Bud Spencer & Terence Hill: pořádný retro nářez (recenze)

Co takhle v roli jedné z nejslavnějších filmových dvojek zmlátit stovky záporáků? Díky novému titulu to není problém a fanoušci nebudou litovat.

Co baví

  • Nostalgická jízda
  • Narážky na filmy
  • Minihry
  • Multiplayer

Co vadí

  • Pouze pro fanoušky
  • Technické problémy
8/10
Hodnocení

Když někdo řekne retro hra, všichni si představíme hru, která vyšla nejpozději na úplném začátku 21. století. Jenomže někteří vývojáři tuto dobu ještě neopustili a rádi tvoří hry, které se jiným slovem, než je retro, popsat zkrátka nedají. Ostatně jakým jiným slovem by se dala popsat mlátička ve stylu bojovek jako Streets of Rage, ve které hrajete za Buda Spencera a Terence Hilla.

Asi vás nepřekvapí, že vývojářské studio Trinity Team, které hru vytvořilo, pochází právě z Itálie, respektive z Bologne. Vzniklo v říjnu roku 2015 a na mlátičkách s touto slavnou dvojkou možná všichni její vývojáři vyrostli. A nebudu lhát, mé nostalgické srdce se rozbušilo hned při prvních minutách hraní.

Come with me for fun in my buggy

Vývojáři hru pojali tím jediným správným způsobem. Vytvořili klasický banální děj, který nějakým způsobem vysvětluje, proč musí Bud Spencer a Terence Hill každému rozbít hubu. Co je ale důležité, stále je dostatečně chytrý na to, aby nějakým způsobem narážel na nejslavnější snímky této dvojky.

Bud Spencer a Terence Hill (1).jpgBud Spencer a Terence Hill (2).jpgBud Spencer a Terence Hill (3).jpgBud Spencer a Terence Hill (4).jpgBud Spencer a Terence Hill (5).jpgBud Spencer a Terence Hill (6).jpgBud Spencer a Terence Hill (7).jpg
Jedná se o retro jízdu se vším všudy

Například se zde jasně objeví narážka na "Jestli se rozzlobíme, budeme zlí" tím, že si můžete zajezdit v červené bugině a hraje zde klasická písnička, na kterou jsem narážel nadpisem. Jenomže děj tohoto filmu vlastně ve hře vůbec není, a tak je to i u ostatních. Je zde herní mapa, soundtrack a třeba i hlášky z nejrůznějších filmů, ale děj si jede po vlastní linii. Dá se říct, že je to taková shrnující nostalgická jízda a čím větší fanoušci jste, tím víc narážek rozeznáte.

Bud Spencer a Terence Hill (8).jpgBud Spencer a Terence Hill (9).jpgBud Spencer a Terence Hill (10).jpgBud Spencer a Terence Hill (14).jpgBud Spencer a Terence Hill (15).jpgBud Spencer a Terence Hill (16).jpg
Hra nekopíruje žádný z filmů, ale je plná nejrůznějších narážek

Mimo filmů a soundtracku, který si ve hře mimochodem můžete pouštět v jukeboxu, si vývojáři nostalgicky pohráli s dobou samotnou. Jejich pravděpodobně nejslavnější film "Pravá a levá ruka ďábla" vyšel v roce 1969, což je ještě dávno předtím, než se arkádové automaty naplno rozjely. Průlomový arkádový titul Space Invaders pochází až z roku 1978. Je tedy příhodné, aby celá hra vzbuzovala nostalgii tím, že bude vypadat jako arkádová nostalgická mlátička.

 

Dá se říct, že je to taková shrnující nostalgická jízda a čím větší fanoušci jste, tím víc narážek rozeznáte.

 

Musím říct, že se to do hry hrozně hodí. Dává jí to příjemné veselé vzezření a hlavně je tento styl jako stvořený pro boj s velkou přesilou nepřátel. Hra je živá díky částečně interaktivnímu prostředí (například praštíte do vozíku a sejmete jím chlapa), veselá díky skvělému soundtracku a gestům vašich nepřátel (například jim šlápnete na nohu a oni začnou vtipně poskakovat) a hlavně pořádně retro. Kdyby se jednalo o 3D mlátičku z pohledu třetí osoby, byl by to naprostý chaos.

Koukej odsud zmizet, vrabčáku! Než ti zlámeme křídla

Hra se hraje přesně tak, jak byste očekávali. Na mapě je vždy Carlo Pedersoli a Mario Girotti, tedy Bud Spencer a Terence Hill, kteří si v boji navzájem pomáhají. Za obě postavy může hrát jiný hráč (pouze v offline multiplayeru), hru jsem zkoušel na Nintendu Switch a podporována je i hra se dvěma Joy-Cony, nicméně vaším pomocníkem může být klidně počítač. Samozřejmě platí, že Bud Spencer je sice silnější, ale Terence Hill je rychlejší.

Bud Spencer a Terence Hill (17).jpgBud Spencer a Terence Hill (21).jpgBud Spencer a Terence Hill (22).jpgBud Spencer a Terence Hill (23).jpg
Mimo bojů si užijete i pár miniher, například závod bugin

Hratelnost sice silně připomíná Final Fight či Double Dragon, ale je mnohem svižnější. Postavy dokonce mohou běhat. Je ale očividné, že si vývojáři dali záležet, aby byla jednoduchá. Je zde jen pár typů nepřátel, kterým se musíte přizpůsobit, ale víceméně se váš herní styl nemění a stačí vám do všech mlátit hlava nehlava.

 

Hratelnost sice silně připomíná Final Fight či Double Dragon, ale je mnohem svižnější. Postavy dokonce mohou běhat.

 

V jednoduchosti je síla, přesto vás tento styl může rychle začít nudit. Vývojáři se stereotypu snažili vyhnout díky jednoduchému leč úsměvnému scénáři, hlavně však bossy a minihrami. Bossové jsou docela příjemní, protože je občas porazíte pouze tak, že přijdete na nějakou fintu. Například je zde jeden, který na vás střílí kulometem a hází dynamit. Můžete ho porazit pouze tak, že mu ten dynamit hodíte zpátky.

Bud Spencer a Terence Hill (24).jpgBud Spencer a Terence Hill (25).jpgBud Spencer a Terence Hill (26).jpgBud Spencer a Terence Hill (30).jpgBud Spencer a Terence Hill (31).jpgBud Spencer a Terence Hill (32).jpg
Fanoušci budou ze hry nadšení. Ostatní se nejspíš budou nudit

Větší radost mi udělaly minihry. Najdete zde všelijaké herní lahůdky jako souboj v pojídání hot dogů nebo závod bugin. Nehledejte zde žádné revoluční hry, jedná se však o příjemné odbočky, které prostě potěší a umožní vám si odpočinout od nekonečného koloběhu mlácení.

Jen pro pamětníky

Ve výsledku se jedná o parádní retro řežbu, bohužel i přes to, že je to retro, není hra bez technických problémů. Setkal jsem se s vysokým propadem snímků za sekundu a dokonce i se zamrznutím obrazu. Ale těžko říct, zda se nejedná pouze o specialitu Nintendo Switch verze. Celkový prožitek mi to naštěstí moc nezkazilo.

Veškeré kouzlo hry vychází z toho, že jsem fanoušek Buda Spencera a Terence Hilla a mám rád staré retro mlátičky. Máte-li v tomto ohledu stejný vkus, hru si budete pořádně užívat. V opačném případě dejte ruce pryč. Je těžké tuto hru hodnotit klasickým číslem, jelikož se snaží oslovit jen některé nostalgické hráče, kteří vzpomínají na dobu minulou.

Pro fanoušky je Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans příjemná leč krátká nostalgická jízda, kterou si rádi zopáknete. Pro zbytek se jedná třeba o zajímavý titul, který vám však nic nepřinese a můžete si na něj bez výčitek svědomí nechat zajít chuť.

Váš názor Další článek: Hry by se neměly bát politiky, tvrdí CD Projekt. Cyberpunk bude pro dospělé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,