Bude hodnocení her v USA přísnější?

V americkém senátu je na pořadu dne opětné projednávání zákona pojmenovaného jako Truth in Video Game Rating Act. Ten by měl zajistit hodnotícím společnostem, jako je ESRB, povinnost hru přímo hrát před vydáním hodnocení.

V USA již delší dobu plane boj kvůli vhodnosti her pro děti. Hodnotící společnost ESRB nedávno zavedla přísnější pravidla pro hodnocení her, senátor Sam Brownback však chce ještě drsnější legislativu. V současnosti probíhá hodnocení na základě dotazníku a prezentace videa, které by mělo vystihovat hru. Pokud však napodruhé projde zákon Truth in Video Game Rating Act, budou hodnotící společnosti, jako třeba právě ESRB, povinny hru hodnotit na základě hraní vlastní hry.

V zákoně bude taky definováno, že tvůrci nesmějí utajit žádný obsah hry před hodnotícími společnostmi, stejně jako podstata trestného činu takto vzniklého. Již několikrát se v minulosti stalo, že na nosičích se hrou byly různé vývojové části hry, které nebyly nakonec zařazeny, jako třeba nechvalně proslulý Hot Coffee mod pro GTA: San Andreas. Mezi problémy s novým zákonem by patřila nejen povinnost ESRB zaměstnat větší množství hodnotitelů, ale také zpoždění vydání o dobu nutnou k ohodnocení vlastní hry. Uvidíme, zda na druhý pokus zákon senátem projde, v září loňského roku byl návrh zamítnut.

Zdroj: Gamasutra

Diskuze (3) Další článek: Silverfall na konci cesty

Témata článku: , , , ,