Bude bít grafické srdce XBoxu 2 v rytmu ATi?

Zdroj ze společnosti nVidia potvrdil, že ATi spolupracuje s Microsoftem na vývoji grafického jádra příští generace konzole XBox. ATi proklamuje dvojnásobný výkonový skok u svého příštího čipu R420. Intel oficiálně uvedl nejrychlejší Pentium 4 s frekvencí 3,20 GHz. A nakonec tu máme nové disky od Maxtoru. Připadá vám 300 GB dostatečných?

Podle nVidie bude grafika XBox 2 zřejmě od ATi.

V posledních týdnech prosákly na internet zvěsti o pravděpodobné spolupráci Microsoftu a ATi na příští generaci konzole XBox. Informace překvapivě vypouští nejmenovaný zdroj ze společnosti nVidia, žádné oficiální prohlášení, které by se týkalo budoucí konzole XBox 2 však žádná z výše jmenovaných společností neposkytla.

Zatím to tedy vypadá tak, že nVidia nechtěla vyhovět požadavkům, které má Microsoft na grafické jádro konzole XBox 2 a tomu tak nezbylo nic jiného než se obrátit na druhého velkého výrobce grafických čipů, společnost ATi. Pokud tedy ATi začala skutečně pracovat na vývoji jádra pro XBox 2, vyvstává nám otázka, jestli bude mít díky svým omezeným zdrojům dostatek sil utáhnout i vývoj grafického jádra pro Gamecube 2.

Otázkou tedy je, zda se Nintendo nerozhodne stáhnout se z trhu stolních konzolí a nebude se plně soustředit na sféru kapesních přístrojů, kde je jeho pozice dlouhodobě mnohem silnější. Trh konzolí je hodně našlapaný a v případě, že ATi nebude stíhat vývoj grafických jader pro oba soky, mohla by se společnost Nintendo obrátit na jiného výrobce grafických čipů. Protože však chce zachovat zpětnou kompatibilitu s konzolí Gamecube, má ATi hodně silnou pozici a pravděpodobně tak bude dodavatelem i další generace čipů do konzolí Nintenda.

Tento týden navíc CEO Microsoftu Steve Balmer informoval japonské novináře o slabších prodejích konzole XBox v Japonsku a při této příležitosti řekl, že XBox konzole se dočká své nové generace v roce 2006.

Bude nová karta od ATi dvakrát výkonnější než Radeon 9800 PRO?

Podle nejnovějších informací by měl být nový model high-end grafické karty od ATi dvakrát rychlejší než  její momentální šampión Radeon 9800 PRO. A to beze změny výrobní technologie na stejném základě jako Radeony 3xx. Nový čip s kódovým označením R420 vyvíjený pod pracovním názvem „Loki“ bude obsahovat 110 až 150 milionů tranzistorů a bude vyráběny stejnou, tedy 0.15 mikronovou technologií, která je podle ATi pro dnešní grafické procesory zatím dostačující.

Podle zvýšeného počtu tranzistorů se soudí, že bude obsahovat buď 16 renderovacích pipelines s jednou texturovací jednotkou na pipeline nebo 8 pipelines se dvěma texturovacími jednotkami v každé. Nový čip bude hardwarově podporovat Pixel a Vertex Shadery 3.0, kromě pokroku ve výkonu se tedy dočkáme i nových funkcí.

3.20 GHz Intel Pentium 4 klepe na dveře!

Doba pokročila a po delší době se společnost Intel rozhodla zvýšit nejvyšší frekvenci svých stolních počítačů. Stejně je to jen kamínek v jezeře, protože kde jsou ty časy, kdy byl nárůst výkonu mezi po sobě jdoucími modely dvojnásobný. Jako tomu bylo například mezi Intel 486 na 16 a 33MHz. Dnes rozdíl výkonu sousedních modelů jen těžko postřehnete.

Ale zpět k faktům. Již přes měsíc zásobuje Intel prodejce a velké výrobce počítačů novými procesory, ale teprve od tohoto týdne se s nimi můžete setkat oficiálně na pultech obchodů. V pondělí totiž ohlásil Intel nový procesor oficiálně a ve stejný den započal i jeho prodej.

Nejnovější procesor Pentium 4 pro Socket 478 je určen pouze pro letos vydané čipsety i875P a i865G/PE, které podporují 800 MHz sběrnici. Pokud tedy nemáte desku založenou na některé z těchto platforem, na nejrychlejší procesor rychle zapomeňte.

CPU má stejně jako předchozí modely 512 KB velkou L2 cache a je vyráběn 0.13 mikronovou technologií. Tento model bude nejrychlejším procesorem Intel Pentium téměř půl roku. Vydání dalšího Pentia 4 má totiž Intel předběžně naplánováno až na listopad. Příští rychlostní šampión bude tikat na frekvenci 3.40 GHz, ale narozdíl od předchozího modelu bude postaven na novém jádru Prescott. Kromě jiných funkcí tedy bude mít i 1 MB integrované L2 cache paměti.

3,20 GHz Pentium 4 se začalo prodávat za 637 USD, je tedy stejně drahé jako kompletní počítač pro méně náročného uživatele. Ať žije high-end.

300 GB pevný disk? Realita všedního dne!

Společnost Maxtor začala prodávat pevné disky, které se pyšní velikostmi 250 a 300 GB. Série disků MaXLine II je určena pro potřeby zálohy velkého množství dat a nadšence vyžadující velkou kapacitu úložného prostoru bez důrazu na vysokou rychlost a velký výkon. A to kvůli nižší rychlosti (pouze 5400ot/min) a menším 2MB bufferům. Pokud jste tedy stejně líní jako já, chcete mít veškerá multimediální data na HDD a neradi vyměňujete CD či DVD v mechanice, jste rázem potencionální zákazníci. Ovšem až se tyto HDD začnou u nás prodávat. Jako obvykle se totiž prodejní premiéra odehrává převážně v Japonsku.

Disky MaXLIne II jsou osazeny novými plotnami od Maxtoru a mají standardní 3.5“ velikost. Oba disky podporují narozdíl od jiných novinek maximálně ATA-133. Cena 300GB modelu je prozatím 390 USD, za menší 250 GB variantu zaplatíte 288 dolarů.

Váš názor Další článek: Čtveřice scanů hry Max Payne 2: The Fall Of Max Payne!

Témata článku: , , , , , , , , ,