Bugatron - nastolte si ve vesmíru pořádek

Bugatron je název skvělé vesmírné arkády, v níž usednete do kosmické lodi za účelem zničení pár monster. Vše ve skvělé grafice, s kvalitním ozvučením a perfektní hratelností. Zdá se vám, že moc srším superlativy? Ne, Bugatron opravdu takový je - je jako hra ze staré školy, z dob ZX-Specter, Commodorů a vším, co bylo před PC, ale v moderním kabátě.
Dnešní hra je opravdu perla. Všichni, co zažili zlatou éru starých, ale dobrých her v dobách, kdy ještě nikdo nic nevěděl o nějakém pc, zamáčknou slzu v oku při hraní této hry. Ta se očividně nechala inspirovat některými tehdejšími hity. Již samotný název týmu, který hru dělal určitě něco napoví – RETRO64.

Hned první, co vás při spuštění hry zaujme, je hudba. Už první tóny ve mně vzbuzovaly jakýsi nostalgický pocit a měl jsem dojem, že čas se vrátil o několik let zpět. Hned na to, jak se hudba zabydlí ve vašich uších, na vás vykoukne obrazovka, která by se dala nazvat menu. Zde máte popsány funkční klávesy a klávesy nutné k ovládání hry. Pod tímto popisem se nachází výčet všech možných (i nemožných) power-upů, tedy zlepšení, jimiž lze vaši raketku upgradovat.

BugatronBugatron

Samotné hraní je více než jasné – ve spodní části obrazovky se nachází vaše raketka a na ni shora nalétávají všemožní mimozemšťané, nestvůry a podobná havěť. A vy je musíte pochopitelně ničit. K tomu je vám nápomocno velmi jednoduché dělo. Vaším úkolem je tedy v každém ze šestnácti levelů, jež jsou obsaženy v packu, který autoři poskytli zdarma, zničit vše živé a vždy z boje vyjít jako vítěz.

Na domovské stránce hry (www.bugatron.com) si můžete stáhnout za malý poplatek více packů s novými levely, upgrady, nepřáteli, hudbou apod. Je sice škoda, že to nelze zdarma, ale i za to buďme vděční.

Grafika hry je pěkná a podporuje celou škálu rozlišení – už od 320×200 až po 1024×768. Pro dobrý chod hry bych rozhodně doporučil nějakou dobrou 3D kartu. Sice je možnost hru hrát v softwarovém módu. Tuto možnost jsem zkusil, ale hra byla dosti trhaná, tak jsem si hned hru přepnul na hardwarovou akceleraci a vše bylo jako mávnutím kouzelného proutku v pořádku.

BugatronBugatron

Bugatron je dobrá hra, která vás jistě na nějakou dobu zabaví. Je to sice více řežba, než cokoli jiného, ale i přesto se najde dostatek lidí, kteří si ji oblíbí, protože je úplně učebnicovým příkladem dobře odvedené práce ze strany autorů.

Download (2,81 MB) zde; VypalCD zde.

Váš názor Další článek: Rady začátečníkům: Průvodce nákupem PlayStationu

Témata článku: , , ,