Britský pirát jde na 4 roky do vězení

Společnost ELSPA oznámila, že s její pomocí se podařilo odsoudit k čtyřletému trestu britského piráta, který ve velkém prodával nelegální DVD. Jeho dcera dostala podmíněný trest a sto padesát hodin veřejných prací.

Nedávno jsme vás informovali, že ELSPA (Entertainment & Leisure Software Publishers Association) pomáhala policii, aby zatkla v Británii dvojici obchodníků s čipovanými konzolemi. Nyní oznámila, že díky její asistenci se podařilo odsoudit jednoho podvodníka celkem ke čtyřem letům vězení, navíc ještě zaplacení 190 tisíc liber, které si svými podvody vydělal. Pokud tuto částku nezaplatí do šesti měsíců, prodlouží se jeho trest o další tři roky.

Šestačtyřicetiletý Gordon Culen vedl ve Flintshire obchod s nelegálními kopiemi DVD, díky čemuž vydělal 190 tisíc liber (okolo šesti milionů korun). Byl však odhalen společnosti ELSPA a v následném soudu mu byl udělen tříletý trest za padělatelství a roční za podvod. Navíc mu bude zabaven majetek ve výši oněch nelegálních příjmů, nebo si odsedí další tři roky. V Británii se, na rozdíl od nás, tresty sčítají, takže by si pobyl ve vězení až sedm let. Jeho dcera, která mu v prodejích pomáhala, se dočkala osmiměsíčního podmíněného trestu, a navíc sto padesáti hodin veřejně prospěšných prací.

ELSPA odhalila prodejnu v rámci operace Buzzard, kdy do akce zapojila vlastní vyšetřovatele, stejně jako britskou obchodní inspekci a policii. Při zatčení byly prohledány oba podvodníkovy domy a zabaveny důkazy v podobě přístrojů na lisování kopií, zásoba vyrobených médií jak her, tak i hudby a filmů, stejně jako finanční důkazy. Podle všech informací se nejednalo o poslední velkou operaci v Británii.

Zdroj: TZ

Diskuze (29) Další článek: Chystá se Bioshock 2

Témata článku: , , , ,