Breach & Clear: polapte zločince cestou do práce (mobilní recenze)

Ujíždíte na akčních filmech a rádi byste komandovali tým po zuby ozbrojených namakanců v taktickém simulátoru? Pak pro vás máme řešení do kapsy, více však v recenzi.

Breach & Clear je taktická střílečka, která prověří vaše schopnosti při udávání taktiky celé vaší jednotce vojáků. Tato hra pochází od studia Gun Media a Mighty Rabbit. Z větší části na ní potom pracoval, již možná pro některé známý, Robert Bownling, který se dlouhá léta podílel na vývoji série CoD. Cílem bylo vytvořit prvotřídní AAA titul s taktickou příchutí a realistickými prvky. Ačkoliv hra byla původně směřována pouze na iOS, vývojáři se rozhodli hru připravit i pro Android a oproti iOS verzi obsahuje nové mise, nepřátelé a herní mód, kde zneškodňujete bomby.

2013-09-12 00.05.15.png 2013-09-12 00.09.27.png 2013-09-12 11.08.55.png

Taktika

Hlavním tahounem hry je jednoznačně taktika. Díky ovládání celé vaší jednotky najednou je vám k dispozici pohled shora na celou mapu, která je většinou tvořena různými pokoji nebo chodbami, takže budete útočit převážně v interiérech. K dispozici máte čtyři vojáky, které si předtím vyberete a určíte jim speciální vlastnosti, nebo si vyberete jednu z reálných a předem připravených jednotek, jako jsou US Army Rangers, US Navy Seals, Canada´s JTF2 a další.

 

Jednoduše si vytvoříte vaší čtyřčlennou skupinu k obrazu svému

 

Jeden může být medik, druhý odstřelovač, třetí specialista přes výbušniny a tak dále. Vojáky si můžete jakkoliv přizpůsobit, protože máte na výběr několik obličejů a také možnost přidání jakéhokoliv jména. Jednoduše si tak vytvoříte vaší čtyřčlennou skupinu k obrazu svému.

2013-09-12 11.31.18.png

Na začátku každé mise vám hra ukáže vstupní body. Nepřátele ale na mapě neuvidíte, a tak musíte velmi citlivě zvolit přesun vojáků tak, aby mohli zaútočit, ale zároveň měli možnosti krytí, buďto od dalšího vojáka nebo za nějakým předmětem. Pokud vkročíte do místnosti, odkryjí se vám v daném prostředí všechny nepřátelé a boj je pro vás tak usnadněn, ale v další místnosti už na vás opět může čekat nějaká past.

Ovládání

Ovládání funguje tahovým systémem. Není to tak, že byste mohli kdykoliv přesouvat své jednotky, ale vše jde pouze jednou pro celý tým, a poté musíte počkat do dalšího kola. Označování vojáků je vyřešeno naklikáváním ikonek v pravé části obrazovky. Možnost pohybu je značena prázdnými kruhy, jeden z nich si zkrátka vyberete a označíte ho. Celkový styl se velmi podobá starší ale skvělé taktické akci Full Spectrum Warrior z PC.

2013-09-11 23.54.51.png 2013-09-11 23.56.34.png 2013-09-11 23.58.25.png

Zapomenout nesmíte ani na další maličkosti, jako je např. směr, jakým se má vaše jednotka po dosažení cíle koukat. Po vytvoření trasy u všech čtyřech vojáků můžete spustit přesun nebo jim ještě dát mezibody, která pouze určují, kam se mají koukat při přecházení. Tyto akce jsou velmi dobré hlavně v momentě, kdy procházíte kolem nějaké skuliny nebo uličky. Vojákovi nastavíte směr pohledu na uličku a voják místo již pohlídá a případně zaútočí.

Statistiky a vylepšování

Stejně, jak tomu bylo u strategie XCOM, která je taktéž velmi podobná této hře, i zde je možné sledovat do hloubky statistiky vojáků. Vojáci dosahují nových a nových úrovní, za které dostávají skilly, jež poté použijí pro vylepšení nějakých vlastnosti, jako jsou například reakce, zdraví, rychlost nebo třeba intuice.

2013-09-12 11.12.14.png

Mimo to si můžete v menu prohlédnout každého vojáka a doplnit ho o různé vybavení, třeba lepší vestu, helmu nebo oblečení a zapomenout nesmíme ani na zbraň. Než ale budete mít tuto možnost, věci si musíte zakoupit v obchodě. Za každou misi vyděláváte nějaké peníze a ty poté použijete v právě u pultu, kde je na výběr nespočet vojenských předmětů.

 

V obchodě máte možnost si koupit i části zbraní, jako je lepší pažba, odolnější závity či různé zaměřovače

 

Po zakoupení výbavy můžete již věci použít u konkrétního vojáka. V obchodě máte možnost kupovat nejen samotné zbraně, ale i jejich části a dodatky, jako je lepší pažba, odolnější závity, různé zaměřovače, spouště nebo tlumiče. V menu si poté najdete sekci Workbench a zde si části zbraní nasadíte na jednu vybranou, kterou si můžete i velmi detailně prohlédnout. Jedná se tedy o pravé "gun porn" pro milovníky zbraní.

2013-09-12 11.08.55.png 2013-09-12 11.29.10.png 2013-09-12 11.30.24.png

V menu by stálo ještě za to zmínit sekci tréninku, kde se naučíte používat speciální schopnosti vašich lidí, a to za pomocí videí, kde vám názorně budou funkce vysvětleny. Dozvíte se, jak je použít a co vůbec znamenají. Pokud se ale nechcete zdržovat u videí, můžete si v rámci tréninku vyzkoušet nanečisto otevřené mise.

Když jsem si hru kupoval, věděl jsem, do čeho jdu, ale jen z části. Volba taktiky do detailu se mi velmi líbí a je tu velmi pěkně zpracována. Obchod, kde nakupuji zbraně a vybavení, mě už tak nenadchl a to z jediného důvodu. Jelikož nejsem velký fanoušek zbraní a nijak se o ně nezajímám, tak jsem se mezi tou hordou možností lehce ztratil a kupoval jsem spíše jen tak na oko.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Simulátory | Taktický simulátor
Výrobce: Gun Media
Začátek prodeje: 5. září 2013
  • Obsáhlý obchod zbraní
  • Realistické ztvárnění
  • Velký smysl pro detail
  • Občas otravné ovládání
  • Mikrotransakce

To je ostatně dalším důkazem, jak podrobný a kvalitní obsah tu vlasně je, znalci jistě ocení. Hra je tedy určená spíše pro milovníky zbraní a podobně laděných taktických akcí, kde se vyplatí pečlivě vybírat, taktizovat a nespěchat. Pokud čekáte akční orgie, zkuste se porozhlédnout jinde.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete si jistáhnout z Google Play a AppStore za cenu 58 Kč.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Takhle vypadají nejlepší hry z výstavy E3 2018: je na co se těšit

Takhle vypadají nejlepší hry z výstavy…

Výstava E3 není jen o odhalení a novinkách. Také jsme se dočkali tuny nových obrázků z očekávaných her.

včera | | 2 N/A
V God of War je tajemství, které ještě nikdo neobjevil, tvrdí studio

V God of War je tajemství, které ještě…

Podle kreativního ředitele studia Santa Monica, Coryho Barloga, je v God of War stále ještě ukryté něco, co zatím nikdo z více než pěti milionů hráčů na světě neodhalil.

4.  6.  2018 | | 6 N/A
E3: Forza Horizon 4 se bude odehrávat v Británii za střídání ročních období

E3: Forza Horizon 4 se bude odehrávat …

Na konferenci Microsoftu snad nesmí nikdy chybět Forza. Nová Forza Horizon 4 se bude odehrávat v Británii a nabídne čtyři roční období.

13.  6.  2018 | | 2 N/A
Battlefield V se chlubí novým trailerem a slibuje režim Battle Royale

Battlefield V se chlubí novým trailere…

9.  6.  2018 | | 2 N/A
Nejžhavější trailery a videa z výstavy E3 2018: vše v pohybu

Nejžhavější trailery a videa z výstavy…

Obrazovou galerii máme za sebou, teď jsou na řadě ty nejlepší trailery. A že jich bylo.

včera | | 1 N/A
Skvělá akční parodie Totally Accurate Battlegrounds dočasně zdarma

Skvělá akční parodie Totally Accurate …

Je to free, tak proč to nezkusit.

7.  6.  2018 |
Tennis World Tour: zpátky na kurt (recenze)

Tennis World Tour: zpátky na kurt (rec…

Po opravdu dlouhé době se nám dostává návratu na virtuální kurt od původních tvůrců Top Spinu. Stojí to za to?

4.  6.  2018 | | 6 N/A
Nový Assassin

Nový Assassin's Creed možná nabídne vě…

Líbil se vám větší příklon k RPG žánru v Origins? Vývojáři v tom podle všeho hodlají pokračovat.

4.  6.  2018 | | 1 N/A