-07-12-54-19-199_com.supercell.brawlstars.png50870626_405770123528915_6454763558675677184_n.jpg50902117_2117464891654125_1097365501337665536_n.jpg51145461_509461366209502_1258948729428246528_n.jpg
Grafická stylizace může vzdáleně připomínat legendární Worms

Na dnes již podprůměrném mobilním telefonu Xiaomi Redmi 3S hra běží stabilně a bez větších problémů, takže ani z pohledu náročnosti se není třeba ničeho obávat. Samozřejmě na výkonnějším modelu, který v redakci zastupuje Sony Xperia XZ2 Compact, hra běží taktéž zcela plynule a bez zpomalení. Sázka na komiksově laděný grafický styl se zkrátka vyplatila. Závěrem dodejme, že hra je dostupná zdarma, a to jak pro Android, tak i pro iOS. Zkrátka a jednoduše, solidní volba na cesty.

Verdikt

Brawl Stars je tak s více než 1,6 miliony stažení na Google Play další povedenou a hlavně zábavnou hrou studia SuperCell. Kombinuje v sobě zkrátka vše, co by měla mobilní hra zahrnovat. Skvělé, jednoduché a hlavně intuitivní ovládání, povedenou vizuální prezentaci, vyladěný a hlavně férový free-to-play model, ale především zábavnou hratelnost. Pokud se tak chcete vrhnout do rychlých a dynamických arénových soubojů na mobilním telefonu, Brawl Stars je tutovka.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.  

Nejnovější komentáře