Breach & Clear: polapte zločince cestou do práce (mobilní recenze)

Ujíždíte na akčních filmech a rádi byste komandovali tým po zuby ozbrojených namakanců v taktickém simulátoru? Pak pro vás máme řešení do kapsy, více však v recenzi.

Breach & Clear je taktická střílečka, která prověří vaše schopnosti při udávání taktiky celé vaší jednotce vojáků. Tato hra pochází od studia Gun Media a Mighty Rabbit. Z větší části na ní potom pracoval, již možná pro některé známý, Robert Bownling, který se dlouhá léta podílel na vývoji série CoD. Cílem bylo vytvořit prvotřídní AAA titul s taktickou příchutí a realistickými prvky. Ačkoliv hra byla původně směřována pouze na iOS, vývojáři se rozhodli hru připravit i pro Android a oproti iOS verzi obsahuje nové mise, nepřátelé a herní mód, kde zneškodňujete bomby.

2013-09-12 00.05.15.png 2013-09-12 00.09.27.png 2013-09-12 11.08.55.png

Taktika

Hlavním tahounem hry je jednoznačně taktika. Díky ovládání celé vaší jednotky najednou je vám k dispozici pohled shora na celou mapu, která je většinou tvořena různými pokoji nebo chodbami, takže budete útočit převážně v interiérech. K dispozici máte čtyři vojáky, které si předtím vyberete a určíte jim speciální vlastnosti, nebo si vyberete jednu z reálných a předem připravených jednotek, jako jsou US Army Rangers, US Navy Seals, Canada´s JTF2 a další.

 

Jednoduše si vytvoříte vaší čtyřčlennou skupinu k obrazu svému

 

Jeden může být medik, druhý odstřelovač, třetí specialista přes výbušniny a tak dále. Vojáky si můžete jakkoliv přizpůsobit, protože máte na výběr několik obličejů a také možnost přidání jakéhokoliv jména. Jednoduše si tak vytvoříte vaší čtyřčlennou skupinu k obrazu svému.

2013-09-12 11.31.18.png

Na začátku každé mise vám hra ukáže vstupní body. Nepřátele ale na mapě neuvidíte, a tak musíte velmi citlivě zvolit přesun vojáků tak, aby mohli zaútočit, ale zároveň měli možnosti krytí, buďto od dalšího vojáka nebo za nějakým předmětem. Pokud vkročíte do místnosti, odkryjí se vám v daném prostředí všechny nepřátelé a boj je pro vás tak usnadněn, ale v další místnosti už na vás opět může čekat nějaká past.

Ovládání

Ovládání funguje tahovým systémem. Není to tak, že byste mohli kdykoliv přesouvat své jednotky, ale vše jde pouze jednou pro celý tým, a poté musíte počkat do dalšího kola. Označování vojáků je vyřešeno naklikáváním ikonek v pravé části obrazovky. Možnost pohybu je značena prázdnými kruhy, jeden z nich si zkrátka vyberete a označíte ho. Celkový styl se velmi podobá starší ale skvělé taktické akci Full Spectrum Warrior z PC.

2013-09-11 23.54.51.png 2013-09-11 23.56.34.png 2013-09-11 23.58.25.png

Zapomenout nesmíte ani na další maličkosti, jako je např. směr, jakým se má vaše jednotka po dosažení cíle koukat. Po vytvoření trasy u všech čtyřech vojáků můžete spustit přesun nebo jim ještě dát mezibody, která pouze určují, kam se mají koukat při přecházení. Tyto akce jsou velmi dobré hlavně v momentě, kdy procházíte kolem nějaké skuliny nebo uličky. Vojákovi nastavíte směr pohledu na uličku a voják místo již pohlídá a případně zaútočí.

Statistiky a vylepšování

Stejně, jak tomu bylo u strategie XCOM, která je taktéž velmi podobná této hře, i zde je možné sledovat do hloubky statistiky vojáků. Vojáci dosahují nových a nových úrovní, za které dostávají skilly, jež poté použijí pro vylepšení nějakých vlastnosti, jako jsou například reakce, zdraví, rychlost nebo třeba intuice.

2013-09-12 11.12.14.png

Mimo to si můžete v menu prohlédnout každého vojáka a doplnit ho o různé vybavení, třeba lepší vestu, helmu nebo oblečení a zapomenout nesmíme ani na zbraň. Než ale budete mít tuto možnost, věci si musíte zakoupit v obchodě. Za každou misi vyděláváte nějaké peníze a ty poté použijete v právě u pultu, kde je na výběr nespočet vojenských předmětů.

 

V obchodě máte možnost si koupit i části zbraní, jako je lepší pažba, odolnější závity či různé zaměřovače

 

Po zakoupení výbavy můžete již věci použít u konkrétního vojáka. V obchodě máte možnost kupovat nejen samotné zbraně, ale i jejich části a dodatky, jako je lepší pažba, odolnější závity, různé zaměřovače, spouště nebo tlumiče. V menu si poté najdete sekci Workbench a zde si části zbraní nasadíte na jednu vybranou, kterou si můžete i velmi detailně prohlédnout. Jedná se tedy o pravé "gun porn" pro milovníky zbraní.

2013-09-12 11.08.55.png 2013-09-12 11.29.10.png 2013-09-12 11.30.24.png

V menu by stálo ještě za to zmínit sekci tréninku, kde se naučíte používat speciální schopnosti vašich lidí, a to za pomocí videí, kde vám názorně budou funkce vysvětleny. Dozvíte se, jak je použít a co vůbec znamenají. Pokud se ale nechcete zdržovat u videí, můžete si v rámci tréninku vyzkoušet nanečisto otevřené mise.

Když jsem si hru kupoval, věděl jsem, do čeho jdu, ale jen z části. Volba taktiky do detailu se mi velmi líbí a je tu velmi pěkně zpracována. Obchod, kde nakupuji zbraně a vybavení, mě už tak nenadchl a to z jediného důvodu. Jelikož nejsem velký fanoušek zbraní a nijak se o ně nezajímám, tak jsem se mezi tou hordou možností lehce ztratil a kupoval jsem spíše jen tak na oko.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Simulátory | Taktický simulátor
Výrobce: Gun Media
Začátek prodeje: 5. září 2013
  • Obsáhlý obchod zbraní
  • Realistické ztvárnění
  • Velký smysl pro detail
  • Občas otravné ovládání
  • Mikrotransakce

To je ostatně dalším důkazem, jak podrobný a kvalitní obsah tu vlasně je, znalci jistě ocení. Hra je tedy určená spíše pro milovníky zbraní a podobně laděných taktických akcí, kde se vyplatí pečlivě vybírat, taktizovat a nespěchat. Pokud čekáte akční orgie, zkuste se porozhlédnout jinde.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete si jistáhnout z Google Play a AppStore za cenu 58 Kč.

Váš názor Další článek: Battlefield 4 možná využije Kinectu pro snímání pohybu hlavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

** Sex manželských párů jen při zvláštních příležitostech. ** Ložnice ovládnou sexuální roboti s umělou inteligencí. ** I to je jeden ze závěrů Mezinárodní robotické konference.

Filip KůželJiří Liebreich
RobotiSexUmělá inteligence
 Recenze Mercusys Halo H50G – levný mesh Wi-Fi router pokryje velký prostor za pár korun

Recenze Mercusys Halo H50G – levný mesh Wi-Fi router pokryje velký prostor za pár korun

** Router vás zaujme hlavně nízkou cenou ** Nechybí běžné možnosti, oceníte mobilní aplikaci ** Levné provedení je poznat, ale může dávat smysl

Tomáš Holčík
Wi-FiTesty
10 důvodů pro přejít z iPhonu na Android. Přesvědčí vás tento seznam o změně mobilní platformy?

10 důvodů pro přejít z iPhonu na Android. Přesvědčí vás tento seznam o změně mobilní platformy?

** Google se snaží přesvědčit uživatele iOS o přechodu na Android ** Vytyčil deset největších důvodů pro změnu platformy ** Nám to však příliš nestačí, spokojíte se s hlavními důvody alespoň vy?

Martin Chroust
GoogleiOSAndroid
Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

** Izraelský zbrojní gigant Elbit Systems nedávno představil střední obrněné vozidlo ROBUST ** To je určeno pro pokročilý autonomní boj proti pěchotě i obrněným vozidlům ** Nový obrněnec by měl operovat s vysokou mírou autonomie, za každého počasí a prakticky v každém terénu

Stanislav Mihulka
IzraelVojenstvíRoboti
Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

** Google má kvalitní družicové snímky Ruska ** Najdete na nich i tu poslední ruskou vojenskou základnu ** Nadšenci jich lokalizovali už okolo 1 600

Jakub Čížek
RuskoArmádaMapy
Munice ze zrušeného railgunu se postaví střelám s plochou dráhou letu

Munice ze zrušeného railgunu se postaví střelám s plochou dráhou letu

** Americké letectvo chce v nejbližší době postavit a otestovat prototyp nového samohybného děla ** To by mělo být schopné sestřelovat střely s plochou dráhou letu ** Při tom bude využívat munici určenou původně pro railgun

Stanislav Mihulka
VojenstvíUSA
Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

** Jak poznat, že je váš smartphone hacknutý? ** Hledejte známky po nestandardním chování telefonu ** Stačí když telefon vydrží méně nebo topí i v klidovém režimu...

Martin Chroust
Jak...Malware
Webové mapy nám děsně lžou. Skutečnost vypadá úplně jinak a řekneme vám proč

Webové mapy nám děsně lžou. Skutečnost vypadá úplně jinak a řekneme vám proč

** Na většině map vypadá Rusko větší než ve skutečnosti ** A co teprve takové Grónsko, které je reálně 14× menší než Afrika ** Za vše může kartografická projekce a její historický vývoj

Jakub Čížek
MapyHistorie